Inför rapportperioden lyfte du fram bankerna som intressanta. Hur summerar du deras rapporter?
– Sammantaget levererade storbankerna goda vinster, starka räntenetton, väldigt låga kreditförluster och kostnader under kontroll. I den negativa vågskålen får läggas att bankvinsterna förmodligen nått sin topp nu. Efterfrågan på lån minskar nu efter den kraftiga ränteuppgången, vilket inte är så konstigt.
Aktierna har ändå fallit på slutet. Hur förklarar du det?
– Det började bra med kursuppgångar efter Handelsbankens rapport, men därefter har det gått ner rätt ordentligt. Reaktionen är lite märklig för det är svårt att hitta något specifikt i rapporterna som förklarar nedgången. Förmodligen handlar det mer om att de dras med i den globala utvecklingen. Bankerna i framför allt USA har varit under press, vilket håller tillbaka hela sektorn.
– Vidare kan det finnas ett mått av: ”fina rapporter – men blir det bättre än så här?” Det får man hålla med om, men i mina ögon ligger det redan i de nedtryckta värderingarna. Hade p/e-talen varit högre hade det varit lättare att förstå reaktionen. Vår bild är att billiga banker blivit billigare och att det fortsatt finns uppsida i aktierna.
Som kund hos oss på Carnegie Private Banking får du alltid råd och omvärldsspaningar från våra experter som hjälper dig att fatta bättre investeringsbeslut. Utifrån din unika situation bistår vi med råd och expertis för hela din ekonomi. Klicka här för att läsa mer eller bli kund.
Verkstadsbolagen är viktiga för Stockholmsbörsen. Har vi fått några tydliga konjunktursignaler från dem i rapporterna?
– Sammantaget har rapporterna kommit in ungefär som väntat. Vinsterna hålls uppe väl, inte minst drivet av marginalerna. Men vi ser en vikande orderingång, vilket inte överraskar givet konjunktursignalerna. Det är dock ingen snabb inbromsning vi ser, utan mer av en avmattning. På sektornivå tycker vi att läget är relativt oförändrat ur ett investeringsperspektiv. Generellt är det fortsatt lite för höga värderingar för att man ska kasta sig på köpknappen i verkstaden, men givetvis finns det enstaka undantag.
Hur ser du på börsen framåt?
– På riktigt kort sikt ser det översålt ut, så det borde komma en studs i närtid. Men vad som händer sen är svårbedömt. I det lite längre perspektivet kommer vi tillbaka till räntorna – som måste sluta gå upp för att sentimentet ska bli mer positivt.
Vi går mot en makrotung vecka. Är det något i veckan du håller extra koll på?
– I veckan har vi flera punkter som kan få tydlig effekt på räntan. Om Bank of Japan justerar sin yield curve control i samband med räntebeskedet på tisdag kan det påverka globala räntor. Amerikanska Federal Reserves räntebesked på onsdag blir som vanligt viktigt, även om de knappast rör räntan. Slutligen lär den amerikanska sysselsättningssiffran på fredag kunna sätta fart på börsen.
Vad vill aktieplacerarna ha för siffra?
– Det bästa för börsen är nog en lagom svag siffra. Inte så svag att den signalerar en hårdlandning för konjunkturen, men heller inte så stark att räntorna fortsätter upp. Good news is bad news och lagom bad news is good news.
Om vi blickar mot 2024 – vilka scenarier ser du för börsen?
– Blir det en mjuklandning ser det relativt bra ut och det hoppet lever än. Men skulle ränteuppgången till slut knäcka något på riktigt – då skulle det kunna bli dramatiskt, exempelvis om någon stor bank fallerar eller något annat som ingen riktigt sett komma. Då kan det bli rätt så stökigt. Osäkerheten är fortsatt stor, vilket förklarar vår neutrala aktievikt.