Hur skulle du summera sommarbörsen?
– Börsen inledde sommaren positivt med optimistiska förväntningar inför rapportperioden och med stöd av förhoppningar om en nära förestående räntetopp. Stockholmsbörsen hängde dock inte med upp i samma takt som USA-börserna, främst av bolagsspecifika skäl. Dels har vi sett en försiktighet hos utländska investerare till svenska banker givet deras exponering mot fastighetssektorn, dels har blankarrapporten som sänkt Hexagon även tyngt index. Senaste veckorna har vi dessutom på nytt börjat prisa in konjunkturosäkerheten, vilket förnyad oro för ett svagare Kina bidrar till.
Rapportperioden börjar lida mot sitt slut. Vad tar du med dig från den?
– Rapporterna har kommit in bra överlag, framför allt om vi ser till de större internationella bolagen som fått fortsatt stöd av valuta, minskade leveranskedjestörningar och stora orderböcker som betas av. Bolag med högre värderingar som visar tecken på svagare tillväxt har dock i många fall straffats hårt med större kursfall som följd. Bankerna sticker ut med starka resultat, men har ändå mötts med viss skepsis. Investerarna befarar att bankernas vinsttillväxt toppar ur och är samtidigt oroliga över fastighetsexponeringar. De stora internationella verkstadsbolagen levererade solida rapporter och överlag så fortsätter den tydliga konjunkturavmattningen att utebli från bolagens försäljning och vinster.
Hur är sentimentet bland privata investerare?
– Jag tycker det är ett tydligt avvaktande beteende hos investerare där investerare föredrar större, mer likvida bolag. Det finns dock riskvilja att vara investerad i börsen, men med ett betydligt mindre intresse för bolag med osäkrare vinstprognoser och/eller svagare balansräkningar.
Hur bör privata investerare agera på börsen inför hösten?
– Marknaden kommit ned mycket de senaste veckorna och bör kunna rekylera upp en bit. Kortsiktiga investerare kan utnyttja denna möjlighet, men jag tror att vi kommer se en fortsatt svag börs under hösten varför långsiktiga investerare kan vila på hanen ett tag till.
Småbolagen fortsätter att utvecklas svagare än storbolagen. Är det läge att bottenfiska?
– Det finns många småbolag som ser riktigt intressanta ut för de mer långsiktiga investerarna, men samtidigt saknas det triggers i det korta perspektivet så jag tror det är för tidigt att köpa brett ännu. Däremot kan man med fördel börja bygga upp positionerna i de mest intressanta småbolagen inför en starkare avslutning på året.
Oron kring kinesiska ekonomin – hur påverkar den Stockholmsbörsen?
– Osäkerhet kring Kina har vi sett tidigare utan att det långsiktigt stjälpt börsen, och jag tror det är likadant denna gång. Kina-oron dämpar dock riskviljan ytterligare i ett läge där det redan finns stor osäkerhet kring vinstutveckling och räntehöjningar.
Vilka faktorer kommer styra börsen i höst?
– Jag tror att vi fortsatt får se en börs som främst styrs av inflationsutveckling och centralbanksbesked under de kommande månaderna.
Det skrivs mycket om hård- respektive mjuklandning. Vad är din bild av konjunkturläget?
– Konjunkturen har fortsatt hålla upp väl, men signaler om en försvagning tilltar från bolagen i deras prognoser för kommande kvartal. Hur stor inbromsningen blir tror jag till stor del styrs av ränteutvecklingen framöver. För att investerings- och konsumtionsvilja ska komma igång igen behöver vi nå slutet av räntehöjningscykeln och kunna skönja kommande räntesänkningar.