Lägre krav för investeraravdrag

Trots att investeraravdraget funnits i över ett decennium är det få som nyttjar det. Nya regler gör det lättare för fler att nyttja avdraget, skriver Sara Zad, skattejurist på Carnegie Private Banking.


Enligt statistik från Skatteverket har antalet personer som begär investeraravdrag minskat med över 87 procent sedan avdraget infördes 2013.

Investeraravdraget infördes med syfte att främja investeringar i nystartade och små företag med maximalt 50 anställda och en nettoomsättning på maximalt 80 miljoner kronor.

Om flera villkor uppfylls medges avdrag för hälften av sådana investeringar upp till ett totalt investerat belopp om 1,3 miljoner kronor per år. Den maximala avdragsmöjligheten är alltså 650 000 kronor. Det kan därför vara värt att se över dina möjligheter till investeraravdrag.

För att kvalificera sig för investeraravdraget måste investeraren och företaget uppfylla flera villkor, däribland att företaget inte får ha varit verksamt i mer än tio år. Förvärv av företag kan påverka detta åldersvillkor.

Den 1 juli trädde nya EU-regler om statligt stöd i kraft, vilket innebär om ett företag förvärvar en verksamhet som utgör 10 procent eller mer av dess egen verksamhet, ska den förvärvade verksamheten enligt en ny beräkningsmetod beaktas vid bedömningen av företagets åldersvillkor.

Det blir enklare för företag att kvalificera sig för avdraget även om de förvärvar mindre verksamheter med ett utökat åldersvillkor. Tidigare åldersvillkor var på sju år, med den nya ändringen har det utökats till tio år. Detta ger fler företag möjlighet att kvalificera sig för investeraravdraget under en längre period, vilket kan främja investeringar i växande företag som kanske inte har uppnått full stabilitet inom de första sju åren.

Med de nya EU-reglerna ökar möjligheterna för mindre företag att få tillgång till nödvändigt kapital, vilket gör investeraravdraget till en attraktiv möjlighet för att stödja tillväxten inom Sveriges entreprenörskap.

Nästa gång du överväger att investera i ett företag och bidra till tillväxt och utveckling inom näringslivet, kom ihåg att du också kan få tillbaka en del av din investering genom investeraravdraget.

Har du frågor om investeraravdraget – kontakta en av våra kompetenta skattejurister så hjälper de dig vidare.

Författare

Sara
Zad

Skattejurist

Relaterade artiklar

3:12-utredningen ett steg i rätt riktning
Skatt

3:12-utredningen ett steg i rätt riktning

Regeringens 3:12-utredning bjöd på välkomna förenklingar och förbättringar. Men även framåt kommer reglerna vara mycket...