Stockholmsbörsen föll tungt i förra veckan. Hur förklarar du den svaga utvecklingen?
– Förra veckan visade återigen att makro- och ränteutvecklingen fortsätter att vara det som styr börsen. Den amerikanska tioårsräntan fortsatte sin resa uppåt och bröt igenom femprocentsnivån tillfälligt. När sedan rapportperioden drog igång för svensk del med ABB som en första temperaturmätare i verkstaden, tog marknaden fasta på orderingången som var något under förväntan. Trots starka rapporter från banker och teleoperatörer har ränteuppgången ökat fokus på konjunkturriskerna under 2024, och då hamnar orderingången i industribolagen i fokus. I USA såg vi också Tesla rapportera under förväntan, vilket ytterligare dämpade investerarnas humör.
Som kund hos oss på Carnegie Private Banking får du alltid råd och omvärldsspaningar från våra experter som hjälper dig att ta bättre investeringsbeslut. Utifrån din unika situation bistår vi med råd och expertis för hela din ekonomi. Klicka här för att läsa mer eller bli kund.
Är det några speciella nivåer investerare bör bevaka?
– Det finns nivåer på Stockholmsbörsen som bör hålla för kortsiktiga rekyler upp, men den viktigaste nivån att bevaka är 4 200 nivån i amerikanska S&P 500-indexet. Det bör vara en nivå där köpare kommer in, men samtidigt kommer det skapa en hel del osäkerhet och nya säljflöden om vi bryter ner under.
Vad krävs för en vändning upp?
– Två viktiga faktorer för börsen den här veckan är kvartalsrapporterna från de tunga amerikanska techbolagen som kommer under mitten på veckan samt att vi får se köpare komma in på 4 200-nivån i S&P 500. Det tror jag räcker för att bryta det kortsiktigt negativa momentum vi haft på börsen.
Två av storbankerna har rapporterat. Vad tar du med dig från deras delår?
– Vi ser fortsatt gott stöd från ett stigande räntenetto. Det bör ge stöd till stigande vinster in i nästa år, även om vi når toppen på räntehöjningarna från Riksbanken. Kreditförlusterna är samtidigt extremt låga. Även om det är för tidigt att utesluta stigande kreditförluster under nästa år borde vi i alla fall se en minskad oro för detta hos utländska investerare framöver.
På måndagen blev det klart med ny vd i Handelsbanken, vars aktie är svagt ner de senaste fem åren. Vad behöver nye vd:n göra för att få fart på aktien?
– Två viktiga budskap från tillträdande vd:n kommer vara att kommunicera en tydlig och trovärdig plan för hur banken ska lyfta avkastningen på eget kapital upp till samma nivå som för övriga storbanker samt hur planen ser ut för att distribuera ut överskottskapital i balansräkningen till aktieägarna.
I den indextunga verkstadssektorn har det också trillat in några rapporter. Syns det någon konjunkturförsvagning i siffrorna?
– Det är inte längre obefintliga tecken på en försvagad konjunktur i verkstadsrapporterna som vi blev bortskämda med under slutet av förra året och i inledningen på detta år, men det är inte någon dramatisk inbromsning vi ser i siffrorna. Volvo levererar ett urstarkt kvartal, medan Sandvik och ABB kommer in i linje respektive marginellt under förväntan. Däremot börjar orderingången signalera en något sämre efterfrågan så vi får förvänta oss en större påverkan i kommande kvartal och det är det vi ser i kursreaktionerna nu.
Carnegie satte Rusta på börsen i förra veckan. Hur togs bolaget emot och öppnar detta för fler IPO:s innan årsskiftet?
– Rusta togs emot väl på börsen och i perspektivet att det var en riktigt tuff vecka för börsen som helhet tycker jag den positiva kursutvecklingen för Rusta är ett gott kvitto på att marknaden är öppen för rätt typ av bolag. För bolag med god historik, stabil balansräkning, bra lönsamhet och en rimlig värdering finns det köpare. Så var inte riktigt fallet i fjol. Jag tror att vi kommer se ytterligare något bolag som ger sig ut i den noterade miljön i år, men det är först efter årsskiftet vi kan förvänta oss ett lite större antal nya bolag.
Vilken makrosiffra blir viktigast i veckan?
– Ränteutvecklingen fortsätter att spela en central roll i börsutvecklingen och nästa viktiga händelse är fredagens amerikanska PCE-inflation. Det blir ytterligare en indikation på om vi nått räntetoppen i USA eller inte.
Något annat du håller ögonen på i veckan?
– Givet det osäkra marknadsläget just nu och en amerikansk börs som står och väger vid viktiga stödnivåer blir veckans rapporter från fyra av de amerikanska techjättarna en mycket viktig faktor. Börsuppgången i år har i hög grad drivits av dessa bolag och börjar de visa tecken på svaghet är risken överhängande att marknaden börjar prisa in en sämre vinstutveckling för marknaden i stort med fallande kurser som följd.
Hur ska man agera som privat placerare?
– Så länge vi håller oss över det viktiga stödet i S&P 500-indexet tycker jag man ska vara köpare och positionera sig för en rekyl uppåt under årets sista månader. Jag tror vi fortsätter att se rapporter i svenska storbolag som ligger i linje med resultatförväntningarna. Att Stockholmsbörsen i det läget fallit tungt på grund av stigande räntor framstår som en överreaktion kortsiktigt.