Klargörande om utomståenderegeln – ordningen är återställd

Högsta förvaltningsdomstolen har nyligen meddelat dom i ett mål där de ändrar Skatterättsnämndens förhandsbesked gällande tillämpningen av utomståenderegeln. Ett positivt besked för landets entreprenörer.

En aktiv ägare i ett fåmansföretag beskattas normalt enligt de så kallade 3:12-reglerna. Personen anses då ha kvalificerade aktier och beskattningen av utdelning och kapitalvinst sker då schablonmässigt delvis i inkomstslaget tjänst och delvis i inkomstslaget kapital. Syftet med reglerna är att delägaren inte ska kunna inkomstomvandla, det vill säga att man inte ska omvandla arbetsinkomster till lägre beskattade kapitalinkomster.

Ett aktieinnehav kan anses vara kvalificerat om en person är verksam i betydande i företaget. Det kan även vara fallet om denne bedriver verksamhet i annat ett företag som bedriver ”samma eller likartad verksamhet”. Det finns dock en undantagsregel som innebär att en annars kvalificerad andel inte ska anses vara kvalificerad om det finns utomstående som äger del i företaget i viss omfattning (utomståenderegeln). En fysisk person som indirekt äger andelar som skulle ha varit kvalificerade om de hade ägts direkt är dock inte att anses som utomstående person.  

Skatterättsnämnden (SRN) publicerade den 5 juli 2022 ett förhandsbesked som innebar att investerare, som via en nyemission investerat i ett fåmansföretag, inte kunde anses som utomstående ägare i det fall de ägde kvalificerade andelar i det egna investerarbolaget. Detta med anledning av att det via nyemissionen ansågs ha skett en överföring av verksamhet mellan företagen och att företagen därmed skulle bedömas bedriva samma eller likartad verksamhet.

Förhandsbeskedet överklagades till Högsta förvaltningsdomstolen (HFD). Frågan i målet var om nyemissionen som sker i Bolag A genom kapital från Bolag B ska innebära att bolagen anses bedriva samma eller likartad verksamhet. Om så är fallet skulle utomståenderegeln inte vara tillämplig då aktieägarna i Bolag B indirekt skulle äga andelar som, om de ägts direkt, skulle vara kvalificerade. Den 20 februari i år meddelade HFD dom i målet. HFD delade inte SRN:s uppfattning.

Ovan innebär enligt HFD att det inte finns någon risk för inkomstomvandling från tjänsteinkomster till kapitalinkomster eller att investerarna kan ta ut vinstmedel direkt från fåmansföretaget som lägre beskattad kapitalinkomst. De passiva investerarna som investerat i fåmansföretaget är därmed att betrakta som utomstående i förhållande till delägaren i fåmansföretaget.

Avslutande kommentarer

Vi vet att det finns ett antal verksamma delägare som tidigare utgått ifrån att de haft ett utomstående ägande i bolaget och som därför sedan i somras väntat på besked i denna fråga. Skillnaden i beskattning skulle kunna blivit påtaglig om SRN:s förhandsbesked hade stått sig samtidigt som konsekvenserna skulle upplevas som onödigt ingripande eftersom dessa delägare saknat möjlighet att inkomstomvandla. Delägare som är verksamma i betydande omfattning i fåmansföretaget ska under sådana förutsättningar, med tillämpning av utomståenderegeln, inte anses inneha kvalificerade andelar som ska beskattas enligt 3:12-reglerna.

Rättsläget är nu klarlagt och ordningen återställd. Detta positiva besked ger inte bara genomslag på landets entreprenörer utan även för fonder och andra investerare med fokus på onoterade företag.

Kontakta Carnegies skattejurister för eventuella frågor. 

Relaterade artiklar

Skattefrihet för ISK
Skatt

Skattefrihet för ISK

På torsdagen meddelade regeringen att skatten på investeringssparkonton (ISK) ska slopas för sparande upp till...