Vad har hänt? Kinas ekonomi bromsade in kraftigt i april, vilket syntes både i svagare detaljhandel och fallande industriproduktion (se grafen ovan). Samtidigt uppger kinesiska ämbetsmän att flaskhalsarna i Shanghairegionens hamnar lättat markant i maj.
Vad är orsaken? Kina har envist hållit fast vid sin nolltolerans mot covid. Så när den mer smittsamma varianten omikron började dyka upp stängde de ned stora städer som Shanghai och Peking men också Shenzhen i den viktiga exportregionen Guangdong. Detta har, precis som i alla länder som har stängt ner, kraftigt dämpat den ekonomiska aktiviteten.
Tillväxttakten, det vill säga aktivitetsnivån jämfört med för ett år sedan är nu negativ både i industri och detaljhandel (se grafen ovan) – detta var klart sämre än vad som förväntades. Bara hittills i år visar flera estimat att covid-nedstängningarnas direkta och indirekta effekter dämpar Kinas tillväxt med runt 1,50 procentenheter och att tillväxttakten 2022 snarare blir närmare 4 än 5,5 procent som är regeringens mål.
Vad är vår bedömning? Kinas covid-nedstängningar har pressat den globala ekonomin, förvärrat leveransutmaningarna och lyft inflationstrycket. Om detta upphör skulle det vara en positiv faktor för investeringsmiljön. Ett öppnande är också viktigt för att de stimulanser de utlovat ska få effekt och att nedsideriskerna i både Kinas och den globala ekonomin ska mildras.
Kanske kan den påtagliga ekonomiska smärtan bidra till ett snabbare öppnande. Det finns också signaler om att näringslivet i dagarna samtalar med regeringsrepresentanter. Covid-strategin handlar dock om politiska beslut och här kan partikongressen som sannolikt äger rum i oktober/november spela in. Vill regeringen visa ekonomisk styrka inför detta datum eller vill Xi utropa ”segern” över covid där och då, och först därefter öppna ekonomin, eller håller de i strategin ännu längre om smittan tar fart när de försöker öppna igen?
Nedstängning smärtar
Relaterade artiklar
Riksbanken: Ökar QT och hoppas på kronlyft
Riksbanken nöjde sig med en räntehöjning med 25 punkter. Samtidigt visar den svenska konjunkturbarometern på...
Riksbanken: Efter Norge & Storbritannien – höjer 50 punkter
Norges Bank och Bank of England höjde båda styrräntan med 50 punkter på torsdagen. Det...
Fed: Time out men inflationskampen är inte över
Fed anser att de har råd att ta en paus men ökad risk för dubbelhöjning...