Hur skiljer sig bodelningsreglerna för sambor och gifta?
– Mycket skiljer samboskapet och äktenskapet åt juridiskt. Till exempel delar sambor delar endast på samboegendomen vid en separation, det vill säga bostad och bohag som har införskaffats för gemensamt bruk. Makar däremot delar lika på all egendom som inte är enskild egendom, det så kallade giftorättsgodset.
I vilka situationer behövs ett äktenskapsförord?
– Blivande makar kan i ett äktenskapsförord komma överens om att all egendom, eller viss egendom, ska utgöra enskild egendom i äktenskapet. Enskild egendom innebär att innehavaren inte behöver dela med sig av värdet i en bodelning. Det är inte ovanligt att man vill skydda exempelvis aktier i familjeföretaget eller sommarfastigheten som har gått i arv i generationer från att delas vid en eventuell äktenskapsskillnad. Även den som äger ett fåmansbolag tillsammans med kompanjoner kan behöva ett äktenskapsförord. Det är också vanligt att den som har varit gift tidigare inte vill ha full giftorätt i det nya äktenskapet. Varje situation är unik och det är viktigt att inför en stundande vigsel se över sin situation och sina behov.
Påverkar enskild egendom äganderätten?
– En vanlig missuppfattning är att makar i och med giftermålet äger all egendom gemensamt. Makar kan visserligen samäga egendom, men det är viktigt att komma ihåg att respektive make under äktenskapet äger sina egna tillgångar och svarar för sina egna skulder. Däremot finns ett så kallat giftorättsanspråk, innebärande att makar har rätt att erhålla hälften vardera av det totala giftorättsnettot vid en bodelning. En bodelning görs enligt huvudregeln både vid äktenskapsskillnad och dödsfall.
Vad innebär försörjningsplikt?
– Makar har en lagstadgad försörjningsplikt gentemot varandra. Det innebär att makar, efter sin egen förmåga, ska bidra med det som behövs för att både deras gemensamma och personliga behov ska tillgodoses.
Påverkas arvsrätten av äktenskapet?
– Till skillnad från vad som gäller för sambor ärver makar varandra under förutsättning att det inte finns några barn eller att endast gemensamma barn finns. Om en avliden make endast har särkullbarn finns det dock ingen arvsrätt för den efterlevande. Önskar man förordna om sin kvarlåtenskap på annat sätt än det sagda behöver ett testamente upprättas. Inför äktenskapet bör även förmånstagarförordnanden i försäkringar (till exempel livförsäkringar och pensionsförsäkringar) ses över så att efterlevandeskyddet tillfaller rätt personer.. De kan nämligen vara utformade på så sätt att make/maka blir förmånstagare i och med giftermålet, trots att avsikten varit att barnen ska vara förmånstagare.
Är det något mer att tänka på inför bröllopet?
– Jag rekommenderar att i god tid innan äktenskapet gå igenom och diskutera hela sin situation och ekonomi med sin partner. Hur ser man på frågor om ägande, investeringar, fördelning av kostnader och sparande? Hur skyddar man sig för oförutsedda händelser, hur ska föräldraledighet och vab fördelas och hur bidrar respektive make på bästa sätt? Denna typ av frågor upplevs ofta som känsliga, men att lyfta dem i ett tidigt skede kan lägga grunden för en långvarig, ekonomiskt jämställd, relation.