På onsdagskvällen aviserade Donald Trump nya tullar. Hur ser du på beskedet?
– Tullnivåerna var högre än marknaden räknat med – faktiskt kring marknadens worst case-scenario. Först adderar han en generell tull på 10 procent mot i princip alla länder. Till det adderar han reciproka tullar mot flera länder baserat på deras handelspolitik. Ta Kina till exempel där han adderar en tull på 34 procent utöver de 20 procent som han redan aviserat. Nivån mot Europa – 20 procent – kom inte som en stor överraskning. På den positiva sidan undkom Kanada och Mexiko dessa reciproka tullar.
Trump är känd som en förhandlare och tidigare tullar har skjutits fram. Blir dessa tullar verklighet?
– Min bild är att den generella tullen på 10 procent som införs den 5 april sannolikt kommer ligga fast. Sen får vi se om det blir förhandlingar med EU och Japan kring de reciproka tullarna som inför den 9 april. En viktig fråga är också hur Kina agerar – väljer de att slå tillbaka?
Vilka blir effekterna på tillväxten?
– Om tullarna ligger fast ökar USA:s genomsnittliga tullsats till cirka 18 procent. Analyser pekar på att en så hög nivå sänker USA:s tillväxt med omkring 1,2 procentenheter. Givet att tillväxtprognoserna redan sänkts till omkring 1,5 procent innebär det en uppenbar risk för recession i USA. Innan gårdagens besked såg många en recessionsrisk på 30–40 procent. Nu har risken ökat till över 50 procent.
Vad kan vi vänta oss framåt?
– Vi går mot en rapportperiod på börsen. Där blir det väldigt intressant att höra hur företagen ser på tullarna och hur de agerar. På politisk nivå är frågan om Europa, Kina och Kanada med flera aviserar ytterligare stimulanser. Hur mycket kommer Kina låta sin valuta depreciera mot dollarn som ett svar på tullarna? Viktigt att ha med sig också är att vi hittills sett det värsta av Trumps MAGA-politik. Framför oss har vi rimligen skattesänkningar och avregleringar, vilka båda ger stöd åt tillväxten.
Hur ser du på marknadsreaktionerna?
– Amerikanska S&P 500-terminen är ner cirka 3 procent och börserna i Asien och Europa faller tungt, vilket avspeglar de ökade riskerna för den globala tillväxten. Noterbart är också att dollarn tappar på beskedet. Marknaden räknar med att detta tynger USA:s tillväxt och ser slutet på en period av ”american exceptionalism”.
Hur bör privata investerare agera i denna miljö?
– Vi har gått från ett marknadsklimat där det varit lönsamt att buy the dip till ett läge med ökad volatilitet. Framåt tror jag att många investerare kommer se upprekyler som lägen att dra ner sin riskexponering. Relativa vinnare lär vara inhemska sektorer som fastigheter och telekomoperatörer. För privata investerare är det viktigaste att ha en risknivå i portföljen som de kan hantera över tid. Är du obekväm med risknivån – ta en dialog med din rådgivare kring att reducera risknivån.
Börskommentarer och aktiecase från Carnegie – prenumerera på Veckans Viktigaste.
Hur skulle Carnegie förvalta din förmögenhet?
Låt oss ta fram ett unikt portföljförslag anpassat efter dina individuella preferenser
Läs mer här