Strategen: Investerarnas nya fokus efter börsoron

Börsen har inlett augusti skakigt då investerarnas fokus skiftat från inflation till tillväxt, konstaterar Helena Haraldsson, omvärldsstrateg och makroekonom på Carnegie Private Banking.

Hur ser du som makrostrateg på börsoron i inledningen av augusti?
– Viktigast att ta med sig är att vi har ett nytt narrativ, ett nytt reaktionsmönster på börsen. Svaga makrosiffror, som tidigare mottogs positivt eftersom investerarna var inflationsfokuserade, pressar nu börsen. Kombinationen av ett svagt ISM-index för amerikanska industrin och högre arbetslöshet än förväntat i USA gav upphov till ökad oro för svagare konjunktur.

Hur har ni agerat i den diskretionära förvaltningen?
– Vi har gått från en liten övervikt i aktier till att vara helt neutrala i vår allokering. Makromiljön är inte längre stödjande och osäkerheten har ökat. I bakgrunden har vi också två krig och ett amerikanskt presidentval i höst. Lägg därtill att AI-haussen har börjat ifrågasättas; den tidigare så starka tech-sektorn och MAG7 toppade i mitten av juli och har utvecklats svagt efter rapporterna, där framför allt prognoserna framåt var något sämre än investerarna hoppats på. Återstår gör Nvidias rapport som kommer den 28 augusti.

Varför har ni inte en ännu mer försiktig hållning givet osäkerheten?
– För att vårt huvudscenario är alltjämt en relativt mild konjunkturinbromsning, inte en recession med betydande vinstras. Flera indikatorer pekar i den riktningen.

Som kund hos oss på Carnegie Private Banking får du alltid råd och omvärldsspaningar från våra experter som hjälper dig att ta bättre investeringsbeslut. Utifrån din unika situation bistår vi med råd och expertis för hela din ekonomi. Klicka här för att läsa mer eller bli kund.

Vilka faktorer ger skäl till optimism?
– ISM-index i USA föll visserligen ganska brett över många sektorer, men det är ännu inte under 45-nivån som historiskt signalerat recession. Samtidigt bör noteras att tjänstesektorn är desto piggare med ett index som steg till 51,4 i juli.

– Talar för en mild konjunktursvacka gör även andra arbetsmarknadsindikatorer i USA, såsom statistiken över antalet som söker a-kassa. Den siffran ligger kvar kring drygt 220 000, även om det är något fler än tidigare. Varselstatistiken i USA ger också lugnande besked med färre varsel på slutet. Sammantaget ger det bilden av en hyggligt stark arbetsmarknad.

– På den positiva sidan bör också de senaste lånebarometrarna från Federal Reserve (Fed) och ECB lyftas fram. De visar hur tuffa bankerna är när företag vill låna kapital. Båda dessa har rört sig i en mindre åtstramande riktning på slutet, vilket är väldigt positivt eftersom företagen då har lättare att få finansiering.

– Slutligen befinner sig globala inköpschefsindex på betydligt bättre nivåer, industrin precis under 50 och tjänstesektorn kring 53. Rapportsäsongen visar också att börsbolagens vinster i såväl USA som Europa och Sverige kom in cirka 3–5 procent över förväntan. Goda vinstnivåer är viktigt eftersom det gör företagen mindre benägna att snabbt dra i investeringsbromsen och varsla personal.

Vilket stöd kan väntas från centralbankerna?
– På centralbankssidan är trenden tydlig globalt med alltfler räntesänkningar, till och med Kina har sänkt räntan. Även Storbritannien har sänkt och Kanada för andra gången. Schweiz har sänkt två gånger och Sverige och ECB en gång.

Men Fed har inte sänkt än. Sänker även de i höst?
– Ja, det är väldigt sannolikt. Marknaden prisar nu in hela 100 punkters sänkning fram till årsskiftet. Eftersom Fed bara har tre möten kvar i år signalerar det förväntningar om en sänkning med 50 punkter vid något tillfälle. Nu riktas blickarna mot veckans tal från Fed-ledamöter, men framför allt mot Jerome Powells tal i Jackson Hole senare i augusti – där brukar han skicka viktiga signaler.

Vad håller du ett extra öga på i veckan?
– NFIB:s småbolagsbarometer i USA på tisdag blir intressant att följa. Sen är givetvis onsdagens inflationssiffra från USA viktig, även om investerarnas fokus skiftat till tillväxt. På torsdagen riktas blickarna mot amerikansk detaljhandelsstatistik och flera makrosiffror från Kina.

Skräddarsydd kapitalförvaltning

Få ett portföljförslag med utvalda aktier och investeringar

Läs mer här

Relaterade artiklar