Aktiechefen: Intressant läge i eftersläntrare

Efter den starka avslutningen på börsåret 2023 kan kortsiktiga investerare säkra en del vinster och ompositionera portföljen mot eftersläntrare, enligt Karl Hedberg, aktiechef på Carnegie Private Banking.


Hur har sentimentet bland privata investerare förändrats efter den starka börsavslutningen på 2023?
– I takt med att bredden i uppgången blev bättre och bättre under sista kvartalet i fjol märktes en tydlig ökning i riskaptit och investeringsvilja bland privata investerare. Det var inte längre bara large cap-bolagen som stod för en positiv utveckling.

Vad säger du om inledningen på börsåret 2024?
– Första veckan var något av en besvikelse när protokollet från Federal Reserves senaste räntemöte släpptes och dämpade de allra mest optimistiska förhoppningarna om kraftiga räntesänkningar under 2024. Det bör dock inte utgöra ett hinder för ett positivt börsscenario under årets första kvartal. En kortare rekyl vore hälsosamt efter den starka avslutningen på 2023, men jag tror inte den kommer bli speciellt djup eller långvarig. Många investerare som har missat delar av senaste månadernas börsrally lär se en rekyl som ett tillfälle att komma in i marknaden vilket bör begränsa nedsidan i rekylen.

Rapportperioden närmar sig. Har vi fått några signaler från de vinstvarningar som kommit hittills?
– De vinstvarningar vi sett hittills ger inte några tydliga slutsatser inför rapportperioden. Det har främst varit mindre bolag i spridda sektorer som har vinstvarnat. Avsaknaden av större bolag är i det hänseendet ett gott tecken inför de kommande rapporterna. Generellt tror jag på ett fjärde kvartal i linje med förväntningarna. Den stora avvikelsen kommer sannolikt från valutakursförändringar, men det tror jag investerare har mer överseende med.

Som kund hos oss på Carnegie Private Banking får du alltid råd och omvärldsspaningar från våra experter som hjälper dig att ta bättre investeringsbeslut. Utifrån din unika situation bistår vi med råd och expertis för hela din ekonomi. Klicka här för att läsa mer eller bli kund.

Hur bör privata investerare agera i dag?
– Kortsiktigare investerare som varit med på sista kvartalets uppgång kan säkra en del vinster och invänta kommande rekyler för att köpa in sig på nytt. Min bild är att vi lär ha en fortsatt räntestyrd marknad, vilket sannolikt innebär hög volatilitet och därmed bra tillfällen att ta position under svaga veckor. Mer långsiktiga investerare bör se över portföljen och ompositionera sig från en hel del av fjolårets vinnare till bolag med bättre potential framåt.

Vilka typer av bolag kan bli vinnare 2024?
– Jag tror att 2024 blir ett börsår där vi kommer kunna se mindre styrka i de stora indextunga bolagen och en fortsatt återhämtning i bolag som inte fullt ut hängde med förra året. Det kan bli ett riktigt intressant år att plocka upp eftersläntrare. Håller riskviljan i sig kan tillväxtbolag med lite högre värderingsmultiplar börja bli intressanta igen. Selektivitet kommer fortsatt vara viktigt, för alla dessa bolag kommer inte återfå marknadens förtroende.

I veckan får vi en ny inflationssiffra från USA. Hur kan den påverka börsen?
– Inflationsstatistiken kommer fortsätta vara en viktig faktor för börsutvecklingen, men jag bedömer att mer fokus kommer riktas mot vinstutvecklingen i år. Givet den räntestyrda uppgång vi såg under 2023 är det viktigt att inflationsutvecklingen inte avviker för mycket mot vad centralbankerna kan acceptera utan att behöva höja tonläget igen och flagga för ”higher for longer”. Det lär vara ett stort fokus kring den månatliga inflationssiffran ytterligare en tid.

Rusta har gått urstarkt sedan IPO:n. Hur ser förutsättningarna ut för fler börsnoteringar under inledningen av 2024?
– Under första halvåret tror jag vi kommer se en fortsatt lugn IPO-marknad. Även om Rusta har varit en mycket framgångsrik notering är investerarna fortfarande selektiva när det gäller nya börsbolag och det krävs en fortsatt stark bredd i börsuppgången innan vi ser ett större antal nya noteringar. Under tidiga våren räknar jag dock med att vi kommer få se ett par intressanta bolag som gör ett försök.

Hur skulle Carnegie förvalta ditt kapital?

Få ett portföljförslag hur vi hade byggt upp vår rådgivning

Läs mer här

Relaterade artiklar