Vad har hänt?
Oljepriset har under Ukrainakrisen stigit kraftigt, om än inte nått till rekordnivåerna närmare 150 dollar/fat som under finanskrisen, men förra veckan föll oljepriset tillbaka 15 procent (se grafen nedan) vilket bidrog till att minska konjunkturoron och gav stöd till börserna.
Vad orsakade prisfallet?
Det är inte ovanligt med rekyler efter så stora uppåtrörelser vi sett den senaste tiden. Förhoppningar om framsteg i samtalen mellan Ukraina och Ryssland och därmed en kortvarig konflikt bidrog. Men det kom också signaler om ökad oljeproduktion globalt.
– Både Förenade Arabemiraten och Irak signalerade en beredskap att öka produktionen inom OPEC+ -samarbetet. Oljeministern i Förenade Arabemiraten betonade dock senare att landet följer OPEC+ överenskommelsen.
– USA arbetar för ett Iran-avtal vilket skulle ge ett ökat utbud av iransk olja på världsmarknaden och då Irans chefsförhandlare återvände till förhandlingarna i Wien sågs detta som hoppfullt.
– Biden har också bett skifferoljeproducenterna att göra vad som krävs för att öka produktionen. De har hittills varit mycket ovilliga till detta då defokuserat på aktieägarvärden – men nu är läget exceptionellt vilket USAs energimister uttryckte med uttryck som ” We are on war footing” och ” We are in an emergency…”.
Vad drar vi för slutsats?
Vi ser risk för fortsatt högt oljepris (idag runt 108 dollar/fat), då investeringarna i fossila bränslen varit mycket begränsade de senaste åren samtidigt som förnybar produktion, lagring och transmission inte byggts ut tillräckligt snabbt. Även om detta nu ändras så tar det tid.
De mest pessimistiska prognoserna, med recession i Europa, baseras ofta på ett oljepris runt 150 dollar/fat under större delen av 2022. För Europa är naturgaspriset en klart större konjunkturrisk och där är nivåerna redan idag oroande höga (se graf ovan). Intressant att ECB vid sitt pressmeddelande efter räntemötet betonade inflationsriskerna och överraskade med att de kommer avsluta det obligationsköpsprogrammet (APP) redan i tredje kvartalet.
Vi rekommenderar och har råvaruexponering i olika former i flera av våra portföljer då det ger skydd både mot högre inflation och geopolitisk risk.
Prata med din rådgivare för rekommenderade investeringar.
Teknisk analys: Råvaror
Se även Johnny Torssells film med tekniska analys av guld, silver, olja och koppar.