Högre ränta slår mot ISK

Räntan stiger, börsen sjunker. Carnegie Private Bankings skattejurist Sara Zad reder ut hur skattegynnade sparandeformer som ISK påverkas.

Investeringssparkonto (ISK) är en populär sparform, främst tack vare hur den beskattas. Ingen skatt utgår exempelvis på kapitalvinster eller utdelningar – i stället erläggs en årlig schablonskatt som beräknas på kapitalunderlaget. Därför har ISK varit särskilt fördelaktigt när börsen har stigit och avkastningen varit högre än statslåneräntan (SLR), som påverkar skattesatsen för schablonbeskattningen (se räkneexempel senare i texten). SLR är dock i tydlig upptrend under 2022. Om nuvarande ränteläge består, hotar en kraftigt ökad beskattning av ISK under 2023.

Hur ska investerare tänka i detta läge när vi går mot tuffare tider med en högre SLR, som i sin tur styr hur schablonintäkten beräknas?

Hur beräknas ISK-skatten idag?

ISK beskattas årligen genom en schablonbeskattning, oavsett om sparandet gått med vinst eller förlust. En beräknad schablonintäkt beskattas med 30 procent. Denna schablonintäkt skall motsvara en årlig avkastning.

Schablonintäkten beräknas genom att kapitalunderlaget multipliceras med statslåneräntan den 30 november året innan beskattningsåret + ett tillägg om 1 procentenhet. Kapitalunderlaget för ISK är tillgångarna vid ingången av varje kvartal plus summan av alla insättningar på kontot under året (exklusive överföringar från annan ISK), se exempel nedan. Schablonintäkten får inte vara lägre än 1,25 procent av kapitalunderlaget. Skattesatsen uppgår till 30 procent. Detta ger oss en effektiv skatt uppgående till 0,375 procent under beskattningsår 2022.

För att räkna ut det genomsnittliga värdet av ISK-kontot under året, summeras värdet på ISK-kontot i början av varje kvartal (januari, april, juli och oktober),  adderar alla insättningar under året och delar summan med 4.

Exempel:

  • Värdet på ISK 1 januari:             50 000 kr
  • Värdet på ISK 1 april                   30 000 kr
  • Värdet på ISK 1 juli:                    350 000 kr
  • Värdet på ISK 1 oktober:            250 000 kr
  • Insättningar under året:             200 000 kr

50 000 kr + 30 000 kr + 350 000 kr + 250 000 kr + 200 000 kr = 880 000 kr

880 000 kr/4 = 220 000 kr.

I exemplet ovan blir det genomsnittliga värdet 220 000 kr. 220 000 kr multiplicerat med 1,25 procent = 2 750 kr.

Schablonintäkten beskattas med 30 procent precis som andra kapitalvinster.

Kan utländsk skatt kvittas och vad ska jag tänka på?

Om du har betalat utländsk skatt på utdelningar eller på inkomster på ett ISK och skatten finns redovisad på en kontrolluppgift, beräknar Skatteverket automatiskt hur mycket avräkning för utländsk skatt som du kan få från den svenska skatten.

Kom ihåg att du kan kvitta en schablonintäkt mot en ränteutgift som redovisas i samma deklaration. Schablonintäkten ska tas upp som en intäkt i inkomstslaget kapital på samma sätt som till exempel en ränteinkomst. Kan du inte kvitta den mot en ränteutgift kommer du i stället att kunna kvitta schablonintäkten mot 70 procent av en kapitalförlust på till exempel aktier eller andra värdepapper. Kvittningen kommer att ske automatiskt i deklarationen men kan redan i förväg i dialog med oss specialister planeras för att få bästa möjliga skattesvar.

ISK vs. konventionellt beskattad depå?

För närvarade uppgår SLR till 2,13 procent (per 7 oktober 2022). Var SLR slutar på per den 30 november vet vi med en säkerhet några dagar innan detta datum, men givet det vi vet idag bör den vara kännbart högre. Ponera att den fastställs till 2,13 procent för att visa på det faktiska utfallet.

För att investeringssparkonto under dessa förutsättningar skall vara skattemässigt mer fördelaktigt än en konventionellt beskattad depå krävs en årlig avkastning som överstiger cirka 3,20 procent (i exemplet är avkastningen, för enkelhetens skull, linjärt fördelad under året).

Vilka tillgångar ska du ha i ISK i rådande marknad och om vi får en högre statslåneränta?

Den kraftiga ränteuppgången under 2022 pekar på att du under 2023 kommer att beskattas hårdare på din ISK än tidigare. Tillgångar som har en förväntad avkastning på mer än 3,20 procent per år bör därför läggas i ISK för att det skall löna sig skattemässigt. I takt med att statslåneräntan ökar kommer möjligheterna för räntebärande investeringar att förbättras. Det som blir av vikt blir din strategiska allokering och den totala målavkastningen som bör vara underlag för diskussion med din investeringsrådgivare. 

Även porföljsammansättningar med olika tillgångsslag som har en förväntad avkastning som överstiger 3,20 procent per år skall läggas i ISK. Likvida medel som man inte har tänkt investera under överskådlig framtid skall tas ut från ISK, men se upp för att föra in och ut medel ur ditt ISK-konto då varje insättning påverkar kapitalunderlaget och schablonskatten.

Hos Carnegie Investment Bank AB ser vi till helheten där investeringsrådgivningen arbetar i nära samarbete med skattejurister.

Relaterade artiklar

Optimerat sparande med rätt kontoform
Skatt

Optimerat sparande med rätt kontoform

Carnegies skattejurist Sara Zad lyfter för- och nackdelar med ISK, kapitalförsäkring, företagsägd kapitalförsäkring och vanlig...

Skattefrihet för ISK
Skatt

Skattefrihet för ISK

På torsdagen meddelade regeringen att skatten på investeringssparkonton (ISK) ska slopas för sparande upp till...