Förvaltaren: Gröna skott för energiomställningen

Nvidia levererade över förväntan ännu en gång. Och inom energiomställningstemat börjar det ljusna, enligt Johan Grip, förvaltare av fonden Global Stock Picking.

I förra veckan rapporterade Nvidia. Vad säger du om rapporten?
– Det var en stark rapport som slog förväntningarna. Försäljningen ökade med 18 procent jämfört med föregående kvartal och med 262 procent i årstakt. Försäljningen till datacenter växte med hela 427 procent i årstakt. Noterbart är att Nvidias gaming-segment, där allt började, numera bara är cirka 10 procent av omsättningen.

– Investerarna gillade kommentarerna från ledningen om att bolagets nya AI-chip, Blackwell, börjar generera ordentliga intäkter redan i slutet av året. Samtidigt är efterfrågan är större än bolaget kan leverera, och det väntas hålla i sig in i nästa år. Så ledningen har bra visibilitet framåt. Och trots den extrema tillväxten hade bolaget möjligen kunnat växa ännu snabbare om de kunnat leverera mer.

– I bakhuvudet finns samtidigt Nvidias volatila historik. Bolaget har varit noterat i 25 år och har under de åren fått se aktiekursen mer än halverats vid 14 tillfällen. Affärsmodellen gör att det kan bli väldigt stora slag upp och ner. Även om man tror på den långsiktiga trenden kan det komma pauser med till exempel lagerjusteringar som ger stora slag.

Hur är din fond Global Stock Picking positionerad mot AI-trenden?
– Först och främst har vi exponering på cirka 10 procent mot halvledarbolag som levererar till datacenter, däribland Nvidia. Utöver det har fonden exponering via techbolag som driver datacenter. Lägg därtill indirekt exponering via bolag i sektorer som energi och råvaror.

Global Stock Picking har fokus på energiomställningsbolag. Hur har fonden utvecklats i år och hur har du agerat?
– Sedan årsskiftet är fonden upp cirka 20 procent. Senaste månaden har varit väldigt stark. Ökat investerarintresse kopplat till det stora energibehovet till datacenter har gynnat fonden, liksom ett uppköpsbud i vindkraftsektorn. Vi säkrade också en vinst i ett kopparfokuserat gruvbolag som stigit med cirka 80 procent sedan i november. Dessutom har vi minskat i finanssektorn till förmån för hälsovårdssektorn samt bolag med koppling till energiomställningen.

Många bolag med koppling till energiomställningen har haft motvind de senaste åren. Vänder det nu?
– Signalerna är blandade, men visst finns en del gröna skott. Vi har sett en bättre räntemiljö senaste månaden, vilket gynnar många av energiomställningsbolagen som är beroende av investeringar. Samtidigt kom Biden med nya tullar på bland annat kinesiska solpaneler, vilket verkar i motsatt riktning. Långsiktigt är det dock fortsatt mycket som talar för temat.

Fonden Global Stock Picking är enbart tillgänglig för Carnegie Private Bankings kunder. Läs mer om hur du blir kund här.

Investeringar i finansiella instrument är förknippade med risk och en investering kan både öka och minska i värde eller komma att bli värdelös. Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. Ingen del av denna information skall uppfattas som en uppmaning eller rekommendation att utföra eller disponera över någon typ av investering eller att ingå några andra transaktioner. Informationen är inte att betrakta som en personlig rekommendation eller ett investeringsråd. Adekvat och professionell rådgivning skall alltid inhämtas innan några investeringsbeslut fattas och varje sådant investeringsbeslut fattas självständigt av kunden och på dennes eget ansvar.

Hur skulle Carnegie förvalta ditt kapital?

Få ett portföljförslag hur vi hade byggt upp vår rådgivning

Få ett förslag

Relaterade artiklar