Carnegie utökar sin förvaltning och lanserar en temaorienterad global aktieportfölj, Global Stock Picking, med hållbarhetsprofil för att möta en ökad efterfrågan, särskilt från stiftelser och institutioner. Ansvarig för den aktivt förvaltade aktieportföljen är Jonas Victorsson, som har arbetat med globala aktier i över 20 år.
Varför startar Carnegie en global aktieportfölj?
– Det finns en konkret efterfrågan på en aktieurvalsportfölj, att komplettera de befintliga produkterna med, från särskilt stiftelser och institutioner. Det följer också en trend i branschen, med breddade investeringsuniversum och ökade möjligheter att investera utanför hemmamarknaden. I grunden är det digitaliseringen som gjort bolag mer genuint globala och ökat investerares möjligheter att vara lokaliserade oberoende av var börserna ligger.
Hur går ditt aktieurval till?
– Målet är att ha 30–50 innehav i portföljen. Min filosofi är att aktivt urval handlar om att göra det som inte går att göra med bredare produkter. I grunden finns en temaorientering när det gäller att identifiera områden med starkast tillväxt. Vi lever i en exceptionell tid där vissa teman visat sig kunna överraska förväntningarna väldigt länge, till exempel hur handel och reklam migrerat till internet. Just nu är överflyttningen av företagens datorer till molnet hetare än någonsin, trots att det verkligen inte är något nytt tema.
Vilken typ av bolag letar du efter?
– Idealet är att finna bolag inom växande områden där de kan försvåra för konkurrenter att etablera sig genom att bli en plattformsstandard. Sådana guldägg värps inte varje dag, men tenderar att kunna överträffa förväntningarna under en lång tid. De stora internetplattformarna är exempel på detta. Samtidigt gäller det att finna det bästa sättet att få betalt för ett tema, vilket ofta skiftar.
Hur investerar du i teman?
– Det är långt ifrån alltid bäst att investera i slutprodukten eller -tjänsten. Då alla teman i dag kräver elektronik och halvledare, kan investeringar på detta område vara ett effektivare sätt att få exponering. När jag studerar andra globalportföljer slås jag av att denna sektor sällan representeras av andra bolag än de mest kända vinnarna (Nvidia, ASML och TSMC). När det gäller elbilar kommer halvledare och råvaror att vara särskilt viktiga, givet den ökade intelligensen i bilen och att de kräver ett ton mer material per bil.
Hållbarhetstrenden (ESG) har drivit upp bolagsvärderingarna. Ökar därmed risken för att den långsiktiga portföljavkastningen försämras?
– Värderingarna är generellt höga, vilket kan vara ett hinder för börsen. Vi har sett stor volatilitet inom hållbar teknik. Bolagsuniversumet är tämligen begränsat. Det är viktigt att inte slarva med kraven på att etableringshinder är grunden för att en långsiktigt stark aktieutveckling ska vara möjlig. Att sol- och vindkraft fallit i pris beror på stark konkurrens och enkel teknologi. Jag tror att energilagring och vätgas gynnas av höga och volatila elpriser, men det är komplicerade system att bygga, och aktierna värderas till 20 gånger dagens intäkter, trots att de noterade bolagen är i väldigt tidig fas. Tesla är i dag den klara ledaren inom elbilar, men detta är också aktiemarknadens tydliga syn.
Hur motiverade är ESG-premier?
– ESG har många dimensioner. I längden måste det kunna översättas till att ett bolag har exponering mot växande marknader med god lönsamhet. Nya bolag kan ha fördelen att de har mindre att förlora och är mer snabbfotade. Med kapitalmarknadens ESG-fokus går det att starta även kapitalintensiva verksamheter från noll i dag. Samtidigt är till exempel elektrifiering ingen ny teknologi, utan bolag med lång erfarenhet bör ha goda möjligheter att konkurrera. Hajper kring specialiserade bolag kan göra en strategi baserad på att finna traditionella bolag med uppvärderingspotential mer lönsam.
”Det är långt ifrån alltid bäst att investera i slutprodukten.”
Ska förvaltare exkludera bolag som agerar ohållbart ur sina portföljer, eller försöka påverka dem?
– Har man möjlighet att påverka är det ett svårslaget verktyg, men få har den styrkan. Exkludering är ett trubbigt verktyg som reducerar det investeringsbara bolagsuniversumet. I en koncentrerad global aktieportfölj är det dock väldigt få aktier som kvalar in. Ribban läggs högt och har bolaget verksamhet med tveksamheter inom hållbarhet är framtiden grumligare. Sedan är det också ett val att många kunder endast vill tjäna pengar på metoder som är hållbara.
Jonas Victorsson inledde karriären som aktieanalytiker på Nordea. De senaste 20 åren har han arbetat som global aktieförvaltare på Tredje AP-fonden, Robur och Första AP-fonden. Han har ansvarat för globala ESG-mandat med fokus på stora och medelstora bolag. Jonas Victorsson tilllämpar bottom up-analys, med bedömning av enskilda