USA- och Europabörserna gick åt olika håll i förra veckan. Varför då?
– I USA fortsatte börserna att klättra, S&P 500 med 1,6 procent, drivet av MAG7-bolagen som steg med nästan 4 procent. Bränsle kom från ytterligare tecken på en mjuklandning med låga inflationssiffror i USA, såväl vad gäller konsumentprisindex som producentprisindex. Det tryckte ner de amerikanska långräntorna, tioåringen tappade 21 punkter i förra veckan.
– Europabörserna stack ut med ett fall på drygt 4 procent i förra veckan, men Sverige klarade sig bättre med ett tapp på cirka 2 procent. Politisk oro i Frankrike inför nyvalet var huvudförklaringen. Nu väntar ett val i två omgångar redan 30 juni respektive 7 juli.
På måndagsmorgonen fick vi nya makrosiffror från Kina. Hur ser du på dem?
– Det var blandat. Vi brukar fokusera på detaljhandeln, som förbättrades något, och industriproduktionen, som var lite sämre. Sammantaget indikerar det ändå en viss stabilisering. Mer negativt är att stimulanserna på bostadssidan inte tycks ge någon större effekt – bostadspriserna fortsätter falla och den bubbla de självmant har spräckt tynger fortsatt ekonomin.
Som kund hos oss på Carnegie Private Banking får du alltid råd och omvärldsspaningar från våra experter som hjälper dig att ta bättre investeringsbeslut. Utifrån din unika situation bistår vi med råd och expertis för hela din ekonomi. Klicka här för att läsa mer eller bli kund.
Vad säger du om förra veckans inflationsdata från USA och hur påverkar det Federal Reserve (Fed)?
– Tidigare i år har vi sett månadsökningar på 0,3–0,4 procent för den amerikanska kärninflationen, vilket omräknat i årstakt ger en för hög inflation i årstakt. Med decimaler var majsiffran faktiskt under Feds önskenivå på 0,2 procent. Sen kommer Fed behöva ännu fler siffror i samma riktning, för centralbankschefen Jerome Powell tryckte inte så mycket på denna enskilda månadssiffra på presskonferensen efter onsdagens räntebesked. Men det är ett tydligt steg i rätt riktning. I dagsläget prisar marknaden in ett par räntesänkningar från Fed under andra halvåret.
– De flesta underliggande inflationsmått i USA pekar samtidigt tydligt nedåt. En lägre rekryteringstakt på arbetsmarknaden talar för att löneökningarna skulle kunna falla ner mot cirka 3 procent senare i år. På arbetsmarknadsfronten har vi också sett en tendens till att fler söker a-kassa i USA, vilket är något att hålla koll på framåt. Sammantaget ger makrosiffrorna i USA fortsatt stöd åt vårt mjuklandningsscenario.
Den svenska inflationen kom in något över förväntan. Hur orolig ska man vara över det?
– En del bedömare lade fokus på sexmånadersförändringen för KPIF exklusive energi, vilken ger en årstakt på drygt 4 procent. Samtidigt hade vi sannolikt en svåruppskattad Taylor Swift-effekt på bland annat hotell och resor. Dessutom finns ett historiskt säsongsmönster där sexmånadersinflationen brukar toppa ur under sena våren. Det var en oroande siffra men viktigt är att marknadens förväntningar inte påverkades nämnvärt. En till räntesänkning från Riksbanken är fortsatt inprisad i augusti.
Vad håller du utkik på i veckan?
– Tisdagen bjuder på amerikansk detaljhandelsstatistik där marknaden räknar med en underliggande förbättring efter en svag siffra i maj. Torsdagen bjuder också på räntebesked från Storbritannien, Norge och Schweiz, där de två förstnämnda väntas ligga stil. På midsommarafton kommer dessutom snabb-PMI:er från EMU och USA.
Vad säger makroläget om utsikterna för börsen?
– Vårt förvaltningsteam fortsätter att övervikta aktier, drivet av ett troligt mjuklandningsscenario där inflationen kommer ner och tillväxten hålls uppe. Viktigt är att makrosiffrorna fortsätter att vara lagom starka – vi vill inte se tecken på överhettning och stigande inflation, men heller inte signaler om en betydande försvagning på framförallt den amerikanska arbetsmarknaden.
– Efter den kraftiga uppgången sedan i höstas bör förväntningarna samtidigt vara lite lägre ställda framåt. Vi håller ett öga på en oroliga politiska situationen i Frankrike och vad det kan betyda framåt. Mindre rekyler under sommaren kan ge intressanta möjligheter. Generellt ser vi ett läge att ta vinster i en del sektorer som gått starkt och leta efter intressanta eftersläntrare. Vi fortsätter också att slå ett slag för småbolagen, tillväxtmarknaderna och temat förnybar energi.