Portföljchefen: Fyra aktieval i osäkra tider

Börsen är nervös, konjunkturoron stor. I det läget väljer Carnegie Private Bankings portföljchef Peter Nelson stabila bolag med rimliga värderingar till Carnegies svenska aktieportfölj.

Ett antal aktuella placeringsstrategier presenteras av Carnegie Private Bankings investeringsstrateger i höstens utgåva av rapporten Allokering och portföljstrategi. I tillgångsslaget svenska aktier lyfts ”stabila bolag med rimliga värderingar” fram. Peter Nelson ansvarar för privatbankens svenska aktieportfölj och är chef för diskretionär portföljförvaltning på Carnegie Private Banking.

Stabilitet och rimliga värderingar – varför är det bra just nu?
– Det är ganska stor osäkerhet om vart ekonomin är på väg. I det läget vill man ha bolag som har stabila marginaler i sin verksamhet och kan hantera olika typer av miljöer på ett bra sätt. De ska ha hyfsad lönsamhet i rörelsen, klara av att efterfrågan går ned, och ha en stark balansräkning så att de inte behöver ta in kapital när räntan är hög. Nedsidan ska vara begränsad genom en rimlig värdering. Vår placeringshorisont i det här sammanhanget är 6–12 månader.

I rapporten lyfter du fram att du ökat i AAK, Hexagon och Skanska. Hur resonerar du kring de bolagen?
– AAK tillverkar vegetabiliska oljor och fetter. Livsmedel är en ganska stabil bransch utan stor konjunkturkänslighet, AAK:s produkter behövs oavsett hur konsumenternas matbudget är dimensionerad. Bolaget har lyckats växa väldigt bra historiskt, med runt 10 procents vinstökning varje år i tio års tid. Aktien är inte billig, men tillväxtprofilen gör värderingen rimlig. AAK har två mycket starka rapporter i ryggen för Q1 och Q2, och vinstprognoserna har justerats upp lite grann – det syns inte riktigt i kursutvecklingen, tycker jag.

– Hexagon är ett teknikföretag som gör mätutrustning och sensorer. Det handlar mycket om digitalisering i byggande och industri: tekniska hjälpmedel som till exempel gör tillverkningsprocesser smartare, effektivare och mer automatiserade. Hexagon har bra historik på tillväxt och lönsamhet. Aktien brukar vara dyr, men just nu är den inte det – kanske för att nästan 20 procent av omsättningen är Kina-exponerad. Men att köpa Hexagon på dagens värderingsnivåer brukar bli en bra affär.

– Skanska-aktien har gått starkt den senaste tiden, men P/E 10 är oftast en bra köpnivå. ”Byggsektorn är inte kul just nu”, tycker många, och så är det ju om man ser på bostadsbyggandet i Sverige. Men byggkonjunkturen kommer inte att klappa ihop helt, som en del befarade. Inom infrastruktur ser utvecklingen bättre ut, och Skanska är ett internationellt bolag med ganska mycket infrastrukturprojekt, inte minst i USA. Och så har Skanska en jättestark balansräkning i botten, som är ett av de tydligast argumenten för att äga aktien: Skanska kommer att kunna dela ut pengar även om konjunkturen viker.

Inte kund än? Ansök här för att bli kund och ta del av vår topprankade aktieanalys och kvalificerade kapitalförvaltning.

SCA är ett annat bolag där du ökat innehavet. Vad talar för bolaget framåt?
– Skogsbolaget SCA är visserligen cykliskt, och vi är lite oroliga för konjunkturen. Men just skogssektorn ligger före i cykeln och har gått ned mycket tidigare än andra sektorer, med ett ganska dåligt 2023 så långt. Nu finns tecken på bottenkänning: massapriserna har börjat röra sig uppåt under hösten, vilket brukar vara den första vändningssignalen. Även vissa sågade trävaror och kartong ser ut att ha bottnat ut. Det gör SCA intressant: Bolaget borde ligga före i fas, även kursmässigt. Dessutom har SCA en stark balansräkning med mycket skog, vars värde motiverar mycket av aktiekursen. Industridelen får man nästan på köpet, där borde vinsterna börja stiga 2024.

För dig som är kund hos Carnegie Private Banking. Läs mer om vår syn på svenska aktier och andra tillgångsslag i höstens utgåva av Allokering och portföljstrategi. Du hittar rapporten när du loggar in på vår digitala plattform här.

Om du inte är kund och vill ta del av vår senaste strategirapport samt få ett unikt portföljförslag anpassat för dig, ansök om att bli kund här.

Bli kund

Ta del av vår senaste investeringsstrategi med konkreta affärsförslag och rekommenderade aktier att äga i portföljen.

Läs mer här

Relaterade artiklar

Hög direktavkastning i storbolagsindexet
Allokeringsstrategi

Hög direktavkastning i storbolagsindexet

För värdeinvesterare ser det brittiska storbolagsindexet FTSE 100 intressant ut. Indexet lockar med defensiv sektormix...