Från reflation till inflation?

Fed kan acceptera ett inflationslyft när världen slår upp portarna igen, eftersom uppgången bedöms bli måttlig och övergående. Håller marknaden med? Det skriver Brian Cordischi, investeringschef på Carnegie Private Banking, i vår nya strategirapport Brytpunkten.

Läs hela

strategirapporten

Logga in här (Carnegie Online)

USA pumpar in pengar i ekonomin till priset av surrea­listiska budgetunderskott, medan penningpolitiken når nya stimulativa höjder såväl i USA som i Europa, och vaccinationerna är igång. Det har drivit upp börserna i världen till rekordnivåer. Kryptovalutor och amerikanska frimärksaktier inger bubbelfarhågor. Obligationsräntorna i USA har stigit brant, dock utan att minska suget efter risktillgångar. Bolagsvinsterna har uppfyllt eller överträf­fat högt ställda förväntningar de senaste kvartalen.

På många marknader tror investerarna på reflation och agerar därefter. Global BNP ser ut att växa snabbare än på många år. Bolagens omsättningstillväxt torde stå sig när restriktioner släpps, ekonomier varvar upp och tusen­tals miljarder dollar flyttas från spargris till konsumtion. Hädanefter kommer allt att handla om flaskhalsar, priser och marginaler. Priset på insatsvaror som järnmalm och koppar har stigit med 30 procent bara i år, och amerikan­ska virkespriser med hela 130 procent! Är konsumenterna hågade att stå för hela notan, eller måste företagen ta av sina marginaler? Blir prishöjningarna övergående, som centralbankerna tror, eller får vi se ett bredare och mer långsiktigt inflationsskov? Hur reagerar obligationsmark­naderna på högre inflationstakt och fortsatta stödköp? När vi blickar framåt är detta de viktigaste riskerna.

USA:s centralbank Federal Reserve (Fed) trampar troligen gasen i botten i många månader till medan USA:s ekonomi och marknader överhettas. När penningmängden i USA på årsbasis rusar med ofattbara 27 procent på­minns man om Milton Friedmans ord att ”inflation upp­står när för mycket pengar jagar för få produkter”. I våras flaggade många amerikanska sällanköps- och dagligvaru­företag, liksom ett antal industribolag, för höjda priser, i vissa fall med låga tvåsiffriga procenttal. Fed chansar på att den höga arbetslösheten ska hindra prishöjningarna från att konverteras till löneinflation. Vi har dessutom att göra med en ny, mer riskbenägen Fed.

Hur som helst: Nu börjar kapplöpningen om resur­serna. Akut halvledarbrist sinkar tillverkningen av bilar, vitvaror och konsumentelektronik. Råvarutemat i föregående strategirapport har utvecklats bra – lägg till trenden hållbarhet, så blir summan vår nya, intressanta temainvestering: smarta material.

Centralbankerna vill hålla styrräntor och obligations­avkastning under inflationsnivån – på så sätt konfiskerar de både kontant kapital och obligationsplaceringar. Mot denna bakgrund fortsätter vi att övervikta aktier och undervikta ränteplaceringar. Vi diversifierar med Asien, vårt andra nya investeringstema.

Ännu inte kund?

Beställ din provportfölj med rekommenderade aktier och investeringar

Beställ din provportfölj inför sommaren

Relaterade artiklar

Lågt i tak
Allokering

Lågt i tak

Signalerna är blandade. USA kan bromsas av kreditåtstramning och skuldtaksbråk. Kärninflationen är seglivad, men styrräntorna...