Carnegie-juristen: Framtidsfullmaktens fallgropar

Många privata investerare och entreprenörer har upprättat en framtidsfullmakt. Ett aktuellt utlåtande skapar dock stor osäkerhet kring fastighetsägande. Emma Forsberg, familjerättsjurist på Carnegie Private Banking, reder ut begreppen och tipsar om lösningar.

Vad är en framtidsfullmakt?
– En framtidsfullmakt är en fullmakt som upprättas i förebyggande syfte. Den ska användas om fullmaktsgivaren i framtiden hamnar i ett varaktigt tillstånd där han eller hon inte längre kan ta hand om sina personliga och ekonomiska angelägenheter, exempelvis på grund av sjukdom eller av ålderdom. Genom framtidsfullmakten kan en person, när den fortfarande är pigg och frisk, själv avgöra vem som ska vara dess ställföreträdare i framtiden.

Varför bör förmögna privata investerare och entreprenörer ha en framtidsfullmakt?
– Vid framtidsfullmaktslagens tillkomst lyftes många fördelar. Framför allt lyftes möjligheten att själv kunna välja ställföreträdare och därmed undvika inblandning av god man och överförmyndarförvaltning. Eftersom en framtidsfullmakt bland annat kan omfatta en rätt för fullmaktshavaren att för fullmaktsgivarens del betala räkningar, göra uttag, placera värdepapper samt sälja lös och fast egendom underlättar framtidsfullmakten för närstående när det kommer till hantering av ekonomiska och personliga frågor.

Hur har Lantmäteriet blivit inblandat i framtidsfullmakten?
– I avsaknad av domstolsavgöranden på området har praktiker bitvis famlat kring tolkning och tillämpning av Lagen om framtidsfullmakter. Under våren har dock Lantmäteriet, som är den myndighet som handhar ansökningar om exempelvis lagfart, servitut och inteckning avseende fastigheter, kommit med ett utlåtande gällande tolkningen av den jävsregel som finns i lagen och specifikt gällande begreppet motstridiga intressen.

Vad innebär Lantmäteriets utlåtande?
– I sitt utlåtande slår Lantmäteriet fast att när fullmaktshavaren äger en fastighet tillsammans med fullmaktsgivaren, vilket är vanligt förekommande mellan makar och sambor, föreligger motstridiga intressen. Motstridiga intressen föreligger vidare då endast fullmaktsgivaren äger den fastighet som är fullmaktsgivarens och fullmaktshavarens gemensamma bostad.

Vad får det för konkreta effekter?
– Den rättsliga följden av att det föreligger motstridiga intressen och därmed jäv är att fullmaktshavaren saknar behörighet med ogiltighet som följd. Saknas behörighet blir framtidsfullmakten således inte brukbar och Lantmäteriet kommer till exempel att neka lagfart som söks med stöd av sådan framtidsfullmakt eftersom överlåtelsen då är ogiltig.

Finns det någon lösning på jävsproblematiken?
– I de fall där framtidsfullmakten redan aktiverats är lösningen på jävsproblematiken att ansöka om att få en god man förordnad för den specifika rättshandlingen, exempelvis vid försäljning av fastighet.

Går det att komma runt en god man?
– En mer tilltalande lösning är att redan vid upprättandet av framtidsfullmakten utse en person utanför jävskretsen som kan träda in om motstridiga intressen föreligger.
Att makar och sambor ska vara nödgade att ansöka om en god man för att kunna sälja den gemensamma bostaden anses av många inte vara i linje med lagens syfte. Kommer även bostadsrättföreningar att snegla på Lantmäteriets utlåtande och kan tolkningen även bli aktuell för exempelvis gemensamma depåer hos banker och andra institut? Lagens tillämpningsområde riskerar då att bli tämligen urvattnat. Frågorna om jäv debatteras flitigt bland praktiker och en trolig utveckling är att denna fråga på sikt kommer att prövas i domstol.

Kontakta Carnegies familjerättsjurister
Familjejuridiken är komplicerad och varje situation är unik. Över tid ändras inte bara en persons familjesituation och tillgångsmassa utan även juridiken och praxis på området. Familjejuridiska avtal och dokument är således färskvara och bör därför ses över löpande. Ta gärna kontakt med din rådgivare eller Private Bankings familjerättsjurister för att se över just din situation.

Relaterade artiklar

Lyckad bostadsaffär vid terminsstarten
Familjejuridik

Lyckad bostadsaffär vid terminsstarten

Snart inleds vårterminen på landets universitet och många barn flyttar hemifrån. Vad bör föräldrar tänka...

Carnegie rekryterar senior familjerättsjurist
Familjejuridik

Carnegie rekryterar senior familjerättsjurist

Familjerättsjuristen Anna Österberg anslöt nyligen till Carnegie Private Bankings skatt- och juridikteam. Hon kommer närmast...

Nycklarna till ett giltigt testamente
Familjejuridik

Nycklarna till ett giltigt testamente

Den 13 september infaller den internationella testamentesdagen. För att ett testamente ska bli giltigt ställs...