Förvaltaren: Temainvesteringar ett bra komplement i portföljen

Investera i infrastruktur och bolag med koppling till den fjärde industriella revolutionen, men undvik förhoppningsbolag i tidig fas. Martin Theimer, förvaltare av portföljen Global Tema, väljer sina investeringsteman med omsorg.

Vad är Global Tema för portfölj?
– Det är en portfölj i vår diskretionära förvaltning där vi med tematisk analys försöker hitta bra långsiktiga investeringar. Områden med strukturell medvind ger bättre förutsättningar att hitta bolag som kan öka omsättning och lönsamhet över tid. Vi letar i hela värdekedjan efter bolag med bra affärsmodeller och framtidsutsikter. Även värderingen spelar en viktig roll i urvalet. Vår ambition är alltid att hitta teman i tidig fas. Bra exempel på det är att vi lyfte fram AI 2021 och kärnkraft och uran för ett par år sedan.

För vilken typ av investerare lämpar sig portföljen?
– Det är en spetsig portfölj som i hög grad avviker från världsindex. Portföljen är ett bra komplement till en bred global indexexponering. Placeringshorisonten bör vara minst 3–5 år.

Vilken typ av instrument investerar ni i?
– Vi tar position i en kombination av börshandlade fonder (ETF:er) och aktivt förvaltade fonder. Det följer vår generella filosofi att ta billig exponering via ETF:er när det är möjligt, och att nyttja aktiv förvaltning inom områden där vi verkligen tror att det kan göra skillnad. Ett exempel är hälsovårdssektorn där vi inom biotech investerat i en aktivt förvaltad fond, medan vi bland de stora läkemedelsbolagen får billig och bra exponering via en ETF. Den kombinationen har fungerat väldigt väl över tid.

Hur är portföljen positionerad i termer av storlek och geografi?
– De mest intressanta casen hittar vi bland små och mellanstora bolag, så portföljen har alltid haft ett sådant fokus. Akademiska studier visar att man kan erhålla en extra riskjusterad premie om man investerar i småbolag, men det är viktigt fokusera på kvalitetsbolag till rimlig värdering. Portföljen har cirka 50 procent exponering mot små- och medelstora bolag. Största sektor är hälsovård med ungefär en tredjedels vikt, därefter följer industri och it. Geografiskt står USA för cirka hälften och Europa för en knapp tredjedel.

Vilka teman har ni investerat i?
– I dag är vi i huvudsak fokuserade på megatrender inom hälsovård, energisäkerhet, infrastruktur, vatten och säker livsmedelsförsörjning, den fjärde industriella revolutionen (AI, robotisering, etc.) samt ett makroekonomiskt tema: ökad statlig skuldsättning och geopolitisk oro – reflekterat i vår guldposition. Senaste temat vi adderat är infrastruktur. I både Europa och USA är infrastrukturen otroligt eftersatt och enorma investeringar måste göras under flera decennier. Lägg därtill behov av ny infrastruktur i spåren av ökad elektrifiering, AI-boomen, etc.

Vilka teman undviker du?
– Vi undviker förhoppningsbolag utan någon tydlig väg till lönsamhet och områden som ännu inte är investerbara. Några exempel är blockchain, metaverse, space innovation, telemedicine och esport. Ofta är det svårt att hitta tillräckligt många bra bolag inom dessa områden. Men vi bevakar dem kontinuerligt.

Hur har portföljen utvecklats i år?
– Sedan årsskiftet har portföljen avkastat drygt 15 procent.

Vill du veta mer om Carnegie Private Bankings erbjudande inom tematiska investeringar? Ta upp intresset i dialogen med din rådgivare eller bli kund.

Investeringar i finansiella instrument är förknippade med risk och en investering kan både öka och minska i värde eller komma att bli värdelös. Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning.

Hur skulle Carnegie förvalta din förmögenhet?

Låt oss ta fram ett unikt portföljförslag anpassat efter dina individuella preferenser

Läs mer här

Relaterade artiklar

Profitera på ökad M&A-aktivitet
Allokeringsstrategi

Profitera på ökad M&A-aktivitet

Efter ett par år med låg M&A-aktivitet talar mycket för fler företagsaffärer under 2025. Vi...

Hög direktavkastning i storbolagsindexet
Allokeringsstrategi

Hög direktavkastning i storbolagsindexet

För värdeinvesterare ser det brittiska storbolagsindexet FTSE 100 intressant ut. Indexet lockar med defensiv sektormix...