Förvaltaren: Därför är global börsexponering så viktig

Det kan vara kostsamt som investerare att vara hemmablind, konstaterar Niklas Lindeke, förvaltare av Carnegie Utländska Aktier. Senaste tre åren har världsindex utklassat Stockholmsbörsen.

Varför är utländska aktier en viktig komponent i privata investerares portföljer?
– Många investerare är ofta kraftigt överviktade på sin hemmamarknad, vilket ger en suboptimal portfölj och otillräcklig riskspridning. Enskilda länders aktiemarknader har ofta en tydlig övervikt i några enstaka sektorer, i Sveriges fall mot verkstadsindustri och bank. Lägg därtill att vissa typer av indexfonder kan ha exponering mot väldigt få bolag. Exempelvis har produkter som bygger på det svenska OMXS30-indexet bara 30 bolag i portföljen, varav de fem största bolagen står för nära 40 procent. Som jämförelse ger MSCI:s världsindex exponering mot omkring 1 400 bolag.

– Siffrorna talar också sitt tydliga språk. De senaste tre åren har Stockholmsbörsen avkastat ungefär 13 procent. Världsindex avkastning under samma period är cirka 47 procent räknat i svenska kronor. Även i ett tioårsperspektiv har globala aktier avkastat väsentligt bättre än svenska aktier.

I början av sommaren tog du och Jens Öhlund över förvaltningen av fonden Carnegie Utländska Aktier. Vad har det inneburit för förvaltningen?
– Vi tog över i början av juni och började då implementera våra förändringar. Framåt kommer portföljen att vara mer makrodriven och top-down-fokuserad med systematiska och kvantitativa inslag. Med index som utgångspunkt bryter vi ned det i komponenter så att vi mer kirurgiskt kan ta över- och undervikter i olika länder och branscher. Aktiv förvaltning nyttjar vi bara väldigt återhållsamt där det finns strukturella skäl, exempelvis på tillväxtmarknader och i Japan. En låg andel aktiv förvaltning bidrar också till att hålla nere kostnaderna.

Kan du ge exempel på några branscher och länder som ni över- respektive underviktar?
– I början av juli tyckte vi att den amerikanska makrostatistiken började se svag ut. Då valde vi att övervikta mer den mer defensiva dagligvarusektorn i USA och gick undervikt i den cykliska industrisektorn. Hittills har den affären utvecklats väl. I början av augusti passade vi också på att övervikta japanska aktier eftersom den kraftiga börsturbulensen i våra ögon framstod som en överreaktion på kort sikt.

– I Europa är vi underviktade i både Frankrike och Tyskland som på olika sätt påverkas negativt av den svaga ekonomiska utvecklingen i Kina. På Parisbörsen väger lyxsektorn tungt och de bolagen påverkas av mer återhållsamma kinesiska konsumenter. Den stora tyska industrin påverkas samtidigt negativt av såväl minskad efterfrågan från Kina som ökad konkurrens från kinesiska bolag.

Hur har portföljen utvecklats i år?
– Sedan årsskiftet har portföljen stigit med cirka 16 procent och sedan vi tog över förvaltningen i början av juni är avkastningen cirka 2,6 procent.

Vill du veta mer om Carnegie Private Bankings erbjudande inom utländska aktier? Ta upp intresset i dialogen med din rådgivare eller bli kund.

Investeringar i finansiella instrument är förknippade med risk och en investering kan både öka och minska i värde eller komma att bli värdelös. Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning.

Hur skulle Carnegie förvalta din förmögenhet?

Låt oss ta fram ett unikt portföljförslag anpassat efter dina individuella preferenser

Läs mer här

Relaterade artiklar

Profitera på ökad M&A-aktivitet
Allokeringsstrategi

Profitera på ökad M&A-aktivitet

Efter ett par år med låg M&A-aktivitet talar mycket för fler företagsaffärer under 2025. Vi...