Förvaltaren: Fortsatt styrka i AI-trenden

Nvidias rapport fick ett svalt mottagande i förra veckan. Men mycket talar för att den starka AI-trenden består, säger Johan Grip, förvaltare av fonden Carnegie Global Stock Picking.

I förra veckan rapporterade amerikanska chipjätten Nvidia. Varför är bolagets rapporter så viktiga för börsen?
– Tillsammans med Apple och Microsoft är Nvidia ett av bara tre bolag med ett börsvärde på över 3 000 miljarder dollar. Dessutom är Nvidias utveckling en viktig temperaturmätare på AI-temat som varit en stor drivkraft för börsen sedan Chat-GPT lanserades för snart två år sedan. Jämfört med de andra två jättarna är det ofta större avvikelser i Nvidias rapporter och därför också större kursrörelser.

Vad tar du med dig från rapporten?
– De uppvisar fortsatt en fantastisk tillväxt på 122 procent, vilket visar att AI-trenden är fortsatt stark. Den negativa kursreaktionen skall ses i ljuset av att Nvidia-aktien efter förra rapporten steg med cirka 40 procent medan vinstprognoserna bara skruvades upp 10 procent. Marknaden hade helt enkelt sprungit lite i förväg.

– Rapporterna från de andra stora amerikanska tech-jättarna visar också att AI-temat är intakt, men samtidigt att tempot är något lägre. För fem av de sju MAG7-bolagen var tillväxttakten lägre under andra kvartalet än under första kvartalet. Det är fortsatt bra tillväxttal, men inte lika bra som tidigare.

Hur ser du på Nvidia?
– Nvidia har ungefär 3 procents vikt i Global Stock Picking, men aktien väger mer i världsindex, så vi är lite underviktade. Deras nya generation produkter, Blackwell, börjar tillverkas i större skala under fjärde kvartalet. Mycket talar för att det ger ytterligare en skjuts till försäljningstillväxten nästa år. Samtidigt ska man ha med sig att bolagets utveckling historiskt varit väldigt volatil. Under Nvidias 25 år på börsen har aktien halverats eller mer vid hela 14 tillfällen. Bolaget har en volatil affärsmodell där det kan gå upp snabbt, men även ned snabbt.

Vilka blir vinnare på de AI-investeringar som görs?
– Det är fortfarande en öppen fråga. De stora datacenterbolagen har gynnats och Microsoft är tydliga med hur betydelsefullt det är för deras molntjänstverksamhet Azure. Men vi ser ännu inte riktigt att det påverkar mjukvarudelen i Microsoft på samma sätt. Det är nästa steg vi väntar på. Programmering är ett område där det är väldigt tydligt vilken nytta AI medför, men bland tjänstemän i stort är det inte lika tydligt att det slagit igenom än.

Var letar du vinnaraktier på AI-trenden?
– De stora investeringarna inom datacenter ser ut att fortsätta. Exempelvis väntas Microsoft öka sina investeringar från 44 till 59 miljarder dollar under innevarande räkenskapsår. Det gynnar hela halvledarekosystemet, vilket vi fortfarande tycker är ett bra ställe att leta investeringar.

Finns det några bra datapunkter som fångar styrkan i AI-trenden?
– Hur de amerikanska tech-jättarna resonerar kring sina investeringsplaner inom datacenter framåt är väldigt viktigt att följa. En mer regelbunden datapunkt är taiwanesiska halvledarleverantören TSMC:s månadsdata över försäljningen. De levererar till många bolag i halvledarekosystemet och är därför en bra proxy för hela sektorn och i slutändan AI-trenden. På slutet har de siffrorna varit riktigt starka.

Fonden Global Stock Picking är enbart tillgänglig för Carnegie Private Bankings kunder. Läs mer om hur du blir kund här.

Investeringar i finansiella instrument är förknippade med risk och en investering kan både öka och minska i värde eller komma att bli värdelös. Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. Ingen del av denna information skall uppfattas som en uppmaning eller rekommendation att utföra eller disponera över någon typ av investering eller att ingå några andra transaktioner. Informationen är inte att betrakta som en personlig rekommendation eller ett investeringsråd. Adekvat och professionell rådgivning skall alltid inhämtas innan några investeringsbeslut fattas och varje sådant investeringsbeslut fattas självständigt av kunden och på dennes eget ansvar.

Hur skulle Carnegie förvalta ditt kapital?

Få ett portföljförslag hur vi hade byggt upp vår rådgivning

Få ett förslag

Relaterade artiklar

Svagt nedåt på Stockholmsbörsen
Börs

Svagt nedåt på Stockholmsbörsen

Stockholmsbörsen backar svagt på måndagen, i linje med en sjunkande tendens på de större Europabörserna.

SBB rasar på Stockholmsbörsen
Börs

SBB rasar på Stockholmsbörsen

Stockholmsbörsen handlas svagt nedåt på måndagseftermiddagen efter en svängig utveckling tidigare under dagen. En nedåtriktad...

Uppåt på Stockholmsbörsen
Börs

Uppåt på Stockholmsbörsen

Stockholmsbörsen har inlett börsveckan stigande inför en intensiv rapportflod mot slutet av veckan. Utvecklingen i...