Fortsatt ränteavdrag på depåkrediter

Lån med värdepapper som säkerhet kommer även i fortsättningen ge rätt till ränteavdrag, enligt besked från regeringen. Det är goda nyheter för alla som nyttjar depåbelåning, skriver Sara Zad, skattejurist på Carnegie Private Banking.


Tidigare i år lade Finansdepartementet fram ett förslag om att endast lån med säkerhet i form av bostad, fordon och båt skulle omfattas av ränteavdragen. Förslaget skulle innebära att lån med värdepapper som säkerhet inte längre skulle ge rätt till ränteavdrag.

Förslaget fick dock kritik, bland annat av flera banker. I den lagrådsremiss som publicerades förra veckan backade också regeringen. Av förslaget framgår att avtrappat ränteavdrag inte längre inkluderar lån med värdepapper som säkerhet.

I lagrådsremissen framgår att rätten till avdrag för lån som saknar säkerhet i exempelvis bostad, fordon, båt eller värdepapper ska trappas av på två år. Reglerna föreslås träda ikraft den 1 januari 2025 och för beskattningsåret 2025 föreslås avdrag få göras med 50 procent av ränteutgifter för sådana lån. Från den 1 januari 2026 medges inte längre något avdrag för så kallade blancolån.

Vad innebär detta för Carnegies kunder?
Beslutet om att värdepapper även fortsättningsvis omfattas av avdragsrätten är positivt för alla investerare som vill utnyttja sin depåkredit på Carnegie. Ränteutgifterna kommer fortsatt att kunna dras av vid lån med värdepapper som säkerhet.

Läs mer om depåbelåning
Depåkredit för ökad likviditet och flexibilitet
Kreditlösningar för privata investerare och entreprenörer
Depåkreditens fördelar vid börsnoteringar

Depåbelåning är en uppskattad tjänst hos Carnegie. Om du är intresserad av tjänsten eller har frågor är du varmt välkommen att kontakta oss.

Relaterade artiklar

Skattefrihet för ISK
Skatt

Skattefrihet för ISK

På torsdagen meddelade regeringen att skatten på investeringssparkonton (ISK) ska slopas för sparande upp till...

Skatt gör oss lata
Skatt

Skatt gör oss lata

När det gäller alkohol, plastpåsar och annat anses skatter driva beteenden. Varför då utforma skattesystemet...