Investera i private equity via fonden EQT Nexus

Ledande private equity-bolaget EQT:s nya fond EQT Nexus gör private equity brett tillgängligt för privata investerare. Målet är 12–15 procents avkastning per år.


Att investera i private equity-fonder har länge varit förbehållet stora institutioner och i viss mån förmögna privatpersoner. Vanligen krävs 5–10 miljoner euro som minimiinvestering i enskilda private equity-fonder.

EQT:s nya fond EQT Nexus syftar till att ändra detta. I fonden, som lanserades vid halvårsskiftet i fjol, är tröskeln inte högre än 25 000 euro.

Likviditeten i EQT Nexus är dessutom betydligt bättre än vid investering i en enskild fond. Lägg därtill en mycket bredare diversifiering än i en enskild private equity-fond. Bara några månader efter lanseringen är EQT Nexus exponerad mot cirka 80 bolag via åtta olika fonder och ett par direktinvesteringar. På sikt är målet att ha 400–500 underliggande innehav.

Carnegie är initialt en av ett par exklusiva distributörer av EQT Nexus.

– Vi har framgångsrikt lanserat fonder via Carnegie och har ett riktigt bra samarbete. Det är en organisation som kan EQT och våra underliggande produkter, säger Gustav Segerberg, affärsutvecklingschef på EQT.

På den globala marknaden i stort är det förvaltade kapitalet fördelat ungefär 50/50 mellan institutioner och privatpersoner. Däremot är de sistnämnda kraftigt underviktade i private equity. Privatpersoners allokering dit är på låga ensiffriga procenttal, vilket kan jämföras med att institutionella placerare i Sverige har omkring 10 procent av sitt kapital allokerat till private equity. Verkligt långsiktiga investerare, som universitetsstiftelser i USA, har uppåt 30 procent allokerat till private equity.

– Private equity bör utgöra en del av privata investerares allokering mot aktier. Hur stor del avgörs av riskvilja, placeringshorisont och likviditetsplanering, säger Michael Matton, specialist på alternativa investeringar hos Carnegie Private Banking.

Private equity som tillgångsklass avkastat bättre än världsindex, under de senaste tre, fem och tio åren.

– Investerare bör vara uppmärksamma på att spridningen i avkastning är stor bland private equity-förvaltare, betydligt större än bland traditionella aktiefondförvaltare. Därför extra viktigt att välja rätt förvaltare, säger Michael Matton.

I dag är EQT, som grundades 1994 i Stockholm, ett av världens fem största private equity-bolag med totalt över 2 700 miljarder kronor under förvaltning. Att det är just EQT som lanserar en produkt mot privatmarknaden är ingen slump.

EQT kan uppvisa ett långsiktigt starkt track record med väsentligt bättre avkastning än såväl private equity-branschen i stort som börsens världsindex. Vidare har EQT en skala i sin affär med cirka 1 800 anställda på 24 kontor världen över som gör det möjligt att ta vara på möjligheter där de dyker upp.

– Vi är positionerade för att fortsätta leverera överavkastning inom private equity-området, mycket drivet av vår ägarstyrningsmodell. Vi är en väldigt aktiv ägare som har en tydlig roll när vi tillsätter styrelse och ledning, säger Gustav Segerberg.

EQT Nexus är diversifierad med investeringar i flera sektorer, men branschfördelningen kommer präglas av att EQT har ett särskilt fokus på tech, hälsovård och infrastruktur. Viktigt att tillägga är att infrastruktur i detta fall inte handlar om vägar och broar, utan om digital infrastruktur och bolag kopplade till energiomställningen.

Att EQT redan har en mängd fonder samt en del direktägda bolag har gjort det möjligt att skapa en unik produkt. Investerare i en vanlig private equity-fond binder normalt sitt kapital i tio år. Dessutom dröjer det ofta några år innan en fond är fullinvesterad, men kapitalet måste hållas tillgängligt. EQT Nexus erbjuder i stället investerare möjlighet att varje månad investera direkt i en fullinvesterad fond-ifond-lösning.

De senaste årtiondena har private equity-branschen vuxit kraftigt och står för en allt större del av ägandet globalt. Denna tillväxt har delvis skett på bekostnad av den publika aktiemarknaden.

– I USA finns det i dag fler private equity-ägda bolag än börsnoterade bolag. För 25 år sedan var antalet publika bolag i stället fyra gånger fler, säger EQT:s Gustav Segerberg.

Mycket talar för att denna trend håller i sig. Investerare som inte har någon allokering mot private equity går då miste om exponering mot ett stort och väl presterande tillgångsslag som historiskt avkastat bättre än börsen.

Intresserad av att investera i EQT Nexus? Kontakta din rådgivare eller bli kund.

Ta del av EQT Nexus faktablad
Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. De pengar som placeras i fonden kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka hela det insatta kapitalet. Instrumentet som presenteras på denna sida är komplext och kan därför ha egenskaper som kan vara svåra att förstå. Du bör endast investera i instrumentet om du har förståelse för hur det fungerar och tidigare erfarenheter av instrumenttypen och du bör också läsa prospektet till produkten innan du fattar investeringsbeslutet, för att förstå alla potentiella risker associerade med produkten.

Relaterade artiklar

Carnegie tar två bolag till börsen
Investeringstema

Carnegie tar två bolag till börsen

Innan årsskiftet väntas ett fastighetsbolag och en snabbväxande e-handlare göra börsdebut. Carnegie agerar rådgivare i...