I slutet av november utsågs Simulair till vinnare i tävlingen Framtidens entreprenör vid en galatillställning på hotell At Six i centrala Stockholm. I konkurrens med fyra andra finalister röstades Simulair fram som vinnare av en investeringsintresserad publik inbjuden av Carnegie.
Maja Åstrand, Simon Lilja och Sandra Vahdani grundade bolaget på Kungliga Tekniska Högskolan (KTH) i Stockholm i fjol. Tillsammans har de utvecklat en unik produkt för vägglussanering. Efter tester i flera länder är produkten nu färdigutvecklad, redo för kommersialisering.
Allt började med att Maja Åstrand under första året på KTH fick problem med vägglöss i sin studentlägenhet. Den gängse metoden för att sanera vägglöss gjorde inget bra intryck.
– I åtta veckor sov jag i lägenheten och agerade bete under saneringen. Det var fruktansvärt och jag kände att ”det här måste vi göra något åt”, säger hon.
Maja Åstrand utbildade sig inom farkostteknik. Hon läste även mekatronik – en kurs handlade om att bygga en fysisk produkt som löser ett samhällsproblem.
Tillsammans med kursaren Simon Lilja tog hon fram en första prototyp.
– Vi märkte snabbt av ett stort intresse för produkten. Sen hjälpte KTH Innovation oss att bygga ett företag runt vår idé, säger Maja Åstrand.
Simulairs lösning använder AI och kamerateknik för att identifiera problemets omfattning. Hårdvaran lockar till sig vägglössen genom att simulera en människas utandning, och fångar vägglössen i en fälla. Under två och ett halvt år har Simulairs team tagit fram och testat fem olika prototyper. Den senaste uppvisade goda resultat både i fält och när den testades i samarbete med en ledande vägglusforskare. Bolaget håller nu på att patentera sin lösning.
Simulairs produkt har flera fördelar. Saneringstiden mer än halveras – en stor besparing för hotell och fastighetsägare, som snabbare kommer gång med uthyrningen igen. Inga människor behöver agera bete. Inga gifter behövs. En automatisk bekräftelse erhålls när saneringen är klar.
Med affärsmodellen sanitation as a service betalar kunderna en månadsavgift för att ha tillgång till maskinerna. Redan i dag samarbetar Simulair med flera stora fastighetsägare och saneringsfirmor. Vägglöss är bara början – enligt bolaget finns även marknadspotential i sanering av andra skadedjur.
– Folk har hört av sig till oss och föreslagit att vi ska ta fram maskiner mot alltifrån pälsängrar till mördarsniglar, säger Maja Åstrand.
En nyckel till Simulairs framgångsrika produktutveckling är 3D-utskrifter, som gör det möjligt att snabbt och kostnadseffektivt ta fram prototyper och justera detaljer.
– Det tar ungefär ett dygn att printa ut alla delarna. I tidig fas är det inget problem, men för att skala snabbare kanske vi behöver lägga ut produktionen externt, säger Maja Åstrand.
Redan före segern i Framtidens entreprenör hade Simulair stängt sin första finansieringsrunda. Då fick bolaget ombord en rad affärsänglar och ängelnätverk, både från Sverige och utomlands. Bolagets tävlingsmedverkan har också burit frukt.
– Framför allt har vi fått in väldigt många bra kundpropåer, varav en av de bästa hittills. Vi har synts i liknande sammanhang tidigare, men Framtidens entreprenör har genererat överlägset störst kundintresse, säger Maja Åstrand.
Foto: Ari Loustarinen
Detta är en artikel från vinterutgåvan av Carnegie Private Bankings kundmagasin Insikt som gavs ut i början av december 2024. Vill du veta mer om vårt erbjudande? Boka ett möte här.