Fredagen den 8 oktober noteras Truecaller på Nasdaq Stockholm och blir Sveriges hittills största tech-notering. Sex av de största börsintroduktionerna inom tech i Sverige har gjorts 2021, som blir ett rekordår också vad gäller antalet noteringar på Stockholmsbörsen. Den höga transaktionstakten vittnar om transformativa tider. I dag skrivs modern svensk industrihistoria. Nya förmögenheter skapas och nya ägarfamiljer formeras.
- STARK OCH BRED BÖRS
Fler bolag än något annat EU-land
Noteringarna sker i ett för nordiska bolag glödhett börsklimat. Pandemin och skiftet mot digitala affärsmodeller får bolagsvärderingarna att skjuta i höjden. Ekosystemet för investerare och entreprenörer i Sverige förändras i grunden.
Världens största finanscentra – börserna i London, New York, Frankfurt och Tokyo – är i år klart omsprungna av Stockholmsbörsen. ”Medaljerna skulle regna över det svenska aktieundret”, konstaterade Dagens Industri i samband med sommar-OS i Tokyo. Tidningen lyfte fram de svenska börsbolag i olika sektorer som skapat mest värde för aktieägarna de senaste fem åren, och kvalificerat sig till pallplats i ett globalt aktie-OS. Sagax är exempelvis världens främsta fastighetsaktie, tätt följd av SBB. Inom skogsindustrin går guld till SCA och silver till Holmen, medan Kinnevik får silver bland investmentbolagen och Sinch en bronspeng i mjukvarusektorn.
Även bredden av noterade bolag imponerar. Med över tusen namn på listorna har investerarna fler börsaktier att välja på i Sverige (ett land som endast har 10 miljoner invånare), än i Tyskland (83 miljoner invånare), Frankrike eller något annat EU-land.
Svenskarna framstår också som ett alltmer aktieälskande folk. Sverige har en närmast unik aktieägarkultur med 2,1 miljoner privata aktieägare. Därmed sticker vi ut med såväl höga värderingar som bredden på bolagen och ett spritt aktieägande.
2. ENHÖRNINGENS HEMLIGHET
Stockholm blir miljardärstätt
Sverige anses ha ett gynnsamt klimat för snabbväxande bolag med potential att få global täckning. Unicorns är onoterade startup-företag värderade till över 1 miljard USD – Stockholm har genererat fler sådana per capita än något annat hörn av världen utom Silicon Valley. Vår ”enhörningstäta” ekonomi förklaras ofta med hög teknisk kompetens, framgångsrika entreprenörer som fortsätter att stötta startups och ett samhälle som ger goda möjligheter att starta företag.
Tillsammans är dessa trender en förträfflig grogrund för ny kapitalbildning. Företag som växer snabbt värderas allt högre och skapar nya förmögenheter vid försäljningar och emissioner. Med vårens och höstens höga transaktionstempo på Stockholmsbörsen har det – delvis under medieradarn – nära nog varje vecka skapats nya miljardärer i Sverige.
Vid en promenad i Stockholms innerstadskvarter är förändringen påtaglig. Både till lunch och vid middagstid är det en utmaning att boka bord för fler än två på populära restauranger som Astoria eller Spesso. Vårens closing-middagar ställdes in – nu fylls krogarnas chambres séparées. Det finns en air av framgångsrika bolagsförsäljningar kring borden. Mäklare vittnar om ett sug efter stora våningar i Stockholms innerstad och gårdar i Södermanland. Prisbilden på premium-bostäder får allt fler att tala om Stockholm som ”Lilla London”.
Förmögenhetsbildningen i Sverige uppmärksammas internationellt. I artikeln The Billionaire Boom i maj lyfter Financial Times fram Stockholm som global hot spot för nya miljardärer jämte New York och Beijing. Sverige sticker också ut genom sina allt fler kapitalstarka och (relativt) unga entreprenörer med unika insikter och stort intresse för att fortsatt engagera sig i bolag som kan konsten att skala globalt.
3. INVESTERARE I NYA KLUSTER
Ett attraktivt ekosystem
Många av dessa personer klustrar sig efter framgångsrika försäljningar och noteringar. De skapar gemensamma boutique-investmentbolag eller family offices. Från finanssektorn rekryteras toppförvaltare som gillar att jobba under
större frihet tillsammans med framgångsrika, omskrivna och idérika entreprenörer och bolagsbyggare.
När USA i höstas lättade på reserestriktionerna och öppnade för flygresor till Europa flög flera amerikanska venture capital– och private equity-firmor till Stockholm och Helsingfors. Här finns hela ekosystemet av expertis, erfarenhet och investerare med unika erfarenheter och goda möjligheter att finansiera idéer. Här finns också aktieanalytiker vana att analysera och värdera tillväxtbolag i nya sektorer, exempelvis det svenska gaming-klustret.
4. DYNAMIK OCH KULTURSKIFTE
Kapitalmarknadens kraft
Som mötesplats för kunskap, kapital, investerare och entreprenörer står Carnegie mitt i denna utveckling. Första halvåret 2021 genomförde Carnegie i snitt mer än en börsintroduktion i veckan – fler än någon annan aktör i Sverige. År 2020 genomförde Carnegie flest aktiemarknadstransaktioner i hela Europa, mer än någon amerikansk, brittisk eller annan europeisk bank. Det är ett spektakulärt kvitto på styrkan och dynamiken i Sveriges och de nordiska ländernas kapital-och transaktionsmarknader.
Under 2021 har hälften av alla europeiska börsintroduktioner ägt rum i Norden. Sverige har blivit ett av världens mest attraktiva länder för företagstransaktioner, och bolag väljer aktivt att notera sig här.
Med uppdraget att försörja samhället med kapital rör sig Carnegie i ett brett spektrum av kapitalmarknaden och möter hela ekosystemet: institutionellt pensionskapital, riskkapitalbolag, VC-firmor, ägarfamiljer, affärsänglar och privata investerare. Aktörernas bredd och enorma placing power imponerar.
Denna dynamik implicerar en samhällstransformering. Sverige blir mer entreprenöriellt: Kraften i kapitalmarknaden möter en kultur där nytänkande, entreprenörskap och framgångsrikt bolagsbyggande ger status.
Entreprenörer pryder återigen omslagen till andra magasin än bara affärspressen. Till och med SVT skildrar mötet mellan investerare och entreprenörer i Draknästet. Nyhetssajten Breakit – som bevakar ”det nya näringslivet” – får allt fler läsare och dess community framstår som 2020-talets variant på SAF:s ”steget till eget”. På Breakits sajt och evenemang får bolagsbyggare lära sig scale-up, förvärv, försäljning och att bygga aktieägarvänliga företag.
Så byggs ett livskraftigt samhälle, som klarar att möta utmaningar och löser morgondagens problem.
Ett tecken i tiden är finalkvällen i Carnegies och Svenska Dagbladets initiativ Framtidens entreprenör på Hotel At Six i Stockholm. Efter pitchar inför ett fullsatt investerar-auditorium avtågar finalisterna likt rockstjärnor, för att bege sig till nästa event – EQT Ventures minglar på Rosendal, Breakit delar ut fler priser och någon ska vidare på middag med affärsänglar. Det vimlar av evenemang där entreprenörernas idéer – och deras förmåga att förverkliga dem – står i centrum.
5. REDO FÖR UTMANINGAR
Ett livskraftigare samhälle
Hybris, stretchade värderingar och fallhöjd är närliggande begrepp. Just Stockholmsbörsen – en barometer för riskviljan i klustret – är cyklisk, med nedsida i sämre tider.
En uppgift för framtiden kan vara att genom strukturella förbättringar göra klustret av investerare, entreprenörer och finansiella marknader mindre cykliskt. Allt är inte rosenrött – Nordea har flyttat ut sitt huvudkontor, svenska PE-bolag i utlandet tvekar att flytta hem, och vår kapitalmarknad har inte riktigt dragit fördel av att London blivit mer perifert.
Att Sverige nu transformeras till ett land där entreprenörskapet spirar är både välfärdshöjande och en långsiktig tillgång för att klara omställningar. Entreprenörskap har avgörande och växande betydelse för innovationer och för samhällens ekonomiska utveckling. Det är en stor tillgång för Sverige att kunna finansiera och genomföra omställningar kopplade till digitalisering, miljö- och klimatmål. Så byggs ett livskraftigt samhälle, som klarar utmaningar och löser morgondagens problem.
En och annan överhajpning till trots spelar entreprenörer en allt viktigare roll för ett mer dynamiskt samhälle. Visst felriktar kapitalmarknaden ibland satsningar, och tillväxtbolag misslyckas. Det får inte dölja den långsiktiga nyttan av dagens transformering. Som Truecallers medgrundare Alan Mamedi sa, strax innan han ringde i börsklockan på noteringsdagen i oktober: ”Det här är början på en spännande fas.”