Nibe tillhör de bolag på Stockholmsbörsen som gynnas mest av energiomställningen. Bolagets värmepumpar minskar energiförbrukningen och därmed behovet av fossila bränslen, främst gas.
Under lång tid har Nibe ökat vinsten med nästan 20 procent årligen. Inledningen på 2024 bjöd dock på något helt annat. Första kvartalet var den organiska omsättningstillväxten negativ, minus 19 procent, och vinsten föll kraftigt. I rapporten talade Nibes vd Gerteric Lindqvist om ”en olycklig kombination av ett flertal försvagande faktorer”.
Johan Grip förvaltar Carnegies fond Global Stock Picking, som till ungefär två tredjedelar fokuserar på tematiska innehav med koppling till energiomställningen. Han känner igen denna närmast ”perfekta storm” som slagit mot åtskilliga energiomställningsbolag. Många är precis som Nibe exponerade mot företags och hushålls investeringsbeslut, där flera faktorer fördröjer beslutsfattandet.
Ta ett hushåll som funderar på att installera solceller. Elpriserna har kommit ned igen efter prischocken i samband med krigsutbrottet i Ukraina, så i dag tjänar ett hushåll inte lika mycket på egen elproduktion. Lägg därtill att inflationen gjort installationen dyrare. Addera slutligen betydligt dyrare finansiering på grund av ränteuppgången. Det som återstår – och möjligen skulle kunna leda till fler investeringar – är politiska stödåtgärder. Men även där har det varit motvind.
– Politikerna har snarare tagit ett steg tillbaka i flera länder. När inflationen slog mot folks plånböcker ville politikerna göra vad de kunde för att motverka det. Avskaffandet av reduktionsplikten i Sverige är ett tydligt sådant exempel, säger Johan Grip.
Ett börsindex som följer bolag med koppling till just förnybar energi har också utvecklats väldigt svagt de senaste åren. Vissa bolag som berörs av energiomställningen har däremot utvecklats väl. En dimension är att mogna och lönsamma bolag många gånger levererat positiv avkastning, medan små, olönsamma bolag i tidig fas haft det betydligt tuffare.
– Goldman Sachs illustrerade nyligen kursutvecklingen för bolag utifrån när de väntas bli lönsamma. De som redan är lönsamma hade gått bäst, de som ska bli lönsamma i år näst bäst och de som ska bli lönsamma om flera år var ned mest. Mönstret är inte unikt för energiomställningsbolagen, utan gäller generellt, säger Johan Grip.
Ljusglimtar börjar dock synas. Inflationen är på väg ned, marknadsräntorna har backat från höstens höga nivåer och vissa centralbanker har börjat sänka räntorna, som Riksbanken och ECB. Och förväntningar finns om sänkningar även från USA:s Federal Reserve.
Nyligen klubbades också ett viktigt EU-direktiv för mer energieffektiva fastigheter, som kommer att utlösa gigantiska investeringar. Lägg därtill en ny drivkraft i form av den kraftiga och energikrävande datacentertillväxten, som delvis är kopplad till den pågående AI-boomen.
– På slutet har investerarna börjat inse att det inte bara är energiomställningen som driver efterfrågan på fossilfri elproduktion. Tech– och AI-vågen är också en viktig drivkraft, säger Johan Grip.
Microsoft vill exempelvis ha fossilfri el till sina datacenter – enbart denna tech-jätte ska investera tiotals miljarder dollar i fossilfri elproduktion. Flera andra storföretag har gjort liknande satsningar.
– Jag tror att vi har det värsta bakom oss, säger Johan Grip.
Vill du veta mer om fonden Global Stock Picking? Ta upp intresset i dialogen med din rådgivare eller bli kund.
Investeringar i finansiella instrument är förknippade med risk och en investering kan både öka och minska i värde eller komma att bli värdelös. Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning.