Dyrare energi – en konjunkturrisk

Vad har hänt? Putin attackerar Ukraina från flera håll – öster, norr och söder. 

Vilka blir effekterna? Börserna faller kraftigt. En viss grad av invasion var väntad, men omfattningen på dagens attacker var oväntad och har höjt riskläget. Oljepriset har klättrat vidare mot 105 dollar/fat och naturgaspriserna har klättrat över 30 procent sedan i måndagskväll (se grafen ovan).

Dyrare energi accelererar problemen med stigande kostnader och hög inflation som i sin tur påverkar penningpolitik och räntetrender. I detta läge då tillväxten är god men bromsar in från den höga takten 2021 är dyrare el- och transportkostnader en konjunkturrisk. Hushållens köpkraft dämpas och bolagsmarginaler kan pressas. Estimaten för hur de kraftiga prisuppgångarna på naturgas och olja slår på ekonomin i Europa varierar. Europa-prognosen för 2022 var 4,4 procent sommaren 2021 och den redan gjorda nedrevideringen till 3,9 procent förklaras sannolikt av höga energikostnader och Omikron-vågen.

ECBs Economic Bulletin i 1/2022 har modellerat och skattat den tillväxtdämpande effekten av de högre energipriserna under 2021 till endast -0,2 procent vid slutet av 2022. Investmentbankers ekonomer pekar på en dämpande effekt på uppemot 1 procent – men då baseras det på antagande om ytterligare 20 procent högre naturgaspris och ett oljepris upp emot 150 dollar/fat.

Sambandet mellan stigande oljepris och börstrenden varierar. Ofta lyfts oljepriset då konjunkturen är stark eftersom efterfrågan på transporter ökar när de ekonomiska hjulen snurrar fortare. Men en markant fortsatt oljeprisuppgång i detta läge riskerar öka såväl inflations- som konjunkturoron. 

Vad bevakar vi och vad rekommenderar vi? Hur ytterligare sanktioner från Väst ser ut och vilka åtgärder Putin då är beredd att ta till.

Om han använder energiexporten till Europa som ett vapen i konflikten skulle det kunna orsaka stora problem för europeisk industri och ekonomi med risk för elransonering, strömavbrott och i värsta fall recession. Exponering mot energiaktier och ett brett råvaruindex kan skydda portföljen mot eskalerande Ukraina-konflikt och högre priser på olja och naturgas.

Centralbankernas signaler blir också viktiga framåt. De högre energipriserna förvärrar deras inflationsdilemma samtidigt som bestående högre priser ökar risken för mer dämpad konjunktur.

Vill du veta vilka

aktier och investeringar vi tror på?

Beställ din provportfölj

Författare

Helena
Haraldsson

Makrostrateg

Relaterade artiklar