Hur gick det för portföljerna i den diskretionära förvaltningen i fjol?
– Under 2024 utvecklades cirka 90 procent av vårt internt förvaltade kapital bättre än sina benchmark. Det är ett resultat vi är väldigt nöjda med. Dessutom bidrog vår taktiska allokering till att stärka avkastningen ytterligare. I kombination med goda inflöden gjorde den fina utvecklingen att det förvaltade kapitalet i vår diskretionära förvaltning ökade med nästan 50 procent under året.
Vad var nyckeln till framgångarna under fjolåret?
– I grund och botten handlar det om en sund förvaltningsfilosofi och ett bra lagarbete. Genom att kombinera kvantitativa och kvalitativa metoder försöker vårt team av erfarna specialister att bygga en optimal förvaltning. Mer specifikt gynnades vi under fjolåret av en positiv syn på aktiemarknaden, manifesterat i en aktieövervikt under en stor del av året. I den svenska aktieförvaltningen fortsatte vårt fokus på rimligt värderade kvalitetsbolag att betala sig. På räntesidan var vår korta duration en fördel när långräntorna steg.
Varför ökar intresset för diskretionär förvaltning?
– Åren efter börstoppen 2021 har varit utmanande för många privata placerare. Många som skött förvaltningen på egen hand har blivit sittandes med för riskfyllda och dåligt diversifierade portföljer, ofta med för stor exponering mot Sverige och inte sällan mot riskfyllda småbolag. I spåren av det söker alltfler efter en professionell förvaltning. Och vårt koncept där vi skräddarsyr portföljer åt alla kunder tilltalar många.
Vilka portföljer stack ut avkastningsmässigt i fjol?
– I absoluta termer gav Utländska aktier och Global Beta väldigt god avkastning med 28–29 procent. I relativa termer utvecklades Nordenportföljen starkt och slog sitt jämförelseindex med 4 procentenheter. I termer av riskjusterad avkastning stack lågriskportföljen Alternativa investeringar ut. Den avkastade nästan 5 procent med en standardavvikelse på bara 2 procent.
Hur är ni positionerade inför 2025?
– Sedan USA-valet i november är vi taktisk överviktade i globala aktier på bekostnad av räntebärande placeringar som underviktas. Vår tes är att Trumps valseger gynnar den amerikanska aktiemarknaden och dollarn, medan det innebär ökad risk för inflation och högre räntor. Sedan valet har också dollarn stärkts och långräntorna stigit och USA-börserna har rört sig relativt sidledes. Läget är dock ovanligt osäkert så vi ser kontinuerligt över allokeringen och är redo att snabbt byta fot om läget förändras.
Vill du veta mer om vår diskretionära kapitalförvaltning? Klicka här för att boka ett möte.