Depåkredit för ökad likviditet och flexibilitet

Möjlighet till ökad avkastning och samtidigt större flexibilitet: depåbelåning har flera fördelar, men innebär också ökade risker.


I samband med förvärvet av Erik Penser Bank i höstas fick Carnegie Private Banking ombord en renodlad finansieringsspecialist i Rebecca Ström. Hon har i flera år arbetat med att hjälpa investerare och entreprenörer med finansieringslösningar.

– Jag brukar gå igenom möjligheterna som en depåkredit medför. Att ha en depåkredit kan vara strategiskt smart, det ger större handlingsfrihet om det dyker upp oväntade investeringsmöjligheter. Att ansöka och beviljas en depåkredit är dessutom kostnadsfritt – det är först när den faktiskt nyttjas som ränta debiteras, säger Rebecca Ström.

En depåkredit ger ett större utrymme för investeringar, vilket exempelvis kan nyttjas för att diversifiera portföljen ytterligare. Eftersom kundens investeringsportfölj utgör säkerhet för krediten kan Carnegie erbjuda en konkurrenskraftig ränta.

Viktigt att tänka på är att handel med depåbelåning inte bara ger möjlighet till ökad hävstång på uppsidan, utan också på nedsidan. Sannolikheten till bättre avkastning ökar, men samtidigt ökar risken för större förluster. Även om värdet på portföljen minskar behöver nyttjad depåkredit och ränta betalas tillbaka.

Belåningsgraden för olika instrument liksom för den totala portföljen beror på risknivån. En bred diskretionär portfölj med god riskspridning kan ofta belånas upp till cirka 70 procent. I andra änden finns riktigt små, illikvida aktier på de mindre börslistorna, som bara kan belånas i mycket liten utsträckning eller inte alls.

Ett vanligt och framgångsrikt upplägg är att långsiktiga investerare adderar en liten belåning till sin långsiktiga diskretionära portfölj eller till en väldiversifierad aktie- och fondportfölj.

– Det påminner om hur ”soffliggarfonden” i premiepensionen arbetar, och har varit väldigt lyckat över tid, säger Rebecca Ström.

Statliga AP7 Aktiefond är aktiefonden som alla icke-väljare i premiepensionssystemet får sitt pensionskapital placerat i. Fonden har möjlighet att via derivat öka aktieexponeringen till maximalt 125 procent, vilket motsvarar 25 procents belåning.

Vid utgången av 2023 uppgick exponeringen till knappt 115 procent. Den ökade exponeringen över tid är en viktig förklaring till att AP7 Såfa de senaste tio åren avkastat drygt 275 procent, eller drygt 14 procent per år.

Viktigt att tänka på är att belåning lämpar sig bäst för kapital där placeringshorisonten är lång och större kortsiktiga fluktuationer spelar mindre roll.

Vill du veta mer om depåbelåning, eller teckna ett avtal om depåbelåning? Kontakta din rådgivare.

Relaterade artiklar

En ljusning för omställningen
Investering

En ljusning för omställningen

Många bolag med koppling till energiomställningen har haft det tungt, men nu anas tecken på...