Hur ser du på makro- och marknadsläget just nu?
– Det är en bra miljö för aktier med en trolig mjuklandning och räntesänkningar i sikte. Börsen har också klarat av årets stigande långräntor väldigt bra. Ett likaviktat aktieindex är upp cirka 1 procent, medan långräntorna stigit med cirka 40 punkter. Sen är det positivt för de högt värderade USA-börserna att tech-giganterna fortsätter att leverera bra omsättningstillväxt och god lönsamhet.
Vilka makrosiffror riktar du blicken mot i veckan?
– På torsdag redovisas core-PCE-inflationen, vilket är Federal Reserves favoritmått. I december låg den på 2 procent och det blir spännande att se om den håller sig kvar där. På fredag kommer ett nytt ISM-index – USA:s tyngsta industribarometer. I februari låg den på 49,1.
I strategirapporten som släpptes i början av februari var ni fortsatt överviktade i aktier. Vad krävs för att ni ska bli mer försiktigt inställda till aktiemarknaden?
– Vi har sagt att vi njuter av resan tills något bryter den nuvarande gynnsamma investeringsmiljön med avtagande inflation, kommande räntesänkningar och en sannolik mjuklandning för konjunkturen.
– Risken mot vårt scenario är främst en djupare konjunktursvacka med recession. Då blir det inte roligt på börsen. Men vi ser inga tecken på detta i dag, snarare har risken minskat med inkommande makrodata. Högre inflation än väntat och förnyad ränteoro skulle också kunna ge en tuffare börsmiljö. I januari fick vi något sämre siffror både vad gäller KPI, producentpriser och företagens prisplaner.
Som kund hos oss på Carnegie Private Banking får du alltid råd och omvärldsspaningar från våra experter som hjälper dig att ta bättre investeringsbeslut. Utifrån din unika situation bistår vi med råd och expertis för hela din ekonomi. Klicka här för att läsa mer eller bli kund.
Kan vi utgå ifrån att 2024 blir ett räntesänkningsår?
– Det har ifrågasatts lite mer på slutet eftersom inflationsdata försämrats något. Oroande var framförallt att den mer löneberoende och trögrörliga tjänsteinflationen steg, så Fed är väldigt vaksamma. Men inflationstrenden är fortsatt nedåtriktad på årsbasis, även i Sverige. Januari är samtidigt en svår månad att få säsongsrensningen rätt, framförallt efter pandemin. Dessutom pekar ledande indikatorer för tjänsteinflationen nedåt. Räntesänkningarna inleds med största sannolikt i sommar.
Vilken aktiemarknad utanför Sverige är mest intressant?
– Tillväxtmarknaderna har varit ute i kylan en längre tid, men nu ser de intressanta ut. Där är en mjuklandning ännu inte inprisad. Regionen har under längre tid utvecklats sämre än utvecklade marknader och USA, vilket betyder att förväntningarna är lågt ställda.
– Det påminner lite om situationen i småbolag i höstas, då det var väldigt gynnsamt att bara vikta upp till neutral vikt. Nu är vi inne på samma linje på tillväxtmarknaderna, att det är dags att gå till neutral vikt. Mer specifikt ser vi intressanta alternativ utanför Kina, i exempelvis Latinamerika, på unga tillväxtmarknader inom Frontier Markets samt via stockpicking i Asien – i samtliga fall med aktiv förvaltning. Vi undviker ETF:er och indexfonder på tillväxtmarknaderna eftersom andelen statliga bolag blir för hög då.