Hur ser du på Stockholmsbörsens utveckling i sommar?
– Sommarbörsen har till stor del varit en konsolidering efter den långa uppgången som startade i oktober i fjol. I början av augusti blev det dock dramatiskt när marknaden snabbt ställde om fokus från inflation till konjunktur. Många semesterfirande investerare blev överraskade av styrkan i säljflödena och det snabba skiftet i konjunkturförväntningarna, från mjuklandning till recession på bara några dagar. Även det inte var överraskande med en sommarrekyl framstod nedgången som omotiverat stor på kort tid.
Vad tar du med dig från rapportperioden?
– Rapporterna på Stockholmsbörsen levde på det stora hela upp till förväntningarna och gav inte upphov till någon större riktningsändring. Det har fortsatt varit bra förutsättningar för många stora verkstadsbolag. Dock börjar det bli mer påtagligt för investerarna att aktiekurserna i de stora verkstadsbolagen inte kommer kunna vara helt opåverkade av en inbromsande konjunktur. Många av bolagen har också haft svårt att försvara tidigare rekordnoteringar. I takt med att vinsttillväxten i verkstaden avtar tydligt kommande kvartal lär sektorn inte längre orka dra börsen vidare uppåt. Många rapporter från de små och medelstora bolagen börjar dock visa tecken på att de kan ta över stafettpinnen, och segmentet ser ut att gå mot bättre vinsttillväxt än de stora industribolagen.
Vilka faktorer kommer styra börsutvecklingen i höst?
– Starten på augusti har tydligt visat att fokus framöver kommer vara på konjunktur och vinstutveckling snarare än inflation och räntesänkningar. Konjunkturindikatorer såsom inköpschefsindex och arbetsmarknadsdata från USA blir viktiga fram tills nästa rapportsäsong i mitten av oktober.
– Den snabba nedgången i början på augusti illustrerar också att det råder en viss osäkerhet bland investerarna och att det inte finns lika mycket kapital vid sidlinjen. När aktievikterna är normaliserade eller överviktade hos många investerare ligger det närmare till hands att snabbt dra ner på aktieexponering om osäkerheten ökar. Det kan bidra till ökade säljflöden på marknaden och därför kommer momentum och trend i marknaden vara viktigt för börsutvecklingen i höst. Skulle den amerikanska börsens draglok, MAG7-bolagen i tech-sektorn börja svikta för mycket finns risk att investerarna på nytt blir mer försiktiga och att det spiller över på de globala börserna.
Marknaden har prisat in stora räntesänkningar från centralbankerna på båda sidor av Atlanten till årsskiftet. Vad betyder det för börsen?
– Just nu ser marknadens förväntningar rimliga ut i förhållande till centralbankernas besked. Det viktiga ur ett börsperspektiv är att inte det sker för stora avvikelser mot förväntningarna. Marknaden har visserligen hoppats på många sänkningar, men samtidigt är det viktigt att de inte kommer som en effekt av en för snabbt inbromsande global ekonomi. Då kommer konjunkturoro och vinstnedrevideringar att pressa marknaden. Det bästa för börsen är lagom stora räntesänkningar och av rätt anledning, alltså baserat på fallande inflation snarare än en vikande konjunktur.
Som kund hos oss på Carnegie Private Banking får du alltid råd och omvärldsspaningar från våra experter som hjälper dig att ta bättre investeringsbeslut. Utifrån din unika situation bistår vi med råd och expertis för hela din ekonomi. Klicka här för att läsa mer eller bli kund.
Innan sommaren flaggade du för en sommarrekyl. Vi fick en sådan i början av augusti, följt av en snabb återhämtning. Vad har du för börssyn inför hösten?
– Jag tror inte vi är riktigt klara med sommarrekylen ännu. Vi lär se en fortsatt volatil börs under augusti och september. Kortsiktiga investerare tycker jag ska utnyttja senaste veckans återhämtning till att öka likviditeten för att kunna köpa i kommande rekyler. Mer långsiktiga investerare bör se över sektorexponeringen och vikta om från konjunkturkänsliga sektorer till mer defensiva sektorer som exempelvis hälsovård och telekomoperatörer.