Hållbarhetspriset Carnegie Sustainability Award har delats ut sedan 2019. Priset syftar till att belysa hållbara affärsmodeller som skapar aktieägarvärde samt att presentera goda exempel för att inspirera företag och investerare.
I storbolagsklassen är årets segrare den finländska massa- och papperskoncernen UPM. Hos UPM har hållbarhet varit en kärna i affären i flera år – de flesta av bolagets produkter är återvinningsbara och förnybara. Bolagets innovations- och patentaktivitet övertrumfar samtidigt de flesta konkurrenterna och nya investeringar kan mer än femfaldiga koncernens biobränsleproduktion.
I småbolagsklassen var det norska Borregaard som tog hem segern. Kemiföretaget använder de tre huvudkomponenterna i trä – fibrer, lignin och socker – för att producera specialcellulosa, ligninprodukter och bioetanol i sina bioraffinaderier. Bolagets produkter ersätter oljebaserade alternativ, vilket minskar koldioxidavtrycket i kundernas värdekedjor samtidigt som de ofta erbjuder överlägsen prestanda.
Slutligen utsågs svenska verkstadsbolaget Engcon till bästa nykomling. Verkstadsbolaget är världsledande leverantör av tiltrotatorer och tillhörande utrustning till grävmaskiner. Engcons produkter bidrar till minskade koldioxidutsläpp genom direkta bränslebesparingar och indirekta besparingar genom ökad produktivitet och mer flexibelt arbete.
– Hållbarhet fortsätter att vara en viktig differentieringsfaktor för företag som strävar efter att attrahera långsiktigt investerarintresse. Vinnarna av 2024 års pris exemplifierar hur företag som integrerar ESG djupt i sina affärsmodeller kan anpassa sig till de föränderliga marknadskraven, säger Lena Österberg, Global Head of Research & Sustainability Strategy på Carnegie och grundare av priset.
Intresserad av hållbara investeringar? Ta upp intresset med din rådgivare eller bli kund.