Vad kommer styra börsutvecklingen i veckan?
– Vi kommer fortsätta se mycket kring Mellanöstern i nyhetsflödet, men det som lär påverka börsutvecklingen i veckan är bolagsrapporterna. De ekonomiska effekterna av konflikten ser ut att bli begränsade så länge den inte sprider sig.
Som kund hos oss på Carnegie Private Banking får du alltid råd och omvärldsspaningar från våra experter som hjälper dig att ta bättre investeringsbeslut. Utifrån din unika situation bistår vi med råd och expertis för hela din ekonomi. Klicka här för att läsa mer eller bli kund.
Inflationen faller på flera håll, men centralbankerna pausar bara – de sänker inte än. Vilka effekter får det på börsen?
– Inflationen rör sig i rätt riktning, men är fortfarande en bra bit ifrån de nivåer där centralbankerna kan börja slappna av. Budskapet har varit tydligt – vi får räkna med högre räntor under en längre period än marknaden prisat in. Givetvis finns en poäng i att ha en hökaktig ton eftersom även det kan verka åtstramande. Och med tanke på den starka arbetsmarknad vi fortfarande har riskerar för tidiga sänkningar att sätta fart på inflationen igen. Att räntorna hålls uppe påverkar börsen negativt på två sätt. Dels kortsiktigt eftersom det skjuter på den efterlängtade lättnaden för konsumenter och räntekänsliga företag, dels ökar risken att en trolig mjuklandning övergår till en hårdlandning, med fallande bolagsvinster och vikande börskurser.
Rapportperioden drar igång på allvar i veckan. Hur ser du på vinstvarningarna vi sett de senaste veckorna?
– Vi har inte sett några negativa vinstvarningar från de större bolagen. Där verkar vinstutvecklingen fortfarande vara stabil. Däremot har vi sett en hel del vinstvarningar bland konsultbolag och mjukvarubolag. Det är ett tydligt tecken på att många företag förbereder sig på tuffare tider och ser över kostnaderna. Denna typ av bolag drabbas tidigt i cykeln.
Flera tungviktare rapporterar i veckan. Är det någon eller några rapporter du tycker är extra intressanta?
– Verkstadsrapporterna från ABB och Volvo blir högintressanta. Dels om de ger någon inblick i efterfrågeförändringar, dels hur marknaden reagerar på kvartalssiffrorna. Vidare blir givetvis bankrapporterna intressanta. Bankerna lär leverera bra resultat och det blir intressant att se om ett ytterligare starkt kvartal kan förändra synen hos utländska investerare som varit rädda för de svenska bankernas fastighetsexponering.
I vilka sektorer ser du potential till positiva överraskningar under rapportperioden?
– Banksektorn tror jag kan överraska positivt. Dessutom finns förutsättningar för en del konsumentinriktade bolag, som pressats av lagerneddragningar hos återförsäljare, att överraska positivt.
Och var ser du risk för negativa överraskningar?
– Sektormässigt ser det ut som att fastighetsbolagen fortsätter att ha det tufft i takt med fortsatt stigande räntor. Det är samtidigt inte helt överraskande.
– Risken för kursmässigt negativa överraskningar tror jag är störst i de mindre bolagen. Investerarna är fortsatt betydligt mer avvaktande inställda till småbolagen jämfört med storbolagen, därför riskerar rapportmissar att straffas betydligt hårdare bland småbolagen.
En säsongsmässigt stark period för börsen står för dörren. Vad talar för stark avslutning på börsåret?
– Den tydliga studsen i förra veckan talar för att det finns köpare som är beredda att gå in i marknaden på dessa nivåer och säsongsmönstret ger ytterligare stöd. Dessutom tror jag att rapportperioden kommer bekräfta att det inte är något problem med vinstutvecklingen i närtid. Att för många investerare fortfarande är för negativt positionerade givet osäkerheten kring en konjunkturavmattning kan ge ytterligare stöd åt börsen.
Och vad skulle kunna stjälpa börsfesten?
– Först och främst om företagen missar vinstförväntningarna och flaggar för en tydlig efterfrågeminskning framöver. Alternativt att inflationsfallet upphör och att inflationen biter sig fast på för höga nivåer.