Dragkampen på marknaden fortsätter mellan konjunkturoptimister och räntehökar. Risken för en stramare penningpolitik har ökat efter förra veckans producentpriser för januari i USA och inte minst inflationssiffrorna i Sverige som presenterades under måndagen.
Trots kortsiktigt stigande räntor har börserna bibehållit det positiva humöret, vilket är ett styrketecken. Exempelvis klättrade Stockholmsbörsen (OMXSPI) 1,8 procent i förra veckan, Europaindex (Stoxx 600) 1,4 procent samtidigt som USA-börserna stängde i princip oförändrat.
Sannolikheten för att vi får en soft landing ser bättre ut än vad man kunde befara för ett halvår sedan. Konjunkturdata och barometrar har börjat peka i rätt riktkning den senaste tiden. Men att ta det ytterligare ett steg till att det blir en no landing är för optimistiskt enligt Karl Hedberg, aktiechef på Carnegie Private Banking. Det finns fortfarande en hel del faktorer som håller emot en kraftigare inbromsning.
– Konsumenter har besparingar kvar från pandemin och industribolagen har fortfarande stora orderböcker som svällde under perioden med produktionsstörningar och komponentbrister som nu jobbas av. Det begränsar inbromsningen och skjuter den framåt men det kommer inte kunna eliminera en konjunktursvacka.
Ekonomin har varit mer motståndskraftig mot de stigande räntorna än tidigare bedömningar, men det är sannolikt för tidigt för att se alla effekter ännu. Både företag och privatpersoner har en blandning av lån med fasta och rörliga räntor. Det gör att det tar längre tid för effekten av de snabbt stigande räntor att slå igenom. Baksidan är att den åtstramande effekten också fördröjs och att inflationen blir kvar på höga nivåer.
– Det tror jag oundvikligt kommer leda till att centralbanker kommer behöva fortsätta agera mer hökaktigt med fler räntehöjningar än vad marknaden räknat med. Redan i dagsläget så finns en skillnad mellan den räntebana marknaden prisar in och den räntebana som centralbankerna kommunicerar. En uppenbar risk för börsen är att marknaden behöver justera upp sina ränteförväntningar. Därefter återstår att se om även centralbankerna behöver justera upp sina ränteprognoser ytterligare.
Efter rapportsäsongen flyttas fokus till ränteutvecklingen. Momentum i uppgången på aktiemarknaden har mattats av de senaste två veckorna när marknadsräntorna har börjat röra sig uppåt mer tydligt. Den amerikanska tioårsräntan ligger nu kring 3,82 procent, jämfört med 3,40 procent i början av februari.
Vilka triggers håller du ögonen på i närtid?
– Makrodata och ränteutveckling kommer styra marknaden i det korta perspektivet. Det kan i sin tur leda till att kortsiktiga flöden som gett stöd åt aktiemarknaden kan vända till det negativa om viktiga stödnivåer bryts.
Hur ska man agera i portföljen på kort sikt?
– Riktningen på börsen ser fortfarande ut att peka uppåt om än med avtagande momentum och mindre tydlighet. Investerare bör vara beredda på att ränteförväntningar kan få vågskålen att väga över åt det negativa hållet och att momentum kan vändas åt det negativa.
Hållpunkter i veckan
Fokus på inflation och Riksbanken väntar i veckan. Måndagens inflationssiffra och Riksbanksprotokollet från det penningpolitiska mötet den 8 februari – Erik Thedéens första räntemöte – blir viktig input till onsdagens tal av Erik Thedéen. Kantar Prospera presenterar inflationsförväntningarna från penningmarknadens aktörer på tisdag.
Fortsätter inköpschefsindex PMI sin försiktiga uppgång? De preliminära siffrorna för februari presenteras på tisdag. Mer specifikt för Tyskland väntas även IFO-indexet ha stigit i februarimätningen, vilken presenteras på onsdag. För svensk räkning presenteras en ny konjunkturbarometer på fredag.
Det finns sällan något riktigt slut på rapportperioden. Bland intressanta bolag som fortfarande inte har presenterat sina bokslut hittar vi onsdagens rapporter från Truecaller, Bivo, Engcon och Lundin Mining. Småspararfavoriten SBB presenterar på torsdag och Elekta på fredag. Kapitalmarknadsdagar är bra tillfällen att gå på djupet i bolagens verksamheter. På onsdag visar vindkraftsbolaget OX2 upp sig.
Aktiecase
Fordonsunderleverantören Bulten levererade ett övertygande bokslut med hög tillväxt, kraftigt förbättrad lönsamhet och stort lyft i orderingången. Signalerna i fordonsindustrin är fortsatt relativt ljusa och tillväxtutsikterna goda. Vinsttillväxten övertygar och ger stöd åt högre värderingsmultiplar.
Efterfrågan för bilar har varit högre än produktionen sedan 2020 då det råder brist på halvledare inom fordonsindustrin. Vår bedömning är att halvledartillgängligheten kommer att förbättras gradvis nästa tolv månader. Bulten har även genomfört ett antal effektiviseringsåtgärder under andra halvåret 2022, vilket stärker lönsamheten framåt. Fästelementbolaget är därmed på god väg att strukturellt förbättra sin rörelsemarginal sett över en konjunkturcykel, och därmed närma sig målet om en rörelsemarginal på minst 8 procent.
Summerat har Bulten skruvat upp förutsättningarna för en fin tillväxtresa den närmaste tiden, med markant förbättrad lönsamhet och därmed hög vinsttillväxt. Det bör premieras i större utsträckning. Vi rekommenderar Köp med riktkursen 105 SEK, motsvarande P/E-tal 11x och EV/EBIT 8,4x på vår prognos för 2023.
Teknisk analys – OMXS30 kort/medellång sikt
Vi har fått vissa kortsiktiga varningssignaler då OMXS30 har bildat en island formation för nedgång samtidigt som MACD (förkortning av Moving Average Convergence Divergence) har lämnat en försiktig säljsignal. Volymmässigt har vi inte haft en ackumulationsdag sedan den 2 februari, vilket också ger en indikation om en viss osäkerhet bland placerarna.
De nivåer vi bevakar är fortfarande jämna 2 200 på nedsidan och om den nivån punkteras får vi ett utbrott på nedsidan ur den dubbla IS-konfigurationen och då ökar risken för en volatilitetsexpansion på nedsidan.
På uppsidan bevakar vi fortfarande 2 295, det vill säga den topp som bildades den 3 februari. Om den nivån passeras så skulle det vara ett styrketecken därför att då annulleras den negativa islandformationen samtidigt som vi får ett utbrott uppåt ur den dubbla IS-formationen och då kan vi förvänta oss en volatilitetsexpansion på uppsidan.