”För tidigt att utropa fyndläge på börsen”

Den geopolitiska utvecklingen fortsätter dominera börsentimentet och trumfar kortsiktigt såväl ränte- som vinstutveckling. OMXS30 föll med drygt 4 procent under förra veckan och noteras återigen vid det viktiga stödområdet enligt den tekniska analysen.

Den geopolitiska händelseutvecklingen kring Ukraina fortsätter att dominera sentimentet på världens börser. Stockholmsbörsen var en av de sämsta börserna globalt i förra veckan med ett tapp på 5 procent i förra veckan. Kombinerat med måndagens fortsatta kräftgång summeras årets nedgång drygt 16 procent. De amerikanska börserna har inte tappat riktigt lika mycket och håller dessutom stängt under måndagen för firandet av Presidents Day.

– Konflikten mellan Ryssland och Ukraina har fått den negativa vågskålen att tippa över mer och mer. Där fanns sedan tidigare hög inflation och stigande räntor som en motvikt mot en fortsatt stark konjunktur. Dessa två faktorer har fått marknaden att bli mer och mer försiktig och vi ser att vissa investerare börjar minska sin aktieexponering, säger Karl Hedberg, aktiechef på Carnegie Private Banking.

I den andra mer positiva vågskålen finns den kortsiktiga ränteutvecklingen och utfallet i rapportperioden. De amerikanska räntorna backade i slutet av förra veckan och tappade 14 punkter från toppnoteringen, till fredagens 1,92 procent. Vinstutvecklingen fortsätter att utvecklas bättre än väntat, såväl i USA som Sverige. Rapporterande bolag – som representerar 89 procent av vinsterna i USA – redovisade en aggregerad vinsttillväxt på 24 procent i fjärde kvartalet jämfört med föregående år. Det är en fortsatt hög vinsttillväxt och 5,6 procentenheter bättre än förväntat. I Sverige är motsvarande vinsttillväxt 17 procent, eller 4 procentenheter bättre än väntat.

– Kortsiktigt är det nyheter om händelseutvecklingen kring Ukraina som styr marknaden. En eskalerad konflikt kommer spä på det risk off-beteende vi nu ser. Dock brukar den typen av händelser inte ge fullt lika långsiktiga effekter på börsen. Den typen av marknadsrörelser har historiskt sett visat sig vara bra tillfällen att gå emot när väl en militärkonflikt är konstaterad.

Vilka faktorer håller du ögonen på framåt?

– Ihållande hög inflation och snabbt stigande räntor är en mer uthållig motvind för marknaden och kommer fortsätta vara en faktor för osäkerhet. Så medan en militär konflikt styr börsen på kort sikt så blir det viktigare ur ett längre marknadsperspektiv att följa signaler kring inflation, räntehöjningar och förväntad vinsttillväxt.

Är det fyndläge på Stockholmsbörsen efter den snabba nedgången? 

– Givet den stora kortsiktiga osäkerheten och ett sannolikt risk off-beteende vid en militär konflikt tror jag det är för tidigt att utropa fyndläge än så länge. Börsen kommer styras av utvecklingen i samtalen kring Ukraina och där får vi sannolikt leva med osäkerheten ett tag ytterligare. Vi har dessutom för svensk del brutit starka tekniska stödnivåer vilket kan utlösa kortsiktiga säljflöden som pressar Stockholmsbörsen ytterligare.

Och för investerare som blickar långt fram?

– Den långsiktiga investeraren kan börja titta på aktier som tappat mycket senaste tiden men fokus bör generellt vara på lågt värderade bolag före högt värderade bolag. Den som försöker pricka den absoluta botten i denna korrektion ska sannolikt vänta ett litet tag till, säger Karl Hedberg.

Hållpunkter i veckan

I veckan väntar en del eftersläntrare i rapportperioden. Bland de mest intressanta bolagen har vi flygbolaget SAS siffror på tisdag. Privatresenärerna ser ut att komma tillbaka efter pandemin men vilka förutsättningar och utsikter har affärsresandet framöver? På onsdagen väntar flera bolag som fått storstryk på börsen i år, bland annat Truecaller, Storskogen, Bico och SBB. Väntar revansch? Likaså torsdagens rapport från tidigare kursraketen Hexatronic samt nyligen vinstvarnande Elekta.

Andra intressanta informationspunkter är kapitalmarknadsdagar med fordonsunderleverantören Bulten på tisdag och investmentbolaget Ratos på onsdag. Bultens vinst halverades i fjärde kvartalet på grund av stora prisökningar. Ser bolaget fortsatt press i leveranskedjan eller är ljusningen här?

Bland viktig makrostatistik att hålla ögonen på i veckan är Tyslands Ifo-index på tisdag. Ifo-institutets månadsbarometer brukar betraktas som Tysklands viktigaste konjunkturindikator. Indexet ökade oväntat i januari. Har vapenskramlet i Ryssland/Ukraina-krisen sänkt näringslivets förtroende i februari? Veckan avslutas med viktig inflationsstatistik i Sverige (PPI januari) och i USA (PCE) på fredag.

Läs veckans agenda här

Aktiecase

Industrihandelsbolaget Bufab visar fortsatt styrka. Bokslutet var urstarkt med hög organisk tillväxt, bra orderingång, bättre resultat än väntat samt positiva uttalanden om att den starka efterfrågan har fortsatt in i 2022. I bokslutet kommunicerades en stark pipeline av potentiella förvärvskandidater på flera marknader. Kombinerat med en skuldsättning inom de finansiella målen, bäddar det för att den framgångsrika M&A-resan fortsätter.

Bufab har dessutom en bevisad hög motståndskraft vid snabba efterfrågeförändringar. Faktum är att Bufab har visat rörelsevinst varje år i över 40 år och finansierat all tillväxt med eget kassaflöde. Med den övertygande vinsthistoriken och fortsatt goda tillväxtutsikterna såväl organiskt som via förvärv, har årets kraftiga kursrekyl skapat ett attraktivt ingångsläge i aktien.

Prenumerera på

Veckans aktiecase

Skriv upp dig här

Teknisk analys – OMXS30 kort/medellång sikt

I det större perspektivet noteras OMXS30 i en stor konsolidering mellan 2 190 / 2 210 på nedsidan och cirka 2 400 på uppsidan. Efter fredagens nedgång noteras nu alltså index precis i detta viktiga supportområde och om det punkteras effektueras en säljsignal som indikerar att index har gått in i en nedtrendsfas, en fas 4, med ett målområde vid cirka 2 000.

Den kommande veckan blir alltså väldigt intressant att följa därför att det finns flera variabler att beakta. Till exempel vad händer om det bara är OMXS30 som effektuerar en säljsignal men inte till exempel DAX-index och S&P 500? En säljsignal utan pluralitet, det vill säga där andra index inte bekräftar, äger vanligtvis en sämre träffsäkerhet jämfört med när flera index samtidigt effektuerar säljsignaler. Eller vad skulle hända om index effektuerar en säljsignal utan pluralitet och att vi därefter får en nyhetsdriven vändning in i konsolideringen igen? Det absolut svagaste scenariot skulle naturligtvis vara att flera viktiga index samtidigt effektuerar säljsignaler med kraft och tydlighet.

Ännu inte kund?

Beställ din provportfölj med rekommenderade aktier och investeringar

Beställ här

Relaterade artiklar

Svagt nedåt på Stockholmsbörsen
Börs

Svagt nedåt på Stockholmsbörsen

Stockholmsbörsen backar svagt på måndagen, i linje med en sjunkande tendens på de större Europabörserna.

SBB rasar på Stockholmsbörsen
Börs

SBB rasar på Stockholmsbörsen

Stockholmsbörsen handlas svagt nedåt på måndagseftermiddagen efter en svängig utveckling tidigare under dagen. En nedåtriktad...

Uppåt på Stockholmsbörsen
Börs

Uppåt på Stockholmsbörsen

Stockholmsbörsen har inlett börsveckan stigande inför en intensiv rapportflod mot slutet av veckan. Utvecklingen i...