”Vinstprognoserna är fortsatt för höga”

Ljusnande makrodata och nya räntebesked fick börserna på fall i förra veckan. Veckans inflationsdata från USA kan ge ny riktning för börsen. I den tekniska analysen noteras index i en upptrend och i den upptrenden har index bildat en kortsiktig konsolidering.

Glädjeyran på Stockholmsbörsen häromveckan förbyttes till ett mer surt börsklimat i förra veckan. I Europa var Stockholmsbörsen förloraren under förra veckan då index föll fem dagar i följd med drygt 4 procent. Samtidigt har Stockholmsbörsen inlett årets starkast och har därmed närmare till en större rekyl. USA-börserna föll drygt 1 procent och räntorna steg i både Sverige, Europa och USA.

Den senaste tiden har makrostatistik landat starkare än väntat vilket har ökat oron för att centralbankerna tvingas strama åt mer och längre än väntat. Inte minst signalerade den nya Riksbankschefen Erik Thedéen tydligt i förra veckan, att det kommer krävas fler räntehöjningar för att dämpa inflation och stärka kronan. Om rekylen fortsätter eller om det blir nya uppgångar kan möjligen styras av tisdagens inflationssiffra i USA för januari.

I senaste poddavsnittet av Investera & Agera resonerar Carnegie Private Bankings portföljchef Peter Nelson om faktorerna som har drivit det positiva sentimentet på marknaden i år och varför förväntningarna har tippat över för en mjuklandning i stället för en recession. Förutom marknadens förväntan om att inflationstoppen är passerad, lyfter Peter Nelson även fram att energikrisen i Europa har mildrats betydligt samt det konjunkturpositiva som följer av Kinas omsvängning kring covid-policy.

– Man kan även addera positioneringen i marknaden, det vill säga hur exponerade investerarna var med sina portföljer. Många hade nog sålt mycket under hösten och hade mycket likvida medel. När de här nyheterna kom så blev det ett köptryck på marknaden.

Rapportperioden har totalt sett varit marginellt sämre än motsvarande kvartal i fjol, med något pressade marginaler men fortsatt god efterfrågan. En tydlig trend är att bolagen har ett tydligare kostnadsfokus. Bland vinnarna hittar vi banksektorn, som gynnas av stark utveckling för räntenettot. I andra ändan tillhör fastighetssektorn förlorarna på ränteuppgången, vilket dock marknaden diskonterade redan förra året med stora kursnedgångar. Mest svårbedömt är verkstadssektorn som uppvisar blandade signaler. Sektorn utgör cirka 40 procent av Stockholmsbörsens index och är ett viktigt ankare för börsens fortsatta utveckling.

– Det kanske låter lite tjatigt men det är fortfarande inflationsutveckling, räntor och konjunktur som styr börsutvecklingen framåt. Vi kan konstatera att vi har en avmattning, men av vilken typ? Vad gäller vinsterna tror vi att 2023 kommer bli tuffare än 2022 för många bolag och att vinstprognoserna aggregerat är fortsatt för höga.

I podden sammanfattar Peter Nelson nuvarande strategi med en viss undervikt mot aktier, särskilt svenska där verkstad är dyrt. Alternativa investeringar var ett bra portföljskydd under 2022, men har nu en normaliserat exponering till förmån för övervikt mot räntebärande investeringar. Dessa är mer intressanta efter fjolårets ränteuppgång.

Ännu inte kund?

Beställ din provportfölj med rekommenderade aktier och investeringar

Beställ här

Hållpunkter i veckan

Viktiga makrosiffror som kan påverka börserna är primärt tisdagens amerikanska inflationsdata, där KPI förväntas sjunka tillbaka till 6,2 procent i januari (6,5 procent i december) och kärn-KPI ned till 5,5 procent (5,7 procent i december). Inflationstakten i Storbritannien presenteras på onsdag. Den nya riksbankschefen Erik Thedéen håller tal på tisdag. Kanske behöver han förtydliga söndagens uttalande i SVT Agenda om att man inte ska lita på Riksbankens ränteprognos?

Rapportperioden är inne på sluttampen. På tisdag väntar bokslut från gruvjätten Boliden och läkemedelsbolaget Camurus. Värmebolaget Nibe och kursraketen Orrön Energy visar korten på onsdagen. Några av förra årets stora kursförlorare träder fram på torsdag: Sinch och Embracer. 

Ett antal bolag håller även kapitalmarknadsdagar, som kan bjuda på kurspåverkande information: Saab (tisdag), Orrön Energy och Stillfront (onsdag) samt Medicover (fredag).

Läs veckans agenda

Aktiecase

Medicinteknikbolaget Vitrolife har inlett börsåret starkt efter ett övertygande bokslut. Tillväxtbolaget gynnas av sjunkande marknadsräntor och en allmän ökad riskaptit på börsen. Kortsiktigt gynnas Vitrolife även av återöppningen av Kina, som är den största marknaden för fertilitetsbehandlingar, mätt efter antal behandlingar. Dessutom var bokslutet överraskande starkt, vilket skickade upp aktien rejält och talar för ett fortsatt starkt momentum.

Värderingen är hög men får stöd av vinstutvecklingen, där vi bedömer att vinsten per aktie fördubblas från 2022 till 2024. Dessutom värderas aktien med en omotiverad rabatt relativt jämförbar sektor. Dessutom kan Vitrolife få en extra skjuts i försäljningen under 2023 givet återöppningen av Kina. Vi rekommenderar Köp med riktkursen 330 SEK, motsvarande en uppsida på över 40 procent.

Prenumerera på

Veckans aktiecase

Skriv upp dig här

Teknisk analys – OMXS30 kort/medellång sikt

Under fredagens handel vände OMXS30 ned och punkterade det kortsiktiga stödet vid 2 226, dock med en fallande omsättning. Eftersom index tog ett hopp ned direkt från start så kan vi konstatera att det har bildats en så kallad island formation för nedgång, det vill säga vi har ett kluster av sex staplar som är frikopplade från övriga staplar och därför kallas det en island formation. Denna typ av formationer brukar ge en bra indikation om fortsatta nedgångar. Vi kan dessutom konstatera att RSI har kommit ned under 50-nivån för första gången i år samtidigt som MACD-indikatorn har vänt ned och lämnat en säljsignal efter en period med negativ divergens.  

Vi har alltså flera variabler som ger indikationer om att OMXS30 kan ha noterat en tillfällig topp men det som gör oss lite osäkra är den låga omsättningen i nedgången. Hur som helst, stöd på nedsidan möter här och nu, det vill säga vid i runda slängar 2 200 och därefter 2 150. Island formation är intakt så länge 2 295-toppen förblir obruten eller fram till dess vi får signaler om motsatsen och därför blir det den viktigaste nivån att bevaka på uppsidan.   

Relaterade artiklar