”Lyft blicken och fokusera på bolagens förväntade vinsttillväxt”

Inflationsoro och eskalerande krigshot sänker börserna kortsiktigt. Carnegie Private Bankings aktiechef Karl Hedberg hittar stöd i bolagens vinsttillväxt det kommande året. Enligt den tekniska analysen har vi en konsolidering inom ramen för en större konsolidering.

Marknaden är allt mer nervös kring inflationsutvecklingen samt den geopolitiska konflikten mellan Ryssland och Ukraina. Efter bland annat amerikanska uttalanden under helgen om ökad krigsrisk, tog oron på marknaden ny fart under måndagen med stora börsfall världen över. Det så kallade skräckindexet, volatilitetsindexet VIX, studsade upp på nivåer kring 30 och signalerar därmed en markant högre risk för ökad volatilitet framöver.

I det korta perspektivet kommer börsen styras av nyheter kring konflikten mellan Ryssland och Ukraina en tid ytterligare. Positiva signaler kan dock snabbt ge tillbaka riskvilja i marknaden enligt Karl Hedberg, aktiechef på Carnegie Private Banking.

– I det korta perspektivet kommer marknaden fortsätta vara volatil som en följd av den geopolitiska konflikten. Att pricka in den absoluta botten kommer vara svårt men jag tror inte denna konflikt kommer vara annorlunda än tidigare konflikter. De långsiktiga effekterna på börsen tror jag blir begränsade. Kortsiktigt kan man dock inte utesluta ytterligare nedsida på marknaden.

Den ökade geopolitiska oron på marknaden har drivit på fortsatt uppgångar i oljepriset, till de högsta nivåerna på sju år. Under måndagen nådde Brent-priset över 96 dollar per fat för att senare handlas kring 94 dollar per fat. Det motsvara en prisuppgång kring 20 procent under 2022. Ryssland är en stor råvaruproducent av såväl olja och gas men även ett antal metaller. Ytterligare stigande råvarupriser ökar inflationstakten och därmed risken för ytterligare höjning av styrräntorna.

Höga inflationssiffror i USA lyfte i slutet av förra veckan den amerikanska tioåringen över 2 procent för första gången sedan 2019. Utöver Fed har även ECB tvärvänt om inflationen och i vilken takt räntehöjningarna kan tänkas komma. Riksbankens penningpolitiska besked i förra veckan överraskade dock marknaden genom att signalera fortsatt ovillighet att minska stimulanserna, vilket fick kronan att försvagas kraftfullt på räntebeskedet.

– En duvaktig Riksbank har pressat svenska kronan vilket ger en medvind för våra svenska bolag som har mycket intäkter i euro och dollar. Det kommer ge stöd till kommande kvartals vinstförväntningar. Sannolikheten att även Riksbanken flyttar fram sina kommande räntehöjningar ökar givetvis i spåren av de uttalande vi sett från såväl ECB som Fed. För svensk del har vi dock inte haft riktigt lika extrema inflationssiffror och därför kan vi nog se en avvaktande Riksbank ett tag till, säger Karl Hedberg.

I den här oroliga miljön, hur ska man agera som investerare?

– I volatila tider är det lätt att man agerar utifrån senaste nyheten och agerar impulsivt. Jag tycker man ska lyfta blicken något och fokusera på bolagens förväntade vinsttillväxt för det kommande året. Så länge vinsttillväxten fortfarande ser ut att kunna infrias så kan man fortsätta vara positiv till aktiemarknaden.

Efter den snabba nedgången – är det kortsiktigt köpläge?

– Jag tror att vi får leva med en fortsatt volatil marknad under kommande månader. Jag tror man ska utnyttja tillfällig styrka till att sälja och öka likviditeten för att kunna köpa under de mest negativa börsdagarna. Exempelvis cykliska värdebolag där vi har stöd av solida kvartalsrapporter, säger Karl Hedberg.

Hållpunkter i veckan

Rapportperioden befinner sig långt in i andra halvlek. Bland intressanta bolag som lämnar bokslut i veckan är det värt att lyfta fram Swedish Match, Camurus, Stillfront och Fortnox på onsdagen. Även torsdagen är en rapportung dag med bland annat de tidigare kursraketerna Sinch, NCAB och Embracer. Ett av Stockholmsbörsen mest exponerade bolag mot Ukraina och Ryssland är återförsäljaren av bygg- och anläggningsmaskiner Ferronordic. Med cirka 80 procent av omsättningen i Ryssland blir bokslutet på fredag högintressant.

På makrosidan är inflationsutvecklingen och de penningpolitiska åtgärderna i fortsatt huvudfokus. Protokollet från den amerikanska centralbanken Federal Reserves senaste penningpolitiska möte publiceras på onsdag och kommer att synas i sömmarna: Blir det en räntehöjning med 0,5 procentenheter redan i mars? Förra veckans besked från Riksbanken var dock överraskande duvaktig. Svensk inflationsdata presenteras på fredag. Förväntningarna är att inflationen precis har peakat. Minst lika viktigt för Riksbanken är de svenska inflationsförväntningarna, som presenteras på torsdag. Om inflationsförväntningarna håller sig i schack, minskar sannolikheten för tidigarelagda räntehöjningar.

Läs veckans agenda här

Aktiecase

Bilsäkerhetsbolaget Autoliv fortsätter att prestera väl, trots utmaningen med en tuff fordonsmarknad som brottas med halvledarbrist, stigande råmaterialkostnader och allmänt stökiga leveranskedjor. I takt med att leveranskedjorna gradvis förbättras och den globala fordonsproduktionen återhämtar sig, ser vi dock ett starkt vinstmomentum för Autoliv de närmaste åren.

Autoliv är ett kvalitetsbolag med en urstark marknadsposition, goda tillväxtutsikter och med en begränsad risk relaterat till elektrifieringen av bilindustrin. Autoliv har en stark balansräkning och dessutom en stödjande historik i fråga om kassaflödesgenerering samt återbäring till aktieägarna. Det pågående återköpsprogrammet ger ytterligare stöd. Vi rekommenderar Köp med riktkursen 1 070 SEK, motsvarande EV/EBIT 9x vår prognos för 2023.

Prenumerera på

Veckans aktiecase

Skriv upp dig här

Teknisk analys – OMXS30 kort/medellång sikt

Sedan i augusti förra året, efter en uppgång med 88 procent från corona-botten, har OMXS30 noterats i en stor konsolidering mellan cirka 2 190 / 2 200 på nedsidan och cirka 2 400 på uppsidan. All rörelse mellan dessa ytterligheter visar att konsolidering, och därmed osäkerhet, är den dominerande psykologin. Ett genombrott över 2 400-motståndet ger en köpsignal som indikerar att den långa trenden fortfarande pekar upp och då siktar jag på 2 600-området. Om vi istället får ett utbrott på nedsidan ur konsolideringen, det vill säga en säljsignal, skulle detta å andra sidan indikera att vi har gått in i en nedtrendsfas med ett målområde vid cirka 2 000.

På kort sikt råder också konsolidering, det vill säga vi har en konsolidering inom ramen för en konsolidering. Det kortsiktiga stödområdet möter vid 2 250 till 2 270 och det likaledes kortsiktiga motståndsområdet vid cirka 2 310 till 2 330. Om index passerar motståndet siktar jag på en uppgång mot 2 400-området. Om index istället vänder ned under 2 250 möter nästa stöd vid 2 211 följt av det viktiga 2 190 / 2 200.

Ännu inte kund?

Beställ din provportfölj med rekommenderade aktier och investeringar

Beställ här

Relaterade artiklar

Svagt nedåt på Stockholmsbörsen
Börs

Svagt nedåt på Stockholmsbörsen

Stockholmsbörsen backar svagt på måndagen, i linje med en sjunkande tendens på de större Europabörserna.