”Drivkrafterna för en fortsatt stark börs”

Börser runt om i världen får stöd av vaccinutrullning och bättre bolagsvinster än väntat. Förhoppningar om en allt bättre vinsttillväxt 2021 är en viktig drivkraft för att kunna lyfta börserna från nuvarande rekordnivåer. I den tekniska analysen navigerar vi efter en uppgång till taket i den uppåtgående trendkanalen som i dag möter vid ungefär indexnivån 2060/2090 för OMXS30. Vi ser ståljätten som ett fortsatt intressant aktiecase givet den ekonomiska återhämtningen, de redan genomförda kostnadsbesparingarna och prisrallyt på stål.

Vaccinutrullning och bättre bolagsrapporter än väntat ger fortsatt stöd åt börserna globalt. Såväl USA-börserna som Stockholmsbörsen är på rekordnivåer. Tokyobörsen är på högsta nivån på över 30 år. Rapportsäsongen börjar gå mot sitt slut och den positiva vinstrevideringstrenden för 2021 har fortsatt.

– Viktig drivkraft för vidare uppgång på börsen är framför allt en förväntan om fortsatt vinsttillväxt för bolagen under 2021. Det kommer krävas för att försvara de lite högre värderingar som vi nu ser. Viktigt är att vaccinationer rullas ut enligt plan och att vaccinens effektivitet inte påverkas i för stor utsträckning av muterade virus, säger Karl Hedberg, aktiechef på Carnegie Private Banking.

Konjunkturoptimismen är även väl synligt i råvarurally den senaste tiden. Inte minst oljepriset, som har klättrat 23 procent i år varav 5 procent i förra veckan. Oljepriset tog ett ytterligare kliv uppåt på måndagen då en hotande strejk på oljefältet Johan Svedrup i Norge samt extrem kyla i USA kan begränsa utbudet på kort sikt.

Sektorer som energi, bank och fastigheter har inte hängt med börsen det senaste året. Är det dags för dessa sektorer nu?

– Jag tror det är för tidigt att säga att hela sektorer som släpat efter, som energi och fastigheter, kommer gå starkt. Däremot finns det enskilda bolag i dessa sektorer som kommer kunna utvecklas väl. Fastighetsaktier som helhet tror jag dock kommer fortsätta vara avvaktande så länge som vi ser mönstret med stigande långräntor och osäkerhet kring efterfrågan på kontorslokaler, säger Karl Hedberg.

Stigande räntor och inflation är några bland flera orosmoln på börsen. Riksbanken gav dock lugna besked i förra veckan och betonade en ultralätt penningpolitik trots en ljusare ekonomisk bild. Riksbanken bedömer att BNP når tillbaka till pre corona-nivåer redan runt halvårsskiftet eftersom ekonomin stått emot den andra pandemivågen klart bättre än den första.

– Ränteutvecklingen framöver kommer vara en av de viktigaste faktorerna för om vi kommer se en fortsatt stark börs eller inte. Däremot tror jag inte att det är en stigande inflation som kommer vara ett problem det här året. Inflationen kommer från en låg nivå så även om ökningstakten ser hög ut så kommer det sannolikt dröja innan den når nivåer där det kommer resultera i räntehöjningar. Tittar man på Riksbankens egna prognoser så ser det ut som de kan acceptera en högre inflation en tid innan de höjer räntan, säger Karl Hedberg.

Hållpunkter i veckan

Rapportsäsongen går mot sitt slut. Intressanta bolag kvar att rapportera är bland annat Nibe (onsdag) och börsnykomlingen Fasadgruppen på torsdag, då även kursraketen Sinch visar korten. På fredag får vi veta hur det går för lastbilsåterförsäljaren Ferronordic samt ESG-vinnaren Eolus Vind.

På makrostatistikfronten väntar fler datapunkter kring inflationen i Sverige med inflationsförväntningarna från Prospera på onsdag och KPI för januari på torsdag. En viktig hållpunkt för världens börser och konjunkturförväntningar väntar på fredag, då inköpschefsindex för industrin i februari presenteras.

Aktiecase

Den ekonomiska återhämtningen, de redan genomförda kostnadsbesparingarna och prisrallyt på stål talar sammantaget för att 2021 kan bli ett riktigt starkt år för ståltillverkaren SSAB. Marknadsläget i stålsektorn har förbättrats väsentligt och ståljätten visade ett kraftigt uppsving i resultatet i fjärde kvartalet. På medel och lång sikt väntar ytterligare vinstlyft från en högre andel premiumstål samt fossilfritt stål. Trots stark kursutveckling finns en betydande uppsida kvar i aktien.

Teknisk analys – OMXS30 kort/medellång sikt

Under torsdagens handel i OMXS30 passerades, med minsta möjliga marginal, motståndet i den kortsiktiga konsolideringen vid 2008. Nästa motståndsområde möter vid cirka 2060/2090. Detta är nu alltså nästa målområde fram till dess vi får signaler om motsatsen.

Vad skulle en signal om motsatsen kunna vara? En första varningssignal ges om index med tydlighet vänder ned under 2008 igen och en andra, mer tydlig, varningssignal ges om index vänder ned under 1985. Men fram till dess det sker navigerar vi efter en uppgång till taket i den uppåtgående trendkanalen som i dag alltså möter vid ungefär 2060/2090.

Prenumerera på

Veckans aktiecase

Skriv upp dig här

Relaterade artiklar

Svagt nedåt på Stockholmsbörsen
Börs

Svagt nedåt på Stockholmsbörsen

Stockholmsbörsen backar svagt på måndagen, i linje med en sjunkande tendens på de större Europabörserna.

SBB rasar på Stockholmsbörsen
Börs

SBB rasar på Stockholmsbörsen

Stockholmsbörsen handlas svagt nedåt på måndagseftermiddagen efter en svängig utveckling tidigare under dagen. En nedåtriktad...