Rapportperioden bekräftar fortsatt god vinstillväxt

De finansiella marknaderna visar fortsatt oro kring hur hög och ihållande inflationen blir, och därmed risken för snabbare räntehöjningstakt än förväntat. Bolagen upplever dock fortsatt stark efterfrågan, vilket bekräftar vinstprognoserna för 2022. På börsen är det fortsatt fördel för cykliska värdebolag.

Finansmarknaderna präglas av fortsatt inflations- och ränteoro. Fredagens starka jobbrapport i USA med högre sysselsättning än väntat kombinerat med löner som också steg snabbare än väntat, tryckte upp såväl den tioåriga som tvååriga amerikanska räntan med tio punkter. De amerikanska börserna lyckades dock stänga på högre nivåer, bland annat med stöd av en stark rapport från Amazon samt återhämtning i flera tech-bolag som tappat mycket den senaste tiden. Trots två avslutande röda börsdagar på Stockholmsbörsen summerades veckan i princip oförändrad. Det breda indexet OMXSPI står dock 11 procent lägre än vid årsskiftet.

Positivt för börsen är att rapportperioden har utvecklats väl. Efter bokslut som representerar 74 procent av vinsterna i Carnegies bolagsuniversum har bolagen överträffat förväntningarna för såväl omsättning som vinst. I skrivande stund är vinstlyftet hela 18 procent i fjärde kvartalet jämfört med samma period föregående år.

– Efterfrågan fortsätter att vara god vilket har resulterat i bra intäktssiffror. Även resultaten kommer in på bra nivåer men hela intäktsökningarna slår inte igenom hela vägen ned till resultatraden. Det innebär att vinstmarginalerna inte överraskar lika positivt detta kvartal mot vad vi har sett i tidigare kvartal. Rapporterna bekräftar dock en fortsatt starkt efterfrågesituation vilket är viktigt för scenariot med fortsatt god vinsttillväxt, säger Karl Hedberg, aktiechef Carnegie Private Banking.

Trots ökad efterfrågan har den inkrementella ökningen av vinstmarginalen inte övertygat. Det har varit extra tydligt bland industribolagen som exempelvis Sandvik, Atlas Copco, Epiroc, Volvo och SKF men även hos bolag i andra sektorer såsom Essity, Arjo och AFRY. Bolagen lyfter fram högre kostnader för insatsvaror, högre logistikkostnader och sämre effektivitet på grund av restriktioner under pandemin. Det värsta ligger dock sannolik bakom oss, även om bolagen ännu inte vågar kommunicera att utbudssituationen förbättras i någon snabbare takt. Värt att notera är att reaktionerna på banksektorns rapporter överlag har varit negativa givet oro för kostnadsökningar 2022.

Centralbankernas omsvängning är i nuläget huvudtemat för 2022 på de finansiella marknaderna. Utöver den amerikanska centralbanken Fed, tolkar marknaden nu även att ECB kan stå inför räntehöjningar tidigare än väntat efter fredagens uttalande av ECB-chefen Christine Lagarde. Det går inte heller utesluta att marknaden även svänger om den svenska styrräntan efter det penningpolitiska beskedet från Riksbanken som väntas på torsdag. Viktigaste makrosiffran denna vecka är dock KPI-siffran i USA som presenteras på torsdag. Även om marknaden är allt mer förberedd på en hög inflationssiffra, kan börsoron öka om den överraskar negativt.

Karl Hedberg är dock i dagsläget inte oroad att omslaget i penningpolitiken markerar början på en ny börspsykologi.

– Vi kommer få se en förändrad börspsykologi, dock ligger det skiftet längre fram. Vi är inte riktigt framme ännu vid punkten att man inte ska köpa rekylen. Det tror jag kommer fortsätta vara rätt ytterligare en tid. Sen hindrar inte det att man ska utnyttja styrka för att sälja och fylla på kassan för att kunna köpa i nästa rekyl. Jag tror vi får räkna med en slagigare marknad i år än förra året.

Vilken börsexponering rekommenderar du?

– Jag tycker rapporterna ger stöd för att fortsätta vara positiv till de cykliska värdebolagen. Tillväxtbolag tror jag fortsatt kommer att ha motvind från stigande räntor. I detta segment har vi dessutom sett ett par större rapportmissar inom amerikansk tech. Det har skapat ytterligare osäkerhet inom tillväxtsegment. Där behöver vi se fler rapporter från sektorn innan man med säkerhet kan säga att det är bolagsspecifika faktorer som ligger bakom dessa avvikelser, säger Karl Hedberg.

Hållpunkter i veckan

Rapportperioden är en bit in i andra halvlek, med ett överhäng av små- och medelstora bolag som lämnar bokslut i veckan. På tisdag väntar fönstertillverkaren Inwido som hade en rekordstor orderbok med sig in i kvartalet. Torsdagen blir veckans stora rapportdag där bland annat Bufab, Bulten, Humana, Attendo och Sdiptech visar korten. På onsdag väntar storbolagen SHB och Evolution , på torsdag Astrazeneca samt Volvo Cars och Sweco på fredag.

Förra veckans kraftiga ränteuppgångar i Europa och USA befäster marknadens fokus på centralbankernas agerande. Innevarande vecka lämnar Riksbanken penningpolitiskt besked på torsdag. Kommer även Riksbanken – likt europeiska centralbanken ECB i förra veckan – skicka ut mer hökaktiga signaler? Av än större vikt är dock torsdagens amerikanska KPI-siffra, som blir extra intressant efter fredagens överraskande starka jobbrapport. Fortsätter inflationsuppgången och väntar därmed fler räntehöjningar än vad som hittills diskonterats på räntemarknaden, det vill säga fem stycken höjningar under 2022?

Läs veckans agenda här

Aktiecase

Gaming-koncernen MTG renodlas och har goda utsikter att växa snabbt inom mobilspelsegmentet, inte minst via förvärv. Prislappen för e-sportdelen ESL blev betydligt högre än väntat och ger en stor förvärvskassa samt en rejäl utdelning till aktieägarna. Trots glädjeskuttet i aktiekursen i samband med annonseringen av ESL-affären ser vi ett fortsatt tydligt köpläge i aktien upp till vår riktkurs 160 SEK. Det innebär en motiverad premievärdering, givet högre studiokvalitet. Dessutom värderas sektorn till historiskt låga multiplar, vilket innebär en uppsida för sektorn som sådan. För att återfå momentum i sektorn krävs dock en återgång till organisk tillväxt, vilket bör vara inom räckhåll.

Prenumerera på

Veckans aktiecase

Skriv upp dig här

Teknisk analys – OMXS30 kort/medellång sikt

I det större perspektivet befinner sig index fortfarande i en stor konsolidering mellan 2 190 / 2 200 på nedsidan och runt 2 400 på uppsidan. För två veckor sedan (vecka 4) bildade index en Hammer-liknande formation vid det nedre bollingerbandet som fungerar som ett stödområde. Den formationen är fortfarande intakt även om förra veckans stapel blev en besvikelse. Men fortfarande är det så att all rörelse mellan 2 190 / 2 200 och 2 400 visar att det råder osäkerhet och om osäkerhet ska illustreras grafiskt så framstår konsolideringar.

Ett utbrott ur konsolideringen kommer att vara avgörande för riktningen för den mer långsiktiga trenden. Ett genombrott över 2 400-motståndet ger en köpsignal som indikerar att den långa trenden fortfarande pekar upp och då siktar vi på 2 600-området. Om vi istället får ett utbrott på nedsidan ur konsolideringen, det vill säga en säljsignal, skulle detta å andra sidan indikera att vi har startat en Fas4-rörelse,  en nedtrend, med ett målområde vid cirka 2 000.

Ännu inte kund?

Beställ din provportfölj med rekommenderade aktier och investeringar

Beställ här

Relaterade artiklar

Svagt nedåt på Stockholmsbörsen
Börs

Svagt nedåt på Stockholmsbörsen

Stockholmsbörsen backar svagt på måndagen, i linje med en sjunkande tendens på de större Europabörserna.

SBB rasar på Stockholmsbörsen
Börs

SBB rasar på Stockholmsbörsen

Stockholmsbörsen handlas svagt nedåt på måndagseftermiddagen efter en svängig utveckling tidigare under dagen. En nedåtriktad...