”Det har återigen visat sig vara rätt att köpa på rekyler”

Marknaden ser kortsiktigt ut att skaka av sig såväl höga inflationssiffror som ökad smittspridning. I veckan väntar en rad centralbanksbesked som dock kan ge en ny färdriktning. Veckans aktiecase är verkstadsbolaget som står inför en avknoppning, samtidigt som man exekverar på en offensiv förvärvsagenda.

Börssentimentet präglas av optimism och aktiviteten bubblar på marknaden. Under måndagen rusade bussoperatören Nobina på Stockholmsbörsen efter att brittiska Basalt Infrastructure Partners lagt ett bud på bolaget.

Förra veckan steg OMXS30 med 3,3 procent. Amerikanska S&P 500 hade också en stark vecka och noterade nya kursrekord i fredags. Detta trots fredagens besked om att USA-inflationen i november är den högsta sedan början av 1980-talet. Novemberinflationen hamnade kring 7 procent, där kärninflationen nådde cirka 5 procent. Utfallet var dock nära förväntningarna och rörelserna på räntemarknaden blev försiktiga.

Även om smittspridningen är fortsatt hög i vissa länder ser oron kring effekterna av omikron-viruset ut att ha mattats av. I takt med uttalanden om att befintliga vaccin verkar ge ett visst skydd även mot denna virusstam samt att det inte verkar finnas några signaler om att omikron-viruset ger svårare sjukdomsfall, har marknaden till stor del tagit igen senaste veckornas fall. I stället landar marknadens fokus i första hand mot inflationssiffror och eventuellt nya budskap från centralbankshåll.

– Veckans Fed-möte på onsdag kommer vara i stort fokus där nya besked om påskyndad tapering och tidigarelagda räntehöjningar kan presenteras. I det korta perspektivet är det fokus på dessa signaler och därefter kommer blickarna att börja vändas mot den kommande rapportsäsongen efter årsskiftet. Rapportsäsongen kommer ge viktiga signaler kring den faktor som kan väga upp mot motvinden från tapering och stigande räntor; den förväntade vinsttillväxten, säger Carnegie Private Bankings aktiechef Karl Hedberg.

Både korta och långa amerikanska räntor uppvisar överraskande små rörelser. Den amerikanska 10-årsräntan handlas fortsatt kring 1,50 procent. Att reaktionerna i räntemarknaden inte är större har sannolikt mycket att göra med att fortsatt hög inflation och stigande räntor har varit förväntat hos de flesta i marknaden och dessutom under en längre tid, enligt Karl Hedberg.

– De flesta redan är positionerade för detta och därför ser vi inte så stora reaktioner i marknaden. Jag tror det är mer flöden som styr dessa rörelser just nu snarare än att räntemarknaden har en annan syn än vad aktiemarknaden har.

Hur ser förutsättningarna ut för en stark börs fram till årsskiftet?

– Jag tror att vi kan se en fortsatt förstärkning av aktiemarknaden under årets sista veckor, om inte Fed på onsdagens möte överraskar med alltför hökaktiga besked. Det har återigen visat sig vara rätt att köpa på rekyler och det tror jag resulterar i ett positivt momentum för årets sista del, säger Karl Hedberg.


Vid ett potentiellt julrally – vad är bäst att ha i portföljen?

– Jag tror att de cykliska industribolagen kommer vara den sektor som leder marknaden kommande veckor med stöd av fortsatt förväntad vinsttillväxt och attraktiva värderingar.

Hållpunkter i veckan

På bolagsfronten fortsätter den höga aktiviteten med att arrangera kapitalmarknadsdagar för att informera aktiemarknaden. På tisdag väntar bostadsutvecklaren Bonava följt av torsdagens informationstillfällen av dagligvarujätten Axfood och kontraktstillverkaren Note, som kom med en omvänd vinstvarning under måndagen. Klädjätten H&M visar viktiga försäljningssiffror för fjärde kvartalet. Hur går det med försäljningen efter pandemin och inte minst i Kina? Utanför Sverige rapporterar fraktbolaget Fedex på torsdag, som kan ge ledtrådar om trender i fraktvolymer.

Makroveckan domineras av flera viktiga besked från centralbankerna, med den amerikanska centralbanken Fed:s räntebesked på onsdag kl 20 i störst fokus. En snabbare avtrappning av sina tillgångsköp är redan inprisat, men kanske väntar ännu snabbare takt? Det kan öppna vägen för tidigare start på räntehöjningar 2022. Norges Bank, Bank of England och ECB ger besked på torsdag samt den japanska och ryska centralbanken på fredag.

Inflationen är i fortsatt stort fokus och ett stort orosmoln på marknaden. På tisdag publiceras novemberinflationen i Sverige, som väntas stiga framför allt på grund av dyr el. Europeiska PMI-data väntas på torsdag – hur mycket påverkas tjänstesektorn av restriktioner och ser industrin någon förändring i utbudet?

Läs veckans agenda här

Aktiecase

Verkstadsbolaget Sandvik står inför en avknoppning. I senaste kvartalsrapporten meddelades att man kommer att knoppa av SMT-divisionen (Sandvik Materials Technology) i andra eller tredje kvartalet för 2022, vilket är i linje med marknadens förväntningar. Vi tror därmed att investerare i förlängningen kommer att kolla på Sandvik utan divisionen man kommer knoppa av och se ett bolag med betydligt attraktivare nyckeltal. Effekterna av avknoppningen tror vi kommer ge en högre rörelsemarginal och högre avkastning på investeringar samtidigt som bolaget kommer att ha en stabilare försäljning med högre andel eftermarknadsförsäljning.

Sammanfattningsvis tycker vi att kombinationen att knoppa av divisionen med lägre marginaler samtidigt som man växer både organiskt och genom förvärv kommer leda till ett mer snabbväxande, effektivare bolag med högre marginaler och stabilare intjäning. Det bör leda till en högre värdering, Sandvik värderas i dagsläget på cirka 12x EV/EBITA på våra 2022-vinstestimat, vilket är cirka 20-25 procent rabatt mot viktade genomsnittet till jämförbara konkurrenter. Vi har en köprekommendation med riktkurs 285 SEK, motsvarande 16x EV/EBITA för våra 2022-estimat.

Prenumerera på

Veckans aktiecase

Skriv upp dig här

Teknisk analys – OMXS30 kort/medellång sikt

OMXS30-index noteras fortfarande i en konsolidering mellan cirka 2 200 och 2 400. Osäkerheten har dok ökat kring vad det är för en konsolidering, det vill säga är det en dubbeltopp som håller på att bildas, en rektangelformation eller är det en triangelformation? Just nu är det mindre viktigt att definiera vad det är för typ av konsolidering utan det viktigaste är naturligtvis riktningen på det kommande utbrottet. Om index passerar 2 400-taket ges en köpsignal med ett prisobjektiv upp mot 2 600 och då vet vi att den långa trenden fortsätter att peka upp. Om index istället vänder ned under 2 200 effektueras en säljsignal med risk för en nedgång mot 2 000-området. Om detta inträffar har istället den långa trenden vänt ned, det vill säga då ökar risken för att vi har gått in i en Fas4-rörelse. Det kommande utbrottet är alltså det absolut viktigaste att bevaka för den långsiktiga trendriktningen.

I den konsolidering vi precis har nämnt bildade index under förra veckan en island-formation som brukar leda till fortsatta uppgångar då dessa ofta är en indikation på förnyad optimism. Nästa motstånd möter vid runt 2 400. På nedsidan bevakar vi i det kortsiktiga perspektivet den lägsta nivån i island-formationen, nämligen 2 230. Om den nivån underskrids annulleras den positiva formationen och då möter stöd vid cirka 2 200.

Ännu inte kund?

Beställ din provportfölj med rekommenderade aktier och investeringar

Beställ här

Relaterade artiklar

Svagt nedåt på Stockholmsbörsen
Börs

Svagt nedåt på Stockholmsbörsen

Stockholmsbörsen backar svagt på måndagen, i linje med en sjunkande tendens på de större Europabörserna.

SBB rasar på Stockholmsbörsen
Börs

SBB rasar på Stockholmsbörsen

Stockholmsbörsen handlas svagt nedåt på måndagseftermiddagen efter en svängig utveckling tidigare under dagen. En nedåtriktad...