Aktiemarknaden kastas mellan det uppskruvade säkerhetspolitiska läget kring Ryssland och Ukraina, den amerikanska centralbanken Feds tvärvändning i penningpolitiken och en rapportperiod som har inletts positivt. Volatiliteten har ökat och stora intradagsrörelser har blivit vardagsmat, särskilt på de amerikanska börserna som stängde kraftigt upp i fredags och därmed summerade den första positiva börsveckan på flera veckor.
Stockholmsbörsen har haft en historisk svag börsstart på året med en nedgång på drygt 10 procent, som en konsekvens av den snabba ränteuppgången som följde av Feds tvärvändning angående synen på inflationen. Från att förra året tillhöra en av de bästa börserna i världen, hamnar Stockholmsbörsen i år i bottenskiktet. På Large Cap-listan har bland annat har indextunga EQT tappat 30 procent och värmebolaget Nibe rasat 37 procent. Räntekänsliga tillväxtbolag har som sektor åkt på mycket stryk, exempelvis Truecaller -37 procent, Vitrolife -34 procent, Bico Group -33 procent och Addlife -31 procent.
– Jag tror att vi har sett det värsta i rekylen för tillväxtbolag. Om vi inte redan har sett botten så är vi åtminstone inte långt ifrån. Jag tror vi kommer få se flera tillväxtbolag som i samband med sina rapporter bekräftar att deras verksamhet håller upp betydligt bättre än vad kursutvecklingen indikerar. Det tror jag kommer ge stöd till att vända den kraftigt negativa kursutvecklingen bland flera tillväxtbolag. Jag tror dock det kommer vara stora skillnader mellan bolagen i återhämtningspotential. Vissa bolag kommer kunna rekylera upp medan andra kommer fortsätta att handlas på låga nivåer. Jag tror fortfarande det är fördel för värdebolag men bedömer att säljtrycket i tillväxtsektorn avtar, säger Karl Hedberg, aktiechef på Carnegie Private Banking.
Rapportperioden har inlett positivt i såväl USA som i Sverige med bättre siffror än väntat, men ändå med negativa kursreaktioner som följd. Efter rapporter från drygt 30 procent av bolagen (som representerar 46 procent av vinsterna) i S&P 500, landar tillväxten i omsättning och vinst på 16 procent respektive 25 procent i fjärde kvartalet jämfört med föregående år, vilka båda är högre än förväntat.
De hittills rapporterande bolagen på Stockholmsbörsen uppvisar liknande mönster, med bättre siffror än väntat men överlag ljumma reaktioner. Så här långt pekar tillväxten mot 11 respektive 20 procent för omsättning respektive vinst i fjärde kvartalet jämfört med samma period föregående år.
– Det är överlag en rapportperiod som till stor del ligger i linje med marknadens förväntningar. På den positiva sidan har vi en bred bild att efterfrågan är fortsatt är stark medan vi på minussidan kan se färre positiva överraskningar när det gäller vinstmarginalen. Den har överraskat mer positivt under tidigare kvartal, säger Karl Hedberg.
Oljepriset har klättrat 16 procent i år och handlas kring 90 dollar per fat. Det har lyft energisektorn med 20 procent i år och hela 77 procent det senaste året, ohotat bäst bland samtliga sektorer. Inte bara den ökade geopolitiska risken har givit stöd åt oljepriset utan även frågetecken hur stor utbudssidan faktiskt är i det korta perspektivet. Dessutom har efterfrågan på olja kommit tillbaka snabbare än förväntat efter pandemin.
Hur bör börsportföljen se ut just nu?
– Jag tror man ska ha en övervikt mot cykliska värdebolag. Bilden av en fortsatt stark efterfrågan talar för att dessa bolag kommer ha ytterligare ett starkt kvartal framför sig. Utöver det så gäller stock picking bland tillväxtbolagen som komplement. Jag tror vi kommer få se flera lättnadsrallyn bland de kursmässigt nedpressade tillväxtbolagen. Prickar man rätt finns det en riktigt bra potential, säger Karl Hedberg.
Hållpunkter i veckan
Rapportsäsongen fortsätter med hög intensitet. Fler pusselbitar hur industrin och konjunkturen utvecklas får vi bland annat på onsdag med Alfa Laval och Hexagon samt torsdagens rapporter från ABB, Husqvarna och SKF. Med oljepriset kring 90 dollar per fat blir tisdagens bokslut från Lundin Energy extra intressant.
Bokslut, utdelningsbesked och tongångarna i banksektorn får vi från Swedbank och Nordea. Hur byggkonjunkturen utvecklas bör stå klart efter veckans rapporter från NCC, Skanska, JM och Peab.
Bland tongivande utländska rapporter som kan påverka sentimentet är Alphabet (tidigare Google) på tisdag, Meta Platforms (tidigare Facebook) på onsdag samt Amazon på torsdag.
På makrofronten står Ukrainakonflikten i fortsatt fokus och närmast är blickarna på måndagens möte i FN:s säkerhetsråd. Om Fed var huvudnumret på centralbanksfronten förra veckan väntar besked från Bank of England och ECB, där den förra förväntas inleda räntehöjning och den senare förväntas lämna styrräntan oförändrad.
Det kinesiska nyåret inleds idag och de kinesiska börserna håller därför stängt hela veckan, dessutom med OS-invigningen i Peking på fredag. Viktig amerikansk sysselsättningsstatistik presenteras på fredag.
Aktiecase
Electroluxavknoppningen Electrolux Professional fick en tuff börsstart under pandemin. Nyinvesteringar i storköksutrustning krympte ihop till ett minimum och bolagets försäljning mot detta kundsegment påverkades kraftigt. Tack vare bolagets andra produktsegment, tvättmaskiner för kommersiellt bruk, höll bolaget som helhet ändå upp försäljningen relativt väl och har klarat sig överraskande väl lönsamhetsmässigt.
Nu är marknaden och efterfrågan på väg tillbaka vilket ger stöd i återhämtningen. Långsiktiga strukturella trender driver tillväxten och ger ytterligare grund åt aktien, som är attraktivt värderad. Vi ser dessutom en ytterligare potential i att bolaget kan addera till självfinansierade förvärv.
Teknisk analys – OMXS30 kort/medellång sikt
Vi har just nu ett scenario där osäkerheten dominerar vilket tar sig uttryck i att vi nu har två konsolideringar under bildande:
1) I det kortsiktiga perspektivet har index bildat en så kallad range konsolidering inom ramen för måndagens stapel. Detta är ett ganska vanligt fenomen efter en stor stapel. De nivåer vi bevakar i denna kortsiktiga konsolidering är 2 211 på nedsidan och 2 302 på uppsidan.
2) I det större perspektivet noteras OMXS30 som bekant i en konsolidering mellan cirka 2 190 / 2 200 och dryga 2 400.
Vad händer om någon av dessa kortsiktiga nivåer passeras?
Positivt utfall: Passeras 2 302 möter nästa motstånd i form av 200-dagars medeltal vid runt 2 312 och 50-dagars vid cirka 2 334. Det viktigaste motståndet möter emellertid vid 2 400-området och om detta område passeras navigerar vi efter en uppgång mot runt 2 600.
Negativt utfall: Punkteras istället 2 211 möter naturligtvis det viktiga stödet vid 2 190 / 2 200. Om detta område punkteras ökar risken för en nedgång mot runt 2 000-nivån.
Men så länge index noteras mellan 2 211 och 2 302 noteras index i en kortsiktig konsolidering som har bildats inom ramen för en större konsolidering mellan cirka 2 200 och 2 400. Konsolideringar är en konsekvens av osäkerhet och denna stora osäkerhet kommer, förr eller senare, att leda till antingen en förnyad optimism, och således en ny upptrendsfas, eller en ökad pessimism och därmed ett trendomslag.