Oron har återigen ökat på finansmarknaden som i nuläget är extra nervös över omikron-virusets effekter och en allt högre och bestående inflation. Omikron-viruset är av allt att döma mer smittsam än tidigare virusmutationer, men än så länge tyder inget på att sjukdomsförloppen förvärras i paritet med variantens smittsamhet. Trots oroligheterna sjönk Stockholmsbörsen med försiktiga 0,4 procent och amerikanska S&P 500 med 1,2 procent den senaste veckan. Måndagen inleds med stigande börser i Sverige och Europa.
Om det visar sig att omikron-viruset inte ger ett allvarligare sjukdomsförlopp än tidigare virusvarianter lär marknaden pusta ut, men istället fullt ut fokusera på den höga inflationen och hur centralbankerna agerar.
– Allt fler på marknaden inser att inflationen sannolikt inte är övergående, på kort sikt. Fed pensionerar nu beskrivningen övergående och ser en mer permanent inflation. Det är inte orimligt att en räntehöjning är nära förestående, säger Peter Nelson, chef för aktieförvaltningen på Carnegie Private Banking, i senaste podcastavsnittet av ”Investera & Agera”.
Fed flaggar för att det blir en snabbare nedtrappning av stimulanser – turbo tapering – och risken ökar att räntan höjs tidigare än förväntat.
– På marknaden är det i nuläget viktigare hur centralbankerna agerar än utvecklingen på virusfronten. Samtidigt kommer vi inte ifrån att hur centralbankerna agerar hänger ihop med virusutvecklingen. Rimligen står vi inför en period med högre volatilitet, säger Peter Nelson i podden.
Osäkerheten kring omikron-viruset har ökat volatiliteten och lyft volatilitetsindexet VIX till 31, den högsta nivån sedan början av året. Normalt sett rör sig VIX-index i intervallet 15-20.
– Det är för tidigt att dra slutsatser om hur farligt omikron-viruset är. Men flera länder har stängt ned. Samtidigt har vi i större utsträckning lärt oss att leva med viruset och ekonomierna fortsätter att utvecklas relativt väl trots nedstängningar, säger Peter Nelson.
Enligt Peter Nelson får vi leva med högre inflation just nu, men att inflationen borde bli lägre om några månader. Lönerna i USA är på väg upp och råvarupriserna har parkerat på höga nivåer. Många länder brottas med de stigande energipriserna som har blivit allt svårare att hantera.
Givet osäkerheten i marknaden, vilken exponering är lämplig?
– Vi kan stå inför en ny rotation på aktiemarknaden. Återöppningsaktier, det vill säga bolag inom resor, flyg, hotell och restaurang kan få det tungt. Även banksektorn, om ränteuppgången uteblir. Vi föredrar defensiva tillväxtbolag, exempelvis inom teknologi och hälsovård, som lever på sina egna meriter, avslutar Peter Nelson, som även sammanfattar nuvarande aktieallokeringen med en svag övervikt mot utländska aktier och fortsatt neutral vikt mot svenska aktier.
Hållpunkter i veckan
För svensk räkning väntar BNP-indikatorn på tisdag. Den ger en tidig bild av hur svensk ekonomi utvecklats under fjärde kvartalet. ZEW-index över tyska investerares och analytikers förväntningar på ekonomin vände något oväntat upp i november efter fem månaders nedgång. Hur påverkar omikron, rusande energipriser och mer ränteskrammel bland centralbankerna det tyska investerarsentimentet i december? På tisdag vet vi. Makroveckan avslutas med KPI-siffrorna för november ibland annat USA och Tyskland.
Bland planerade bolagsnyheter märks trafiksiffror för SAS och Finnair på tisdag. Prylfixaren Clas Ohlson har vaknat till liv i år och utvecklats mycket bättre än börsen och framförallt jämfört med de flesta kollegorna i retailsektorn, som haft ett svagt börsår. Rapporten presenteras på onsdag och ventilationsbolaget Systemair visar sina kort på torsdag.
På kapitalmarknadsdagfronten inleds veckan med storbolagen ABB och Skanska på tisdagen och avslutas med fönstertillverkaren Inwido och fordonsunderleverantören Haldex på torsdag.
Aktiecase
Nätmodehandlaren Boozt har halkat ned kring 30 procent från toppen i våras. Förutom det negativa sentimentet i onlinesektorn med svåra jämförelsetal, finns även en oro kring lönsamheten för både Boozt och övriga onlineaktörer. Toppmarginalerna som sågs under pandemin lär inte komma tillbaka i närtid, men det starka strukturella och organiska tillväxtcaset består och har förstärkts. Boozt är en fortsatt stor vinnare i transformationen, där pandemin har påskyndat övergången till e-handel.
Boozt har sen 2014 mer än tiofaldigat försäljningen, i princip uteslutande organiskt, samtidigt som lönsamheten har förbättrats givet de alltmer synliga skalfördelarna och en strukturellt lägre returandel. Boozt värderas i nuläget med en viss premie relativt nordiska jämförelsebolag, men med en rabatt på 50-60 procent relativt onlinejätten Zalando. Med målmultipel EV/EBIT 25x och P/E 35x på våra prognoser för 2022, som kan motiveras för en snabbt växande onlinehandlare som Boozt, landar riktkursen på 175 SEK. Vi rekommenderar Köp.
Teknisk analys – OMXS30 kort/medellång sikt
I det kortsiktiga perspektivet bevakar vi förra veckans lägsta respektive högsta, nämligen 2 230 och 2 293. Passeras 2 293 möter motstånd vid cirka 2 305 / 2 325 i form av 20- och 50-dagars medeltal. Punkteras istället stödet vid 2230 siktar vi på en nedgång mot 2 200-området.
I det större perspektivet fortsätter vi bevakningen av den konsolidering som har bildats mellan cirka 2 200 och 2 400. Punkteras stödområdet i konsolideringen effektueras en säljsignal med ett målområde vid cirka 2 000. Om detta sker har index gått in i en nedtrendfas, det vill säga Fas 4. Vänder index istället upp och passerar motståndet vid 2 400 ges istället en köpsignal. Då siktar vi på en stark uppgång mot cirka 2 600.