”På kort sikt är det rejält stretchat”

I förra veckan bröts den sju veckor långa trenden med stigande börser. På kort sikt har oron för recession ökat och marknaden letar nya signaler. Johnny Torssell, teknisk analytiker på Carnegie Private Banking, sammanfattar den tekniska synen på börsen.

Efter en uppgång sju veckor i följd med hela 16 procent föll storbolagsindexet OMXS30 under förra veckan med 1 procent. Därmed bröts den sju veckor långa uppgångssviten. Även innevarande börsvecka inleds trevande. Tillväxtoro följer på ökad spridning av covid-19 i Kina och landets fortsatt hårda policy, vilket pressar bland annat världsmarknadspriset på råolja på måndagen. Kombinerat med uppgifter om att oljekartellen Opec+ diskuterar en produktionshöjning inför mötet den 4 december, sjönk oljepriset till sin lägsta nivå på två månader.

Ett sjunkande oljepris är visserligen positivt ur inflationssynpunkt. Samtidigt kan ett för kraftigt fall indikera en djupare global nedgång, vilket inte är önskvärt. USA-dollarn är dessutom marginellt starkare och en återhämtning för dollarn ger ytterligare motvind för oljepriset. Även på räntesidan är skillnaden mellan den amerikanska 10-årsräntan och 2-årsräntan på den högsta nivån på 40 år, vilket är ett tecken på stigande recessionsoro. I skrivande stund handlas den amerikanska 10-årsräntan på 3,80 procent.

I senaste poddavsnittet av Investera & Agera bedömde Carnegie Private Bankings aktiechef Karl Hedberg att investerare efter rallyt i oktober/november bör överväga att öka på kassa igen samt växla över från mer kursstarka cykliska bolag till mer defensiva bolag.

Den tekniska analysen visar dock på ett intressant läge för Stockholmsbörsen, enligt Johnny Torssell, teknisk analytiker på Carnegie Private Banking.

Hur sammanfattar du det tekniska läget på Stockholmsbörsen?

– Det har varit en ganska lågintensiv nedgång, det vill säga inga dramatiska rörelser och en förhållandevis låg omsättning. Kortsiktigt är storbolagsindexet OMXS30 i ett positivt läge och uppvisar ett helt annat mönster än amerikanska S&P 500. OMXS30 hade sin toppnotering den 4 januari precis som S&P 500. Sedan har vi haft en sekvens med stegvis lägre toppar för OMXS30. Det mönstret har nu brutits och en ny topp har formerats jämfört med förra toppen i augusti. Den klassiska 78-procentsregeln ger då att det är 78 procent sannolikhet att vi också får en högre botten. Och om gör vi en ny högre botten, ska vi med 78 procent sannolikhet även göra en ny högre topp.

Det talar för att OMXS30 ska fortsätta upp?

– Det ser positivt ut för storbolagsindexet OMXS30. Men, vi har inte fått bekräftelse på den breda marknaden. Exempelvis har varken det breda OMXSPI eller de mindre Small- & Mid Cap-index noterat någon ny topp. Kortsiktigt är det ett fortsatt stökigt läge och på kort sikt är det rejält stretchat. Vi borde gå in i någon typ av rekyl snart. Vilken trend som råder på lång sikt just nu, där är vi osäkra.

Vilka viktiga stöd- och motståndsnivåer bevakar du framåt?

– Jag har inga prisformationer som indikerar att index har toppat utan det ser snarare ut som om index på kort sikt har mer att ge på uppsidan där motstånd möter vid 2 025/2 130 följt av det betydligt viktigare 2 200-området. På nedsidan möter stöd vid torsdagens lägsta (2 054) och om den nivån underskrids siktar jag på 2 000/2 010.

Ännu inte kund?

Beställ din provportfölj med rekommenderade aktier och investeringar

Beställ här

Hållpunkter i veckan

Även innevarande vecka trillar det in enstaka rapporter. Strålterapibolaget Elekta har utvecklats väsentligt sämre än börsen i år. På torsdag presenteras utvecklingen i andra kvartalet och status för kostnadsinflation, störningar i leveranskedjor och besparingsprogrammet. Hypade Lundin-bolaget Orrön energy rapporterar på fredag.

Bland nordiska bolag hittar vi danska byggisoleringsbolaget Rockwool, som är en stor vinnare på energiomställningen. Det senaste året har dock aktien halverats på grund av rusande energikostnader då bolaget har en mycket energikrävande tillverkningsprocess. Rapport på onsdag.

Konjunkturindikatorer pekar nedåt och i veckan får vi fler datapunkter till konjunkturpusslet, framför allt onsdagens inköpschefsindex men även tyska Ifo-index på torsdag. På centralbanksfronten väntar viktigt räntebesked från Riksbanken på torsdag, där en höjning med 75 punkter är diskonterat. Efter 17 år på posten är det sista mötet med Stefan Ingves som högsta chef, innan han lämnar över stafettpinnen till Erik Thedéen. Hur Fed resonerade inför senaste räntebeskedet redovisas på onsdag, då protokollet offentliggörs. Notera att den positiva inflationsdatan i USA som triggade börserna presenterades efter senaste Fed-mötet.

Läs veckans agenda

Aktiecase

Den danska läkemedelsjätten Novo Nordisk är med ett börsvärde på drygt 2 740 miljarder kronor det högst värderade börsbolaget i Norden och hamnar nära pallplatsen i Europa. Bolaget har en ledande position inom läkemedel för allvarliga kroniska sjukdomar och växer snabbt inom diabetes och fetma. Trots storleken växer Novo Nordisk tvåsiffrigt i såväl omsättning som rörelseresultat. En stor del av tillväxten drivs av diabetesläkemedel inom klassen GLP-1.

Bolagets andra stora tillväxtområde är inom läkemedel för fetma, med Saxenda och efterträdaren Wegovy. Efterfrågan är hög och bolaget har haft svårt att producera Wegovy i samma takt som det efterfrågas, primärt i USA som är den största marknaden. I niomånadersrapporten meddelade bolaget att återupptagandet av fullständiga leveranser av lanseringen Wegovy mot slutet av året ligger fast.

Efterfrågan är hög på bolagets nya produkter och helårsprognosen justerades upp i senaste rapporten. I våra prognoser räknar vi med minst tvåsiffrig tillväxt varje år fram till 2027, med en stabil rörelsemarginal på drygt 43 procent. De goda tillväxtutsikterna syns även i värderingen, men vi ser ändå fortsatt uppsida upp till riktkursen 1 070 DKK, motsvarande en uppsida på cirka 30 procent.

Prenumerera på

Veckans aktiecase

Skriv upp dig här

Relaterade artiklar