Viktig centralbanksvecka väntar

Börserna lägger en stark vecka och månad bakom sig. En ökad tro på mjukare tonläge från centralbanker samt en relativt positiv rapportperiod har ökat riskaptiten. I veckan väntar viktiga centralbanksbesked som kan ge ny riktning åt börserna.

Det positiva börssentimentet fortsätter. USA och Europa lägger en stark börsvecka bakom sig. De amerikanska börserna lyfte 4 procent och Stockholmsbörsen 4,7 procent i förra veckan och summerar därmed upp till en stark börsmånad. Faktum är att det klassiska amerikanska industriindexet Dow Jones ser ut att gå mot sin bästa månad sedan 1976.

Den förbättrade riskaptiten drivs primärt av en ökad tro på att centralbankerna närmar sig slutet på räntehöjningscykeln. I förra veckan höjde Kanadas centralbank räntan mindre än väntat och även den europeiska centralbanken ECB gav mjukare besked än förväntat. Veckan innehåller flera centralbanksbesked med Fed-mötet på onsdag kväll som huvudnumret, där marknaden eventuell kan ta en ny riktning beroende på vilka signaler som Fed skickar ut.

Dessutom är kulmen i rapportperioden passerad och marknaden har färska utsikter från bolagen. Och med bättre resultat än väntat, såväl i Sverige som i USA.

– Vi ser återigen en rapportperiod som visar samma mönster som de senaste kvartalen, det vill säga att intäkter och resultat överträffar förväntningarna om man summerar rapporterna totalt sett. På samma sätt som tidigare kvartal så ser man dock stora skillnader mellan olika sektorer. Konsumentinriktade bolag har haft det kämpigast medan de större industribolagen har haft fler positiva överraskningar, säger Karl Hedberg, aktiechef på Carnegie Private Banking.

Efter att 73 procent av bolagen – motsvarande cirka 92 procent av vinsterna – i Carnegies svenska bolagsuniversum har rapporterat, har rörelseresultatet överträffats med 4,1 procent och omsättningen med 4,4 procent jämfört med våra estimat. Det översätter till en aggregerad tillväxt i rörelseresultatet på goda 11 procent i tredje kvartalet jämfört med samma kvartal föregående år.

– Det är relativt små vinstnedrevideringar efter rapporterna sett över hela marknaden. Till stor del beroende av att många bolag medger en större osäkerhet i sina egna prognoser om kommande kvartal men fortfarande ser en stabil efterfrågesituation. Förväntningar om fallande vinstprognoser är fortfarande än så länge mer drivet av försämrade makroutsikter snarare än sänkta prognoser från bolagen själva, säger Karl Hedberg.

Stockholmsbörsen (OMXSPI) har rekylerat upp nästan 10 procent sedan botten den 13 oktober.  

Är det dags att ta hem vinst och i så fall i vilken sektor?

– Ja, jag tror att vi börjar närma oss slutet på den här rörelsen uppåt och tycker att det är läge att börja positionera sig för en rekyl nedåt. Jag tror framför allt att verkstadssektorn har gått lite för starkt kortsiktigt. Verkstadsbolagen har haft stöd av starka rapporter med extra medvind från valutan. Jag tror dock att vi närmar oss en tidpunkt där marknaden kommer börja bli rädd för att efterfrågan snart börjar visa tecken på försvagning, säger Karl Hedberg.

Vad är din syn på börsen den närmsta tiden?

– Jag tror vi kommer se en rekyl ned från dessa nivåer när rapportsäsongen är klar. Då blir det återigen fokus på makroutvecklingen och den tror jag kommer tynga aktiemarknaden under avslutningen av året. Vi har visserligen ett någorlunda bra värderingsstöd men givet osäkerheten i vinstprognoserna så tror jag inte det är tillräckligt för att hålla marknaden uppe. Jag tror vi behöver se tydliga signaler om att inflationen har börjat vända nedåt under ett par månader innan marknaden kan bryta den längre fallande trenden. Sannolikt kommer vi även få se fler tydliga tecken på att vi är i en lågkonjunktur med vikande industriefterfrågan innan vi vågar tror att den sista botten är träffad, säger Karl Hedberg.

Ännu inte kund?

Beställ din provportfölj med rekommenderade aktier och investeringar

Beställ här

Hållpunkter i veckan

Kulmen i rapportsäsongen är passerad och en betydligt lugnare vecka väntar. Byggbolaget NCC har redan vinstvarnat men lämnar full rapport på tisdagen, tillsammans med olje- och gasbolaget Ipco, som är en av årets kursvinnare på börsen. Molnkommunikationsbolaget Sinch är en av årets stora förlorare med ett tapp på knappt 80 procent. Den senaste månaden har dock aktien rusat 70 procent efter en positiv vinstvarning. Mer kött på benen och hur kassaflödet utvecklas kan man läsa i onsdagens rapport.

Veckan innehåller flera centralbanksbesked med Fed-mötet på onsdag kväll som huvudnumret. En höjning med 75 punkter är redan skrivet i sten. Marknaden kommer dock lyssna efter signaler om Fed betonar svaga makroutsikter och därmed eventuella förutsättningar för att dämpa höjningstakten framöver. Utöver Fed väntas även räntebesked från Australien (tisdag), Norge Bank (torsdag) och Bank of England (torsdag). Storbritannien brottas med en inflation över 10 procent. För svensk räkning talar Stefan Ingves på tisdag.

Andra viktiga pusselbitar för konjunkturbedömningen är inköpschefsindex för industrin i oktober som presenteras på onsdag och för tjänstesektorn på torsdag. Som alltid är amerikanska jobbstatistik fundamental och på fredag väntas en gradvis inbromsning bekräftas. Danmark går till val på tisdag och klimatmötet COP27 i Egypten inleds på söndag.

Läs veckans agenda

Aktiecase

Specialistläkemedelsbolaget Calliditas är i ett mycket intressant läge. Bolaget har fått godkännande i både USA och Europa för sin produkt Nefecon (under varumärket Tarpeyo i USA och Kinpeygo i Europa), för behandling av den kroniska njursjukdomen Iga-nefropati. Försäljningen växer nu snabbt i USA och lönsamhetspotentialen är mycket god, givet en bruttomarginal kring 95 procent och en ganska begränsad säljstyrka i USA.

Marknadspotentialen för Iga-nefropati i USA är stor och värd flera miljarder. I våra prognoser antar vi miljardförsäljning för Calliditas redan nästa år och 2,6 miljarder kronor år 2024 med ett rörelseresultat kring 1 miljard kronor, motsvarande en rörelsemarginal på 39 procent. För denna potential värderas bolaget till cirka 4 miljarder kronor, motsvarande multiplar på EV/EBIT 2,9x och P/E 4,9x, vilket innebär mycket låga förväntningar.

När bolaget får upp farten på försäljningen kommer bolaget snabbt bli lönsamt samt uppvisa en väldigt hög lönsamhet på sikt. Bolaget och Carnegie räknar med att Calliditas uppvisar positivt kassaflöde redan under 2023. Vi rekommenderar Köp med riktkurs 133 SEK, motsvarande en uppsida på 60-70 procent. Vi ser inget finansieringsbehov, då den finansiella ställningen är god med en kassa på 825 miljoner kronor vid halvårsskiftet. Calliditas är dessutom en attraktiv uppköpskandidat.

Prenumerera på

Veckans aktiecase

Skriv upp dig här

Teknisk analys – OMXS30 kort/medellång sikt

Under torsdagen bildades en stor bullish engulfing-stapel och denna typ av formationer brukar leda till en fortsatt kortsiktig uppgång. Ett första motstånd för OMXS 30 möter vid den fallande trendlinjen, det vill säga vid cirka 1880, och detta område testades (som vi kan se i diagrammet nedan) under fredagen. Passeras den nivån, vilket fortfarande är vårt huvudscenario, möter nästa motstånd vid 1 910, det vill säga den topp som träffades den 4 oktober. Om den fallande trendlinjen passeras tror vi på en uppgång mot runt 1 925. Detta är fortfarande vårt huvudscenario fram till dess motsatsen är bevisad.

Efter fredagens nedgång på USA-börsen ska det bli spännande att se hur Stockholmsbörsen reagerar. Om index vänder ned och punkterar torsdagens lägsta, det vill säga 1 799, anulleras den positiva bullish engulfing-formationen, vilket skulle kunna få negativa konsekvenser för den aggregerande psykologin, och därmed leda till fortsatta nedgångar. Men huvudscenariot är ändå att index borde passera den fallande trendlinjen och så småningom röra sig upp mot 1 925 under den kommande veckan/veckorna.        

Relaterade artiklar