Vad krävs för att öka aktievikten?

Börserna har kortsiktigt rekylerat upp efter en stabil inledning på rapportsäsongen och fallande energipriser. För att få en mer varaktig vändning på börsen krävs dock att inflationstakten toppar ur och mer duvaktiga centralbanker enligt Peter Nelson, chef för portföljförvaltning på Carnegie Private Banking.

Börssentimentet har repat sig ordentligt, inte minst på de amerikanska börserna som klättrade med nästan 5 procent i förra veckan, efter en stark avslutning i fredags. Stockholmsbörsens storbolagsindex OMXS30 har studsat upp cirka sju procent sedan dagslägsta torsdagen den 14 oktober, då börserna initialt rasade men sedan rusade efter publiceringen av inflationssiffrorna i USA (och Sverige).

Bland ljusglimtarna som bidragit till sentimentsförändringen hittar vi bland annat rapportperioden som inletts bättre än väntat såväl i USA som i Sverige. Inte minst svenska verkstadsbolag och banker har rapporterat bättre än väntat. Dessutom har råvarupriserna fortsatt falla. Oljepriset men framförallt naturgas- och elpriset har rekylerat rejält, vilket är positivt för inflation och konsumenten.

– Vi tror att det är ett lättnadsrally i en björnmarknad. Man får inte glömma bort att börsen har gått ned ganska mycket och att såväl sentiment som positionering var negativt innan. Då får man kraftiga uppstudsar, likt den i mars, juli och delvis nu i oktober, säger Peter Nelson, förvaltningschef på Carnegie Private Banking i det senaste poddavsnittet av ”Investera & Agera”.

Vad krävs för en mer varaktig vändning på börsen?

– För att långsiktigt bli mer positiva behöver vi se att inflationstakten toppar ur, vilket vi har trott att vi har sett tecken på tidigare. Men vi fick siffror häromveckan som visade att den fortfarande är på en hög nivå. Vi har därför ännu inte sett att centralbankerna börjar backa från sina räntehöjningsplaner. Dessutom behöver vi även få ned prognoserna, både för tillväxt och vinster. Det har visserligen börjat ske men det finns mer att hämta där, säger Peter Nelson i samma podd.

I år har svenska aktier utvecklats betydligt svagare än utländska aktier om avkastningen mäts i kronor. Givet den starka dollarn, har ett globalt aktieindex endast tappat marginellt i år. En konsekvens av den stora avkastningsskillnaden är att hela Carnegie Private Bankings undervikt i aktier har hamnat i svenska aktier, medan utländska aktier nu har en neutral vikt efter kronfallet. Inom svenska aktier priorite­ras stabila, robusta bolag med lägre värdering. Utländska aktier erbjuder bättre diversifiering i orostider och har medvind från den starka dollartrenden.

Vad krävs för att öka aktievikten?

– Att centralbankerna tonar ned retoriken lite grann och att förväntningarna på vinsttillväxt faller. Alternativt att vi får en större börsnedgång och att det helt enkelt blir för billigt, kanske i storleksordningen minst 10 procent ned, säger Peter Nelson i poddavsnittet.

Ränteuppgång kombinerat med stigande riskpremier för företagsobli­gationer har skapat negativ avkastning i räntebärande tillgångar, och fortsatt motvind inom tillgångsslaget väntar. Alternativa tillgångar som kan hantera inflationsrisker bättre är därför mer intressanta. Detta har varit en framgångsrik strategi hittills i år.

Alternativa investeringar uppvisar egenskaper som är okorrelerade med aktier och ränteplaceringar. Peter Nelson och Niklas Lindeke på Carnegie Private Banking har i ett tidigare poddavsnitt gjort en djupdykning i alternativa investeringar som passar bra för rådande ekonomiska klimat.

Ännu inte kund?

Beställ din provportfölj med rekommenderade aktier och investeringar

Beställ här

Hållpunkter i veckan

Rapportsäsongen är i full snurr och den mest intensiva rapportveckan stundar. De flesta bolagen inom bygg- och fastighet rapporterar med bland annat Skanska på onsdag, SBB på torsdag och Balder på fredag. Viktiga konjunktursignaler väntas i rapporter från SKF (tisdag), Assa Abloy (onsdag), Hexagon (torsdag) och Electrolux (fredag). Resterande banksektor rapporterar på onsdag (SEB) och torsdag (Swedbank).

En rad Small & Mid Cap-bolag visar också korten. Värt att lyfta fram är bland annat Inwido (tisdag), Fortknox (onsdag), Sdiptech (torsdag) och Hexatronic (fredag). I USA är tisdagen het med tech-jättar som Alphabet, Microsoft och Spotify. Amazon och Apple rapporterar på torsdag.

Även en spännande makrovecka väntar med europeiska centralbanken ECB:s räntebesked på torsdag som höjdpunkt. En höjning med 75 punkter är diskonterad. Av större intresse är hur ECB balanserar ökat pristryck och recessionsrisken framåt, det vill säga om fortsatta räntehöjningar samt hur ECB tänker hantera obligationsportföljen.

Hur tyskt näringsliv mår får vi insikt i på tisdag då IFO-index presenteras. I september försvagades IFO-index mer än väntat. I Sverige är torsdagens konjunkturbarometer från Konjunkturinstitutet högintressant: Hur deppigt är det i näringslivet och bland hushållen? Preliminär BNP för tredje kvartalet landar på fredag, då även räntebesked från Japans centralbank väntar.

Läs veckans agenda

Aktiecase

Energiomställningen är vår tids största utmaning. Ur ett investeringsperspektiv ger det en rad intressanta möjligheter, som exempelvis sol- och vindkraftsbolaget OX2. Bolaget utvecklar och säljer vind- och solkraftsparker. OX2 är en av Europas största utvecklare av landbaserad vindkraft och en av de stora aktörerna på havsvindkraft i Sverige.

Efterfrågan på förnybar energi ökar kontinuerligt i takt med att hela samhällen ska elektrifieras och skapar en långsiktig, strukturell efterfrågan. En annan underliggande drivkraft som växer i styrka är det ökande investeringsintresset från stora finansiella aktörer som exempelvis pensionsfonder och riskkapital.

På en fallande Stockholmsbörs tillhör OX2 en av årets vinnare med en uppgång på 15 procent. Aktien har dock rekylerat ned cirka 35 procent sedan all time high i början av augusti, samtidigt som vinstestimaten har justerats upp.

På nuvarande kursnivå är risk/reward i aktien därför mer attraktiv och vi bedömer att OX2 är på god väg mot målet om 2,5 miljarder kronor i rörelseresultat om några år. Vi rekommenderar Köp med riktkurs 90 SEK, motsvarande EV/EBIT 23-14x respektive P/E-tal 34-21x på våra prognoser för 2023-2024.

Prenumerera på

Veckans aktiecase

Skriv upp dig här

     

Relaterade artiklar