Bra start på rapportperioden

Ökad inflationsoro och stigande räntor har inte bitit på börserna, som är nära rekordnivåer. Rapportsäsongen har inletts i positiv anda och bolagen lyckas fortfarande växa vinsterna bättre än förväntat. Värdebolag rekommenderas före tillväxtbolag enligt Carnegie Private Bankings aktiechef Karl Hedberg.

Börserna är nära rekordnivåer, trots ihållande motvind från komponentbrist, logistikproblem och växande inflationsoro. Stockholmsbörsen steg drygt 2 procent förra veckan. Börsen får stöd av att rapportsäsongen har inletts i en positiv anda.

– Intrycket från första delen av rapportperioden är att rapporterna lever upp till analytikerförväntningarna. Generellt sett är intäkterna i linje med förväntningarna och att resultaten faktiskt kommer in något bättre än väntat. En förklaring är att de lite större bolagen som har inlett rapportsäsongen har generellt sett bättre möjligheter att föra vidare kostnadsökningar till sina kunder, än vad lite mindre bolag har som inte säljer direkt till slutkund, säger Karl Hedberg, aktiechef på Carnegie Private Banking.

Efter delårsrapporter från 58 bolag, motsvarande 65 procent av Carnegies svenska bolagsuniversum, har bolagen redovisat ett rörelseresultat 5 procent över prognosen.

– Det är dock tydligt att bara leverera en rapport i linje med förväntningarna inte riktigt räcker för att aktien ska stiga. I många fall har det till och med resulterat i fallande kurser när investerare har haft högre förväntningar än analytikernas estimat, säger Karl Hedberg.

Oron har dock ökat för att inflationen sannolikt blir mer uthållig än förväntat.

– Vi ser ökade förväntningar om att räntehöjningarna kommer både närmare i tid och i en snabbare takt. I kombination med en nedtrappning av den likviditet som tillförs marknaden kommer det vara en motvind för aktiemarknaden. Jag tror dock inte den är tillräckligt stor för att motverka medvinden som fortsatt förväntad vinsttillväxt bland bolagen utgör. Nettot av dessa effekter tror jag är positiv. Vi bör dessutom kunna få en positiv vinsteffekt under senare del av nästa år när komponentbrist och fraktpriser förhoppningsvis har normaliserats, säger Karl Hedberg.

Den senaste månaden har vi sett ett skifte i marknadens Fed-förväntningar och att allt fler räntehöjningar prisas in. Vid årets början trodde marknaden knappt på en första räntehöjning i USA under 2023. Idag prisar marknaden in att Fed börjar höja räntan redan hösten 2022, det vill säga om tolv månader. Därefter förväntar sig räntemarknaden ytterligare fyra höjningar under 2023. Detta är en avsevärd förändring i förväntansbilden. USA:s 10-åriga statsränta har klättrat från 1,13 procent i början av augusti till dagens 1,63 procent.

– Jag tror att scenariot med stigande räntor fortsätter att gynna värdebolag före tillväxtbolag när investerare ska vänja sig vid fortsatt stigande räntor, om än från relativt låga nivåer, säger Karl Hedberg.

Makro: Starka hushåll i USA

Amerikansk detaljhandelsförsäljning steg mer än väntat i september. Efterfrågan är stark och hushållen verkar acceptera prishöjningar.

Försäljningen var på flera mått mer än dubbelt så stark mot prognoserna. Orsaken är dels att hushållen mår bra men också att priserna stiger – detaljhandelsdata i USA visar nominell försäljning, det vill säga försäljningsbelopp inte sålda enheter (volym). 

Efterfrågan på varor, som bilar, är fortsatt god – inte så konstigt när räntorna är låga, arbetslösheten faller och lönerna stiger. Men även om bilar exkluderas var branschens försäljning stark. De enda svaghetstecknen var att omfattande deltasmitta i vissa stater hämmade konsumtion av resor, restaurangbesök och nöjen, samt att elektronikprodukter visade fallande försäljning om än mindre än i augusti.

Något att bevaka framåt är hushållens optimism som varit lite svagare sista tiden, men det är inte alltid som consumer confidence och faktiska inköp går hand i hand. Oron hos många detaljhandelsföretag är att de inte hinner få tillräckligt med varor levererade till Black Friday (26 november) som vanligtvis utgör en enormt stor del av årets omsättning. Hur online-beställningarna kommer se ut – när leveranserna dröjer – återstår att se. 

Hållpunkter i veckan

Rapportperioden är i fortsatt fokus då kulmen nås denna vecka. I USA rapporter nästan hälften av bolagen i S&P 500. På Stockholmsbörsen väntar också en strid ström av bolag, även om flera tunga industribolag och alla banker rapporterade redan förra veckan.

På Large Cap-listan ger Alfa Laval, Assa Abloy, SKF och Electrolux i början av veckan ytterligare pusselbitar kring utsikterna för halvledarbrist och logistikproblem för fjärde kvartalet och 2022. Oljebolagen tjänar stora pengar vid rådande oljepris, på torsdag ger Lundin Energy besked om hur de ser på framtiden. Förvärvsmaskinen Hexagon avslutar rapportveckan.

Intressanta Mid Cap-bolag som visar korten i veckan inkluderar bland annat serieförvärvaren Sdiptech (tisdag), fästelementbolaget Bufab (onsdag), ventilationsbolaget Lindab (torsdag) och e-handlaren BHG (fredag).

Volvo Cars gör comeback på Stockholmsbörsen på torsdag. På makrofronten kommer en hel del tung statistik i slutet av veckan med svensk och amerikansk BNP samt ECB:s räntebesked på torsdag. På fredag väntar inflationsdata samt en ny kritisk räntebetalning för kinesiska fastighetsjätten Evergrande. Dessutom inleds G20-mötet till helgen, liksom det stora klimatmötet i Glasgow, COP28.

Läs veckans agenda här

Aktiecase

Medicinteknikbolaget Getinge har en stark plattform med sin världsledande position inom avancerade ventilatorer och hjärtlungmaskiner. Produktivitetsarbetet under de senaste fyra åren ger resultat och Getinge kommer att komma ur pandemin med en högre marginalnivå än 2019. Att Getinge snart kan sätta punkt för FDA-skandalen och fokusera på tillväxt och förvärv är positivt. Kapitalmarknadsdagen den 22 november bör ge ytterligare besked på den punkten.

Vi rekommenderar Köp med riktkursen 450 SEK, motsvarande EV/EBITA 24 gånger 2022 års prognos. Nuvarande värdering är i linje med internationella jämförbara konkurrenter. Vi anser dock att en premie är motiverad givet en accelererande tillväxt, fortsatt marginalpotential och en rekordstark balansräkning som möjliggör betydande förvärv.

Prenumerera på

Veckans aktiecase

Skriv upp dig här

Teknisk analys – OMXS30 kort/medellång sikt

För två veckor sedan bildade OMXS30-index en Bullish Engulfing-formation vid ett starkt och viktigt stödområde vid 2 200. Den stapeln ledde fortsatt uppgång under förra veckan. I det mer långsiktiga perspektivet ser vi i diagrammet nedan att det viktigaste stödet möter vid 2 200 och det mest betydelsefulla motståndet vid den senaste all time high-noteringen vid dryga 2 400 (2 413 för att vara exakt). Punkteras motståndet kan index röra sig upp till det parallella trendkanalmotståndet vid cirka 2 600 under de kommande månaderna. Om index istället vänder ned och punkterar det viktiga 2 200-stödet, bryts den uppåtgående trendkanalen. Då ökar risken för att vi har gått in i en Fas4-rörelse, det vill säga en nedtrendsfas. Huvudscenariot indikerar att vi borde få ett utbrott på uppsidan.

Ännu inte kund?

Beställ din provportfölj med rekommenderade aktier och investeringar

Beställ här

Relaterade artiklar

Svagt nedåt på Stockholmsbörsen
Börs

Svagt nedåt på Stockholmsbörsen

Stockholmsbörsen backar svagt på måndagen, i linje med en sjunkande tendens på de större Europabörserna.

SBB rasar på Stockholmsbörsen
Börs

SBB rasar på Stockholmsbörsen

Stockholmsbörsen handlas svagt nedåt på måndagseftermiddagen efter en svängig utveckling tidigare under dagen. En nedåtriktad...