”Sannolikt ett björnmarknadsrally”

Turbulensen på världens finansmarknader fortsätter och rörelserna är stora. Risk för en allt mer ihållande inflation oroar marknaden. Rapportperioden hamnar nu kortsiktigt i händelsernas centrum. Den tekniska analysen indikerar en fortsatt kortsiktig uppgång.

De stora rörelserna på marknaden fortsätter. Aktiemarknaderna dök initialt på torsdagens höga inflationssiffror i USA (och Sverige), följt av en kraftig upprekyl. Veckoavslutningen blev dock svag och veckofacit för S&P 500 blev -1,6 procent, att jämföra med Stockholmsbörsen som lyckades hålla uppe bättre med 1,5 procent.

Volatiliteten på räntemarknaden är fortsatt hög och tidvis noterades den amerikanska långräntan (10 år) över 4 procent i fredags. Börsen oroar sig över att USA-inflationen ser ut att bita sig kvar på en högre nivå längre än väntat. Marknaden är övertygad om att den amerikanska centralbanken Fed höjer styrräntan med 75 punkter till 4,0 procent på nästa Fedmöte den 2 november.

Innevarande börsvecka har dock inlett i dur, efter förra veckans svaga avslutning. Rapportperioden är i gång och de inledande rapporterna har fått positivt mottagande, inte minst verkstadsjätten Sandvik som kom med en bättre rapport och utsikter än väntat. Även nischbanken TF Bank, kontraktstillverkaren Note och tryckerikoncernen Elanders steg på sina rapporter. Probiotikabolaget Biogaia meddelade sin tredje omvända vinstvarning för året och låg högt på vinnarlistan.

– Det kommer vara stora skillnader mellan rapporterande bolag där vissa redan har märkt av en kraftig nedgång i efterfrågan och intäkter medan andra bolag haft ett betydligt bättre kvartal. Konsumentinriktade bolag kommer vara överrepresenterade i den förstnämnda kategorin och de större industribolagen hör till den senare. Det gemensamma är dock att prognoserna framåt är mer osäkra, visibiliteten är betydligt sämre för företagen än vad den är i normala fall, säger Karl Hedberg, aktiechef på Carnegie Private Banking.

I Sverige är det maktskifte och på måndagen blev Ulf Kristersson framröstad som statsminister. Som grund till regeringssamarbetet ligger ett reformprogram döpt till Tidöavtalet, som spänner över sex politikområden.

– Tidöavtalet bör inte få någon större påverkan på svenska börsen som helhet, men för specifika sektorer så kommer det få en mer konkret påverkan. Det är tydligt att vindkraftsindustrin får stå tillbaka när fokus flyttas till kärnkraft. Det återspeglas tydligt i kursrörelserna för bolag med exponering mot respektive område. Vissa delar i avtalet behöver dock bli mer tydliga och konkreta för att ge stöd till börsen. Skulle till exempel ett högkostnadsskydd för elpriserna komma på plats kan det ge lättnad åt både konsumentinriktade bolag och bolag som har en energikrävande verksamhet, säger Karl Hedberg.

Under torsdagens stökiga handel svängde OMXS30 mellan en nedgång på 1,8 procent och en uppgång med 1,7 procent för att till sist stänga med en uppgång på 1,2 procent. Index bildade därmed en teknisk formation (bullish engulfing-stapel) som indikerar att börsen kortsiktigt borde upp. Även USA-börserna steg kraftigt och uppvisade liknande tekniska signaler.

– Den kraftiga vändningen vi såg på börsen i torsdags gav hopp om att vi skulle kunna få en lite längre rörelse uppåt under de närmaste veckorna. Det scenariot tycker jag fortfarande stämmer även om fredagens vändning nedåt igen tyder på en större osäkerhet i marknaden än vanligt. Får vi en fortsättning på rörelsen uppåt så tror jag det med stor sannolikhet kommer vara ett björnmarknadsrally, det vill säga att den kommer följas av nya nedgångar och test av årslägsta nivåer på nytt, säger Karl Hedberg.

Ännu inte kund?

Beställ din provportfölj med rekommenderade aktier och investeringar

Beställ här

Hållpunkter i veckan

En lugnare makrovecka väntar sannolikt efter turbulensen i förra veckan då rapportperioden tar över rodret. Innevarande och nästa vecka är de mest intensiva rapportveckorna och kommer ge en god bild av konjunkturen och efterfrågeläge. Värt att lyfta fram i veckan på Stockholmsbörsen är:

Onsdag: Atlas Copco, Getinge, Handelsbanken, Kinnevik

Torsdag: ABB, Ericsson, Volvo, Nordea, Tele2

Fredag: Autoliv, Husqvarna, Telia

Bland intressanta utländska bolag som rapporterar i veckan hittar vi streamingjätten Netflix på tisdag, elbilstillverkaren Tesla på onsdag och Electrolux konkurrent Whirlpool på torsdag.

I Kina drog kommunistpartiets 20:e partikongress igång och sannolikt väntar omval för president Xi. En mängd viktiga frågor väntar, inklusive Kinas tillväxtförutsättningar på kort och lång sikt, geopolitiken och relationen till Ryssland/Nordkorea samt hanteringen av covid-19.

Tyska Zew-index för oktober presenteras på tisdagen och väntas falla ytterligare. Händelseutvecklingen i Storbritannien röner stort intresse och turbulens på finansmarknaden. Finansministern fick sparken i förra veckan och brittiska regeringen är mitt i en finanspolitisk U-sväng, i ett försök att lugna marknaden. Brittiska inflationssiffran för september presenteras på onsdag.

Läs veckans agenda

Aktiecase

Trenden har vänt för fukt- och kylspecialisten Munters. Vi gillar fuktahanteringsbolagets världsledande position inom klimatkontroll, exponeringen mot strukturellt växande marknader och en rekordstor orderbok som borgar för en ordentlig organisk tillväxt de närmaste åren.

I år har Munters radat upp flera stora order inom primärt kylanläggningar för datahallar (datacenter) och batteritillverkning, där Munters nu växer snabbt. Den rekordstora orderboken ger ordentligt stöd åt den organiska tillväxten under 2023 och 2024. Munters har dessutom en relativt god motståndskraft i lågkonjunktur, då bolaget får stöd av eftermarknad och service.

Efter en mycket stark orderingång under 2022 nosade aktien på kursrekordet i början av september, men har sedan dess rekylerat cirka 20 procent. Vi ser fortsatt uppsida i aktien, med riktkurs 93 SEK. Det motsvarar EV/EBITA 13,7x vår prognos för 2023, jämfört med jämförbara svenska småbolag på EV/EBITA 11,1x. Munters stora orderbok sänker estimatrisken för 2023 och 2024, vilket motiverar en högre multipel.

Prenumerera på

Veckans aktiecase

Skriv upp dig här

Teknisk analys – OMXS30 kort/medellång sikt

Under torsdagen bildades en stor bullish engulfing-stapel och denna typ av formationer brukar leda till en fortsatt kortsiktig uppgång. Ett första motstånd för OMXS 30 möter vid den fallande trendlinjen, det vill säga vid cirka 1880, och detta område testades (som vi kan se i diagrammet nedan) under fredagen. Passeras den nivån, vilket fortfarande är vårt huvudscenario, möter nästa motstånd vid 1 910, det vill säga den topp som träffades den 4 oktober. Om den fallande trendlinjen passeras tror vi på en uppgång mot runt 1 925. Detta är fortfarande vårt huvudscenario fram till dess motsatsen är bevisad.

Efter fredagens nedgång på USA-börsen ska det bli spännande att se hur Stockholmsbörsen reagerar. Om index vänder ned och punkterar torsdagens lägsta, det vill säga 1 799, anulleras den positiva bullish engulfing-formationen, vilket skulle kunna få negativa konsekvenser för den aggregerande psykologin, och därmed leda till fortsatta nedgångar. Men huvudscenariot är ändå att index borde passera den fallande trendlinjen och så småningom röra sig upp mot 1 925 under den kommande veckan/veckorna.        

Relaterade artiklar