Börssentimentet har försämrats ytterligare under september. Den geopolitiska oron eskalerade under förra veckan – fortsatt med Ukrainakriget i centrum. Under veckan adderades Rysslands annekteringsbeslut, aggressiva utspel inklusive kärnvapenhot från Vladimir Putin samt sprängningen av gasledningarna Nordstream 1 och 2. Dessutom stoppade Rysslands största gasbolag Gazprom sina gasleveranser till Italien i lördags.
Tack vare en stark börsdag i fredags, kunde Stockholmsbörsen ändå summera ihop en uppgång på 0,5 procent under veckan. Den svenska börsen tillhör dock redan en av de sämsta börserna i år, där breda indexet OMXS PI har tappat drygt 32 procent. USA-börserna har inte haft en lika svag utveckling i år, men börjar nu närmar sig efter de senaste veckornas nedgång. Förra veckan backade breda storbolagsindexet S&P 500 med 2,9 procent efter fredagens fall, vilket summerar till en nedgång på 25 procent under 2022.
– Det är inte överraskande att börsen är kring årslägsta. Problemen är fortsatt stora med stigande räntor, centralbanker som minskar likviditeten och vinstestimat som fortfarande ligger på för höga nivåer, säger Karl Hedberg, aktiechef på Carnegie Private Banking.
För en svensk investerare har dock den svaga kronan, och i synnerhet den starka amerikanska dollarn, bidragit avsevärt till en bättre avkastning på investeringar i utländsk valuta. Den svenska kronan har tappat 23 procent mot dollarn i år. Faktum är att ett globalt aktieindex endast har tappat 8 procent i värde i år. Svenska investerare som vågat sig utanför landets gränser har således inte haft något särskilt tufft börsår. Många svenskar har en alltför stor andel svenska aktier i sin portfölj och årets utveckling visar tydligt vikten av diversifiering i portföljen.
Den starka dollarn har även en annan potentiell effekt: Svenska börsbolag har blivit betydligt billigare för en amerikansk köpare, som har dollar som förvärvsvaluta.
– Vi kommer se fler uppköp än vanligt det närmaste året. Främst i sektorer som har mindre exponering mot höga energipriser och en mer förutsägbar efterfrågesituation. Sen kommer det finnas mer opportunistiska förvärv där värderingarna helt enkelt blivit för billiga, säger Karl Hedberg.
Karl Hedberg har svårt att se vad som ska lyfta Stockholmsbörsen fram till årsskiftet. Men efter de senaste veckornas relativt stora nedgång utan upprekyl, finns faktorer som talar för en studs upp på kort sikt. I mitten av oktober inleds rapportsäsongen för det tredje kvartalet.
– Den svaga svenska kronan kommer vara positivt för svenska exportbolag. Det ger en bra medvind och kan väga upp för viss lönsamhetspress från en vikande efterfrågan eller stigande kostnader. Överlag är nog Q3-rapportsäsongen nog därför inte så dålig, vilket skulle kunna ge en liten lättnad i det korta perspektivet, säger Karl Hedberg.
Hur bör man agera som investerare?
– Den kortsiktige kan ta position efter två veckor med svag börs. Den långsiktige kan vänta på en rörelse upp, eventuellt omplacera i portföljen och anpassa för en volatil miljö samt minska innehaven i bolag och sektorer som man inte har långsiktigt stark tro på. Den likvide väntar på att se ytterligare kurspress fram till slutet av året och letar då möjligheter bland alla de bolag som kommit ned på intressanta nivåer, säger Karl Hedberg.
Vilken är den vanligaste frågan bland dina kunder just nu?
– Jag tycker fortfarande den vanligaste frågan är ”Vad gör andra större investerare?”. Det tolkar jag som att osäkerheten är större än vanligt. Investerare pendlar mellan att se nedgången som köpläge eller inledningen på en större korrigering, säger Karl Hedberg.
Hållpunkter i veckan
Den här veckan markerar starten för årets sista kvartal och därmed närmar sig rapportperioden för det tredje kvartalet, som drar igång på allvar i mitten av oktober. Bolag som rapporterar i veckan är Skistar på tisdag, Diamyd Medical på onsdag och Industrivärden på torsdag. Podcastbolaget Acast håller kapitalmarknadsdag på tisdag och profilklädesbolaget New Wave på torsdag.
På makrofronten är det värt att lyfta fram tisdagens inköpschefsindex i september för tjänstesektorn i en rad länder. Måndagens globala inköpschefsindex för industrin visade att industrikonjunkturen har försvagats ytterligare. Svensk BNP-data, industriorder och hushållens konsumtion presenteras på torsdag. Eventuella produktionsnedskärningar för att hålla prisnivån på oljan uppe diskuteras på Opec-mötet i Wien under onsdagen. Huvudnumret är den amerikanska sysselsättningsstatistiken på fredag, som förväntas vara fortsatt starka. Den kinesiska börsen är stängd hela veckan (Golden Week).
Aktiecase
Av Europas största banker slår Handelsbanken (SHB) de allra flesta på fingrarna och har utvecklats bäst på börsen i år i relativa termer. SHB har även presterat bättre än samtliga sina svenska storbankskollegor liksom OMXS30, som tappat 25 procent. Halvårsrapporten var stark med ett bra räntenetto och där avgifterna i kapitalförvaltningen höll sig uppe väl trots den svaga kapitalmarknaden. Reservering av kreditförluster var fortsatt obefintlig.
Banksektorn gynnas generellt av stigande räntor. Räntenettot stärks och marginalen bli högre. För SHB:s räkning bedömer vi att en högre räntenettomarginal bidrar till lyftet i vinsten per aktier för 2023-2024.Vårt investeringscase för SHB bygger på fyra ben: 1) produkter och regioner med lägre lönsamhet har avyttrats; 2) arbetet med att digitalisera produkter och processer har slutförts på ett bra sätt 3) de återstående kärnsegmenten/geografierna ser åter tillväxt, och 4) en noggrann kostnadskontroll.
Med vd Carina Åkerström har SHB gjort betydande framsteg på alla fyra punkter, vilket kommer att visa sig resultatmässigt under de närmaste kvartalen. Aktien handlas till ett justerat P/E-tal på 8,3x och en P/B på 0,9x för 2023. Med en avkastning på eget kapital på 11 procent för 2023 anser vi att aktien handlas på en attraktiv nivå. Vi behåller vår Köprekommendation och riktkursen 110 SEK. Den höga direktavkastningen på drygt 8 procent ger ytterligare stöd.
Teknisk analys – OMXS30 kort/medellång sikt
Vi kan lägga årets nionde börsmånad till handlingarna och facit är inte imponerande. OMXS30 har på nio månader gått ned 24,4 procent och av dessa nio månader har vi bara haft en månad där index har gått upp – nämligen i juni då index steg 8,5 procent. Vi hade faktiskt ett liknande track record i januari 2008 då index hade gått ned 25,5 procent på nio månader. Efter den nedgången steg index svagt under ett par månader för att därefter falla ytterligare med nästan 45 procent fram till en botten i oktober 2008.
I diagrammet nedan ser vi veckodiagrammet för OMX30. Där kan vi konstatera att index noterar stegvis lägre toppar (gröna horisontella linjer) och stegvis lägre bottnar (röda horisontella linjer). Vi ser också att index har punkterat stödområdet mellan 1 850 till 1 900 och nästa viktiga support möter vid 1 700-området. En stark vändning upp över cirka 1 900 på fredag klockan 17.30 skulle tillfälligt annullera den senaste säljsignalen men fram till dess det sker kommer jag att navigera efter en bear market-fas.