Bank och hälsovård står fortsatt emot

Motvinden fortsätter på börserna. Centralbankerna fortsätter att höja räntan aggressivt. Oron ökar oro för en recession samtidigt som inflationen biter sig kvar. Under förra veckan bröt OMXS30 ned under det tekniska stödområdet vid 1 850/1 900 och effektuerade en ny säljsignal.

Börssentimentet har försvagats efter förra veckans höga inflationsutfall i såväl Sverige som USA. Den höga inflationen pressar centralbankerna till fler och större räntehöjningar, vilket får aktiemarknaderna på fall. Nedgången för Stockholmsbörsen (OMXSPI) under 2022 noteras på måndagseftermiddagen till nästan 30 procent, betydligt sämre än amerikanska storbolagsindexet S&P 500 som har backat 19 procent under samma period.

Nyhetsflödet fortsätter att tynga och börsen deppar. Ryssland har börjat mobilisera och risken har ökat för en eskalering av Ukrainakonflikten. Centralbankerna fortsätter höja räntan aggressivt. I förra veckan överraskade Riksbanken med 100 punkter – en större höjning än väntat. Den amerikanska centralbanken Fed höjde för tredje gången i rad styrräntan med 75 punkter.

– Aktiemarknaden får räkna med motvind från centralbanker under en längre tid än tidigare förväntat. Stöd från centralbankerna kan vi inte räkna med förrän inflationstakten kommer ned ordentligt och arbetsmarknad har kylts av. Det kommer ge avtryck i underliggande ekonomi vilket även återspeglas i Riksbankens prognos om fortsatt hög inflation och negativ tillväxt för nästa år, säger Karl Hedberg, aktiechef på Carnegie Private Banking.

Intressant är att Riksbanken ser stagflation 2023, det vill säga BNP som faller och stigande arbetslöshet samtidigt som inflationen förblir hög.  Riksbanken bedömer även att de svenska hushållens konsumtion är dubbel så räntekänslig idag som för 15 år sedan – på grund av hög skuldsättning och kort räntebindningstid.

Den snabba räntehöjningstakten har dessutom stärkt dollarn i en rasande takt, vilket har agerat stötdämpare för svenska investerare som diversifierat portföljen utanför Sveriges gränser. Världsindex – i kronor – har sjunkit med cirka 5 procent jämfört med ett globalt index som har fallit med cirka 23 procent i lokal valuta. Den svenska börsen tillhör de sämre, där breda indexet OMXS PI har tappat cirka 32 procent i år varav knappt 5 procent den senaste veckan.

– Jag tror vi ser en uthållig botten i marknaden när recession är ett konstaterat faktum och att de framåtblickande indikatorerna som exempelvis inköpschefsindex når historiskt låga nivåer. Runt den tidpunkten tror jag aktiemarknaden kommer börja tippa över mot ett scenario att det inte kan bli så mycket sämre. Sannolikt kommer vi då även ha stöd av attraktiva värderingar. Kanske är den tidpunkten kring Q4-rapporterna, det vill säga i början av nästa år, säger Karl Hedberg.  

Hur bör investerare agera på kort sikt?

– Kortsiktig styrka bör för den mer aktiva investeraren nyttjas för att öka kassan eller omplacera till mer motståndskraftiga aktier. Bank och hälsovård fortsätter att se ut som sektorer som kan stå emot. Den långsiktige investeraren bör utnyttja uppgångar till att utvärdera exponering i tillväxtbolag till förmån för lägre värderade värdebolag med bra direktavkastning. Det kommande året blir utdelningar en viktigare del av den totala avkastningen på aktiemarknaden, säger Karl Hedberg.

Ännu inte kund?

Beställ din provportfölj med rekommenderade aktier och investeringar

Beställ här

Hållpunkter i veckan

Klädjätten H&M:s försäljningsutveckling för tredje kvartalet minskade mer än väntat, vilket har sänkt aktien. På torsdag är det dags för niomånadersrapporten (till och med 31 augusti) och marknaden är orolig för hur lönsamheten utvecklas på kort sikt. Bland större utländska bolag som rapporterar noteras klädjätten Nike och chiptillverkaren Micron Technology, som båda rapporterar på torsdag.

En intressant vecka med makrostatistik väntar. På tisdag publiceras hushållsutlåningen till svenska hushåll i augusti, producentprisindex (PPI) samt riksbankschef Stefan Ingves håller presentation. Fler pusselbitar för att analysera konjunkturutvecklingen i Sverige kommer på torsdag med detaljhandelssiffror och Konjunkturinstitutets konjunkturprognos. Riksbankens protokoll från penningpolitiska möte den 19 september publiceras på torsdag.

Fredag är den stora makrostatistikdagen med KPI för stora europeiska länder. I USA får vi ta del av  privatkonsumtion och inflation (PCE) för augusti samt Michiganindex för september.

Läs veckans agenda

Aktiecase

Försvarskoncernen Saab har stigit kraftigt på börsen. Ökad geopolitisk oro ökar försvarsanslagen på både kort och lång sikt, framför allt i Europa och inte minst i Sverige, som är Saabs enskilt största marknad. Med ett starkt ordermomentum finns goda förutsättningar för högre tillväxt och lönsamhet. Vi ser förutsättningar för rörelsemarginalen att fortsätta förbättras de närmaste åren, dock inte hela vägen till det finansiella målet om 10 procent.

Sammantaget gillar vi de stabila utsikterna för vinsttillväxt, den låga konjunkturkänsligheten, den starka orderingången och det förbättrade ESG-sentimentet kring aktien. Vi rekommenderar Köp med riktkursen 450 SEK, motsvarande EV/EBIT 19x prognosen för 2022. Det innebär en premie relativt jämförbara bolag i försvarssektorn, men motiveras av att Saab har bättre utsikter att växa snabbare än genomsnittet i sektorn.

Prenumerera på

Veckans aktiecase

Skriv upp dig här

Teknisk analys – OMXS30 kort/medellång sikt

Enligt alla mått mätt noteras Stockholmsbörsen (OMXS30) i en fallande trend. I veckodiagrammet nedan ser vi att OMXS30 noterar stegvis lägre toppar (gröna horisontella linjer) och stegvis lägre bottnar (röda horisontella linjer). Under förra veckan bröt index dessutom ned och stängde under det viktiga stödet mellan 1 850 till 1 900. Nästa viktiga support möter vid 1 700-området. En snabb vändning upp över 1 900 under veckan skulle i alla fall tillfälligt annullera förra veckans säljsignal, men fram till dess det sker kommer vi att navigera efter en fortsatt nedgång.  

Relaterade artiklar