Börssentimentet har försvagats efter förra veckans höga inflationsutfall i såväl Sverige som USA. Den höga inflationen pressar centralbankerna till fler och större räntehöjningar, vilket får aktiemarknaderna på fall. Nedgången för Stockholmsbörsen (OMXSPI) under 2022 noteras på måndagseftermiddagen till nästan 30 procent, betydligt sämre än amerikanska storbolagsindexet S&P 500 som har backat 19 procent under samma period.
Ränterörelserna är betydande. Den amerikanska tioårsräntan har stigit till den högsta noteringen sedan våren 2011. I skrivande stund noteras tioåringen till 3,50 procent, en uppgång på cirka 90 punkter sedan i början av augusti och cirka 300 punkter sedan bottennotering under pandemivåren 2020. Innevarande vecka är en tung centralbanksvecka med ett antal räntebesked, inte minst från Riksbanken och den amerikanska centralbanken Fed. Marknaden väntar spänt på onsdagens räntebesked från Fed, som förväntas höja med 75 punkter. Även Riksbanken förväntas höja med 75 punkter på tisdag.
I Carnegie Private Bankings senaste poddavsnitt av Investera & Agera ser Peter Nelson, chef för portföljförvaltningen på Carnegie Private Banking, samma saker som tidigare som spökar: hög inflation, räntor på väg upp, inbromsande konjunktur samt oro kring den stora energikrisen i primärt Europa.
– Avgörande framåt är hur snabbt inflationen faller tillbaka. Än så länge är centralbankerna väldigt tydliga i sin kommunikation att de behöver genomföra fler räntehöjningar. Men möjligen är det så att det krävs en recession för att kyla av ekonomin, och därmed få ned inflationen, säger Peter Nelson.
På bolagsnivå behöver vinstprognoserna sannolikt skrivas ned de kommande månaderna enligt Peter Nelson. Om cirka en månad inleds rapportperioden, vilket innebär en mängd nya signaler från bolagen.
– Sammantaget ser vi en fortsatt tuff miljö och uppmanar till fortsatt försiktighet. Dock är investerare redan pessimistiska och har reducerat sin risk. Börsen brukar vända när det är som mörkast. Det finns därmed en risk att faktiskt bli för negativ. Positivt är också att råvaror har fallit tillbaka från höga nivåer samt att arbetsmarknaden är fortsatt stark, säger Peter Nelson.
I nuläget har Carnegie Private Banking fortsatt undervikt för aktier i portföljen, neutral för räntebärande och övervikt för alternativa tillgångar. I senaste poddavsnittet medverkar även Niklas Lindeke, ansvarig förvaltare för portföljen Alternativa Investeringar på Carnegie Private Banking, som i år har utvecklats sidledes efter en nedgång med som mest 1,5 procent tidigare i år.
– Vår portfölj Alternativa Investeringar fångar in allt som inte är traditionella aktier eller räntebärande tillgångar. Vår fond kan man beskriva som en slags multistrategifond med fokus på alternativa sätt att skapa avkastning. Syftet är en defensiv avkastning som inte samvarierar för mycket med den traditionella marknaden och kunna diversifiera en bred investeringsportfölj, säger Niklas Lindeke.
Varför ökar inflödet till Alternativa Investeringar?
– Det är en konsekvens av stigande räntor och fallande börser. Det är svårare att hitta avkastning i den rådande miljön, i alla fall på traditionella marknader, säger Niklas Lindeke.
Vilka innehav som har gått bäst i år, hur stora nedgångar investerare kan förvänta sig under perioder då det går dåligt och vad portföljförvaltaren har extra koll på just nu, är några av de frågeställningar som man hittar i det senaste poddavsnittet av Investera & Agera.
Hållpunkter i veckan
En extra tung centralbanksvecka väntar. Räntebesked från Riksbanken (tisdag), Fed (onsdag) samt Japan, Norge och England på torsdag, där samtliga centralbanker förväntas höja räntan – med i vissa 75 punkter. Dessutom publiceras också de personliga ränteprognoserna (dot plot) av medlemmarna i den räntesättande kommittén (FOMC) på onsdag.
Hur konjunkturutvecklingen ser ut ger fredagens preliminära inköpschefsindex (PMI) från en rad länder, bland annat USA, EMU och Storbritannien. En fortsatt nedgång i PMI väntas. Ett för stort fall lär spä på recessionsoron, men också dämpa ränteförväntningarna. På söndag väntar även det viktiga italienska parlamentsvalet, som riskerar att bli en stökig historia.
Aktiecase
En aktie som är värd att lyfta fram i nuvarande skakiga börsmiljö är specialfettbolaget AAK. Bolaget har en fin och stabil vinsthistorik där rörelseresultatet har ökat med i genomsnitt 10 procent per år sedan 2012. Den fina vinststabiliteten är en attraktiv egenskap i nuvarande turbulenta makro- och geopolitiska miljö.
Bolaget är tillbaka i tillväxtspåret efter pandemin. I år har vinsttillväxten även stöttas av en förbättrad produktmix med högre lönsamhet. Bolaget lyckas dessutom framgångsrikt föra vidare stigande råvarukostnader till kunderna. Aktien är attraktivt värderad och förtjänar sin premievärdering relativt sektorn, givet en högre vinstillväxt. På vår riktkurs 190 SEK värderas AAK till EV/EBITDA 13,9x på prognosen för 2022.
Teknisk analys – OMXS30 kort/medellång sikt
I veckodiagrammet (se nedan) ser vi att OMXS30 noterar stegvis lägre toppar (gröna horisontella linjer) och stegvis lägre bottnar (röda horisontella linjer). I den nedåtriktade primärtrenden (den trend vi mäter från månader till år) har index bildat en konsolidering i det medellångsiktiga perspektivet – den trend vi mäter från veckor till månader. Det viktigaste stödet möter i spannet mellan 1 850 till 1 900. Om den nivån punkteras siktar vi på 1 700-området. På uppsidan möter ett kortsiktigt motstånd vid 1 985. Men det negativa beteendet, som vi har sett sedan toppen i januari, bryts först om index passerar 2 065/2 100.